|
pytanie |
| Autor |
Wiadomość |
ametys345
Początkujący

|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 09:29 pytanie
|
|
|
mam pytanie czy istnieje jakiś sposób aby wyprostować litery, które zostały zniekształcone (litery te zostały zamienione na krzywe) i chodzi mi o to czy jest jakaś funkcja w corelu, która powoduje, że odcinki między zniekształconymi więzami wracają na prawidłowy tor? tak aby litery te nie były zniekształcone lecz proste, Proszę o pomoc, jeżeli ktoś nie wie o co mi chodzi w pliku przesyłam przykład takich liter
zniekształcenia.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 248 raz(y) 115.1 KB |
|
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 10:20
|
|
|
| Po pierwsze to mylisz pojecia "przeksztalcone na krzywe" i "trasowanie". Jesli fonta ztrasujesz to moze byc tak jak w przykladzie, ale jesli masz otwartego (edytowalnego) fonta to najlepiej zamienic go na krzywe i wowczas nic sie z nim nie powinno stac - mam na mysli znieksztalcenia. |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 10:38
|
|
|
| Fonty zamienia się na krzywe po to aby nie będąc już fontami nie mogły zostać zmienione przez nieodpowiednie działania programów i inne tego typu przypadki. No ale wtedy font już nie jest fontem (czcionką) tylko rysunkiem wektorowym składającym się z krzywych i żadnych informacji o literach którymi był już nie ma. Nic się nie da zrobić. Trzeba napisać na nowo tekst... |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 10:39
|
|
|
| Poszukaj fontów przed trasowaniem w wyszukiwarce ,lub dołącz plik .może uda się znaleźć oryginał . |
|
|
|
 |
ametys345
Początkujący

|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 10:46
|
|
|
| no tu nie chodzi o trasowanie, miałam zadanie, które polegało na tym aby wyprostować zniekształcone litery, które były krzywymi, nie było to związane z trasowaniem |
|
|
|
 |
ametys345
Początkujący

|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 10:49
|
|
|
| aha czyli trzeba albo bawić się ręcznie z każdym węzłem, albo poszukać podobnej czcionki i ją zamienić? |
|
|
|
 |
changela
Znawca

Pomogła: 14 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 10:53
|
|
|
| dokładnie tak |
|
|
|
 |
ametys345
Początkujący

|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 11:00
|
|
|
| aha wielkie dzięki za pomoc, a mam jeszcze pytanko odnośnie perspektywy, mam przedmiot który jest pod pewnym kontem i chce nanieść na niego tekst lecz tak, żeby wyglądało jakby ten tekst był wkomponowany w ten przedmiot, w tym celu użyłam perspektywy, ale ciągle wydaje mi się krzywo, czy jest jakiś sposób, który ułatwia dostosowanie perspektywy do danego przedmiotu? |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 11:29
|
|
|
| Czy taki program jest - nie wiem. Ale perspektywa w Corelu ma takie czerwone linie siatki której węzłami można ustawić parametry perspektywy. Natomiast jeżeli coś się wydaje krzywe to pewnie jest, bo w zasadzie najważniejsze jest jak rysunek wygląda... |
|
|
|
 |
|
|