Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie gazetki wklejanie tekstu z Worda do Corela...
Autor Wiadomość
okoniebieski 
Bywalec

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 11:50   Tworzenie gazetki wklejanie tekstu z Worda do Corela...

Koledzy i koleżanki tworzę gazetkę pierwszy raz zresztą... i proszę o pomoc. Mam tekst w Wordzie kopiuję go z zachowaniem formatowania lub bez niego do Corela do ramki tekstowej w kolumnie... no i tu zaczyna się problem... daję wyrównywanie pełne i tekst (akapitowy) w niektórych fragmentach jest nienaturalnie rozciągnięty... czy tu trzeba skorzystać z dzielenia wyrazów? a może z kerningu? Zainstalowałem nawet nowe czcionki z końcówką CE.. zapisywałem plik worda w różnych formatach... nawet kopiowałem do notatnika by miał plik rozszerzenie txt..Bawiłem się tu też enterami i znakami niedrukowalnymi... i lipa.. Co robię nie tak??? Bardzo proszę o wskazówki.
Ostatnio zmieniony przez okoniebieski 15 Grudzień 2010, 13:40, w całości zmieniany 2 razy  

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:11   

Najprawdopodobniej kopiujesz tekst do ramki tekstowej, która ma mniejszą szerokość niż cała strona A4. W związku z tym liczba znaków i wyrazów w wierszu jest mniejsza. Dlatego też "rozciągnięcie" jest bardziej widoczne.

Możesz włączyć dzielenie wyrazów. Powinno pomóc.

Możesz także wybrać Tekst > Formatowanie akapitu. Następnie w obszarze Wyrównanie Poziomo rozwiń listę i wybierz Ustawienia. W odstępach między wyrazami wpisz bardzo dużą wartość (ok. 1000%), a dla obu pól odstępów między wyrazami 100%. W ten sposób zaznaczysz, że wolisz aby Corel zwiększał odstępy między wyrazami, a nie zmieniał odstępów między znakami.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:16   Re: Tworzenie gazetki wklejanie tekstu z Worda do Corela...

okoniebieski napisał/a:
Co robię nie tak??? Bardzo proszę o wskazówki.

Uzywasz nieodpowiedniego programu do pracy z tekstem.
Corel ma w ofercie Corela Venture do gazet itp. zastosowan. Inne programy to InDesign, Quark, Page Maker, Kombi czy darmowy i prosty Scribus.
Kazdy z nich ma odpowiednie (lepsze lub gorsze) narzedzia do pracy z wieksza iloscia tekstu.
W draw tez mozna tekst poskladac bez zbyt duzych odstepow, ale to nie to.
Jakbys zalaczyl plik z takim tekstem w wersji cdr 12 to mozna by sie przyjrzec blizej i napisac co jest powodem takiego zachowania tekstu, tylko ze i tak do takich celow inny program bedzie wlasciwym wyborem.
pozdr.

okoniebieski 
Bywalec

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:30   

Dzięki za podpowiedź ... teraz chociaż jedna kolumna ma ręce i nogi... druga kolumna coś nie bardzo ale chyba zrobię to wszystko od początku... Jeszcze proszę Cię o odpowiedź co to znaczy, że "Najprawdopodobniej kopiujesz tekst do ramki tekstowej, która ma mniejszą szerokość niż cała strona A4" bo na mój sposób myślenia (choć myślę prosto...) to to co jest w formacie strony a4 jest automatycznie mniejsze... czemu się mylę? Sorki ale moja przygoda z tym programem nie trwa zbyt długo...

okoniebieski 
Bywalec

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:33   

Chętnie zamieściłbym tą stronkę gazetki co zrobiłem w corelu ale ona ma 106 mb ... nie wiem czemu... taki niepozorny tekst z 3 małymi zdjęciami...

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:37   

okoniebieski napisał/a:
Jeszcze proszę Cię o odpowiedź co to znaczy, że "Najprawdopodobniej kopiujesz tekst do ramki tekstowej, która ma mniejszą szerokość niż cała strona A4"

Jeżeli ten sam tekst, w tym samym kroju, rozmiarze itp. skopiujesz ze strony w formacie A4 z Worda, do Corela gdzie szerokość ramki tekstowej ma powiedzmy 1/3 szerokości strony A4, to siłą rzeczy w jednym wierszu zmieści się mniej liter.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:38   

okoniebieski napisał/a:
Chętnie zamieściłbym tą stronkę gazetki co zrobiłem w corelu ale ona ma 106 mb ... nie wiem czemu... taki niepozorny tekst z 3 małymi zdjęciami...

bez zdjec :-) , bo problemem jest tekst...
106 MB to za duzo jak na jedna strone, moze te zdjecia maja zbyt duza rozdzielczosc?

okoniebieski 
Bywalec

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:43   

Ok. Bardzo dziękuję. Myślałem, że mi to wytłumaczą w drukarni ale mnie zbyli, że niby tekstem to się kolega kolegi zajmuje itd. Jeszcze raz dzięki.

okoniebieski 
Bywalec

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 12:45   

Spróbuję wkleić załącznik teraz ma 30 kb

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 13:16   

Wiec tak:
powodow ze ten tekst tak wyglada jest kilka
- za duza czcionka w stosunku do szerokosci lamu
- nie ustawione wlasciwie odstepy miedzy wyrazami, literami
- za duze pierwsze wciecia w pierwszych liniach akapitow.
- brak dobrego dzielenia tekstu, Corel nie uzywa wlasciwych zasad dzielenia tekstu - polskich.
- i zly program.
- pozostawione wiszace spojniki na koncach lini typu z, w itd, niewlasciwe cudzyslowy i do tego pomieszane raz jeden typ raz drugi.

co mozna poprawic jesli juz koniecznie chcesz zostac przy tym
- dzielic tekst recznie lub makrem.
- poprzenosic te wiszace poj. znaki z konca lini - tez recznie
- zmienic ustawienia dot odstepow, proponuje takie
max odstep miedzy wyrazami 105
minimalny odstep miedzy wyrazami 95
maksymalny odstep miedzy znakami 3

Dzieki temu pozostanie juz tylko problem zbyt duzych odstepow miedzy wyrazami, ktory mozna rozwiazac przez dzielenie slow.

Oczywiscie najlepszym rozwiazaniem jest uzyc programu wyspecjalizowanego gdzie to szybko i bezbolesnie mozna zrobic. Nie wiem ile bedzie w sumie tych stron ale gdyby ich bylo wiecej to polecam alternatywne programy.
pozdr.

okoniebieski 
Bywalec

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 13:21   

Wszystko jest źle ale tego się spodziewałem... niestety. Kupiłem sobie na allegro jakieś kursy no ale tam też nie ma nic o przygotowaniu tekstu itd... pozostaje mi chyba zaopatrzyć się w jakieś mądre księgi. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 13:27   

Polecam taka ksiazke Edycja tekstow autor Adam Wolanski, wyd. PWN nie ma tam recepty dot. programu x czy y, ale jest duzo zasad wraz z przykladami dot. skladu tekstu.
Programy to tylko narzedzia, ale zasady/normy jak dana rzecz powinna wygladac obowiazuja niezaleznie od progamu.
pozdr.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 15 Grudzień 2010, 13:49   

Poczytaj także
http://corel.wodip.opole.pl/

Odpowiedz do tematu