|
POMOCY!! |
| Autor |
Wiadomość |
vising
Początkujący

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 06:48 POMOCY!!
|
|
|
Robię projekt i mam problem...
Jak narysuje okrąg i kwadrat który częciowo na niego wchodzi jak mogę wyciąć i usunąć tą część okręgu która jest w środku?
No i oczywiście finalnie ma zostać przerwany okrąg (otwarty)
Proszę o szybką pomoc!! |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 07:03
|
|
|
cześć,
zaznacz oba obiekty i wejdź w rozmieszczenie i wybierz kształtowanie. Powinno zadziałać przód bez tyłu lub odwrotnie. |
|
|
|
 |
vising
Początkujący

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 07:06
|
|
|
| A gdzie to znaleźć? Corel X5 ENG |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 07:57
|
|
|
Zaznacz kółko i prostokąt. Nie wiem jak to jest w ENG, ale w polskim Rozmieść>Kształtowanie i tam znajdziesz podobne opcje. Są one też dostępne na pasku właściwości, gdy zaznaczysz oba obiekty.
Jednak nawet po przycięciu, kółko i tak pozostanie obiektem zamkniętym. Dlatego też wybierz narzędzie Kształt, wskaż nim jeden z węzłów w obiekcie i kliknij na pasku właściwości Rozłącz krzywą. Potem wskazuj zbędne węzły i wybieraj Usuń węzły. |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 15:12
|
|
|
szukaj takich ikonek
ikonki.JPG ikonki kształtowania Corel x3 PL |
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 35.11 KB |
|
|
|
|
 |
vising
Początkujący

|
Wysłany: 23 Wrzesień 2010, 06:38
|
|
|
Dziękuje koledzy..
Acz kolwiek poradziłem sobie inaczej bo ten sposób nie chciał u mnie zadziałać.. Miałem za dużo elementów do cięcia, a jeden obiekt.. No i niestety corel trochę się motał :)
Ja najeżdzałem na każdy punkt przecięcia i odłączałem punkt krzywej.. Potem usuwałem niepotrzebne odcinki :) |
|
|
|
 |
vising
Początkujący

|
Wysłany: 23 Wrzesień 2010, 06:45
|
|
|
No i mam następny problem...
Czy pracując na lini o grubości 30cm, mogę ją przetransformować w prostokąty o obramowaniu 2mm, linia przerywana, a środek bez cieniowania... Bo ploter nie potrafi wykryć krawędzi do cięcia :// |
|
|
|
 |
vising
Początkujący

|
Wysłany: 23 Wrzesień 2010, 10:50
|
|
|
Znalazłem odpowiedź w poprzednich postach :)
CTRL + SHIFT + Q
Prosty skrót a tyle radości :) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 24 Grudzień 2010, 23:16
|
|
|
| 30 cm linia? Plotery tak mają, że grubość linii jest im obojętna, wynika to ze specyfikacji języka, którym się posługują. Jeśli mają jakieś problemy z cięciem, to wynika to z niedoskonałości oprogramowania, z którego je obsługujemy. Choć z drugiej strony słyszałem już dobre rady pana z dużej firmy sprzedającej maszyny do wycinania, który proponował zamieniać wszystkie krzywe na grubość 0,001mm. Moim zdaniem najlepszą radą jest używanie do wycinania programów do wycinania, a do rysowania, programów do rysowania. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. |
|
|
|
 |
|
|