|
Wstawianie tekstu na ukośnych liniach |
| Autor |
Wiadomość |
colur
Początkujący

|
Wysłany: 24 Listopad 2010, 19:25 Wstawianie tekstu na ukośnych liniach
|
|
|
| Witam .Jestem na etapie końcowym kilku schematycznych rysunków.Została mi rzecz którą nie wiem jak ugryźć. Muszę wstawić kilkanaście opisów nad linią.Gdy linia jest pozioma to nie ma problemu ale nad linią skośną nie potrafię .Czy jest opcja która pozwoli aby pisany tekst był równoległy do dowolnej linii?Prosze o pomoc ew.może o nazwę programu którym to zrobię. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 24 Listopad 2010, 19:56
|
|
|
Funkcja dopasuj tekst do sciezki sie nie sprawdza?
pozdr. |
|
|
|
 |
colur
Początkujący

|
Wysłany: 24 Listopad 2010, 20:49
|
|
|
| No dzięki wawel.Trochę wprawek i się uda . A da się zmieniać kolory tekstu? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24 Listopad 2010, 20:55
|
|
|
| Możesz zmieniać kolor tekstu do woli . |
|
|
|
 |
colur
Początkujący

|
Wysłany: 9 Grudzień 2010, 19:34
|
|
|
| Mam jeszcze jeden problem z tekstem nad ukośnymi strzałkami.Jeśli strzałka jest skierowana w lewo skos tekst wstawia mi się nad nią ale gdy jest prawo skos wstawia się pod strzałką.Czy jest jakaś opcja ,która to zmieni? Wygląda na to że część rysunku będę musiał narysować odręcznie. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 10 Grudzień 2010, 07:16
|
|
|
| colur napisał/a: | | Mam jeszcze jeden problem z tekstem nad ukośnymi strzałkami.Jeśli strzałka jest skierowana w lewo skos tekst wstawia mi się nad nią ale gdy jest prawo skos wstawia się pod strzałką.Czy jest jakaś opcja ,która to zmieni? Wygląda na to że część rysunku będę musiał narysować odręcznie. |
musisz pobawić się opcjami narzędzia "dopasuj tekst do ścieżki" |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 25 Grudzień 2010, 10:52
|
|
|
Cześć,
rysujesz linię, wybierasz narzędzie Tekst i jedziesz kursorem nad narysowaną linię aż kursor zmieni się tak jak na obrazku. Klikasz i piszesz. Myślę, że resztę wyjaśni obrazek. Do przesuwania napisu po linii służy czerwony prostokącik na jego początku, a ustawiania pozycji napisu względem linii narzędzia na pasku, choć w większości przypadków wystarczy manipulacja gryzoniem.
 |
|
|
|
 |
|
|