|
Jak szybko zrobić symetryczne promienie? |
| Autor |
Wiadomość |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 10:29 Jak szybko zrobić symetryczne promienie?
|
|
|
| Dawno nie robiłem i nie mogę sobie przypomnieć - jest okrąg wokół którego trzeba rozmieścić symetrycznie promienie. Pamietam, że trzeba było zrobić jeden, a potem dzięki JAKIEJŚ operacji tylko klikać i następne same się ustawiały dookoła... Co to za operacja (albo inny szybki sposób)? |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 10:47
|
|
|
rysujesz okrąg, następnie promień, ustawiasz promień w zadanym miejscu, klikając 2 razy na promień pojawiają się właściwości obrotu, przesuwasz taka kropkę ze środka w miejsce, które będzie miejscem odniesienia, względem którego będziesz obracał promień. czyli np. na środek okręgu.
następnie w opcjach>obszar roboczy>edycja ustawiasz kąt wymuszony, tzn co ile stopni ma być kolejny promień np.
10 stopni - 360/10 =36 promieni
po ustawieniu tego zaznaczasz promień , znowu 2 razy, tak by można go było obracać, trzymając ctrl chwytasz za narożnik trzymając lewy przycisk i przesuwasz w bok, klikasz prawym by skopiować. później ctrl+r dla powielenia operacji
mam nadzieję że zrozumiale; ] |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 11:16
|
|
|
Dzieki za linka - sposób nieco inny, ale dzięki niemu przypomniałem sobie. za drugi sposób też dzięki pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|