Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przygotowanie do druku " czarny + pantone" 2+0
Autor Wiadomość
cukru 
Początkujący
cukru

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 19:14   przygotowanie do druku " czarny + pantone" 2+0

Witam, jestem nowym użytkownikiem, mam problem z przygotowaniem do druku pliku wektorowego typu " czarny + pantone" 2+0
chodzi o to ze przygotowałam plik standardowy pdf CMYK ( kolory uzyte to czerń, szary i czerwony )
jak przygotować taki plik, kiedy drukarnia mówi proszę przygotować "czarny + pantone" a nie cmyk.

może ktoś mi pomoże? dziękuję

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 19:34   

Uzyj koloru z palety pantone dla tego czerwonego, bo czerwony z cmyka to yellow i magenta.
pozdr.

cukru 
Początkujący
cukru

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 19:37   

tak, to wiem, tak zrobilam, tylko jak zrobic - zapisac z tego cdr'a na pdf'a czy moze eps'a zeby nie byl cmyk , tylko jak chce drukarnia " czarny + pantone " ?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 19:49   

Co do zapisu do pdf czy eps to oba formaty potrafia zachowac kolor pantone. Tzn moze jekies starsze wersje programu nie, bodaj corel 8 nie mogl zrobic nawet pdf-a cmyk.
Przy publikuj do pdf masz opcje zachowaj kolory dodatkowe trzeba ja zaznaczyc. (w zakladce zaawansowane)
pozdr.

cukru 
Początkujący
cukru

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 20:02   

ok, tak czy inaczej musze to zrobic w dwoch plikach tak? no bo w momencie zaznaczania w pdfie np skali szarosci .. skoro nie chca cmyka, pantone i tak nic tu chyba nie zdziala ...
drukarnia ma drukowac tylko z dwoch kolorow czarnego i czerwonego, ( na projekcie jest czarny-szary 10% i czerwony - moze byc i pantonowy ) i ja chyba nie bardzo wiem jednak jak mam im to dostarczyc aby bylo dobrze

przy zapisie standardowego pdf'a i tak w sumie otwiera sie jako cmyk ...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 20:11   

jeden po co 2? chyba ze masz w zaleceniu rozseparowanie do 2 kolorow w pliku prn, ale watpie bo tak to juz malo kto przygotowuje.

Jeden plik a w nim czarny z cmyka to k, 10 procent czarnego to 10 procent K i ten kolor moze zostac.
Czerwony definiujesz z pantona. I jesli zaznaczysz aby kolory dodatkowe = pantony byly dolanczane do pliku pdf to napewno beda dwa, czarny i pochodny od niego - szary jako jeden i drugi ten czerwony.

Mozna tez zamiast czerwonego uzyc magenty i tez beda dwa (magenta nie rozbija sie na 2 kolory jak czerwony tylko jest jednym kolorem) tylko w zleceniu trzeba zaznaczyc aby tam gdzie jest magenta drukarz dal panton.
pozdr.

EDIT:
zobacz plik z zalacznika tam sa 2 kolory i tak sie rozbarwia do 2.

cukru 
Początkujący
cukru

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 20:26   

ok, zrobie wg wskazowek,
czyli rozumiem , że problemem drukarni była magenta+yellow, a k+pantone może zostać , super!

dziękuję bardzo za pomoc

ps. jestem dziś pierwszy raz na forum i milo mnie zaskoczyła taka szybka i profesjonalna pomoc - dziękuje ! :-)

Odpowiedz do tematu