Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
widoczne-niewidoczne czcionki. pomocy proszę.
Autor Wiadomość
garth22 
Początkujący

Wysłany: 6 Styczeń 2011, 21:29   widoczne-niewidoczne czcionki. pomocy proszę.

problem niby banalny a jednak mnie denerwujacy. zauwazylem juz jakis czas temu w poprzedniej wersji corela. teraz ten sam problem pojawil sie w X3.
minowice po zainstalowaniu czcionki sciagnietej z darmowej strony niby wszystko jest ok. pojawia sie ona oczywiscie w rozwijanej liscie i pokazuje sie rowniez jej przyklad ale po uzyciu w projekcie niestety jej nie widac, widac tylko kropeczki w ilosci uzytych literek. moze wyjasnie jeszcze, ze najpierw wpisuje tekst w projekcie, a pozniej ja po prostu zamieniam na taka jaka mi najbardziej pasuje. w zalaczniku screen shot.

dlaczego tak sie dzieje? czy to problem z programem czy moze czcionka? czy mozna temu jakos zaradzic?

z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam

czcionka1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 344 raz(y) 98.36 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 6 Styczeń 2011, 23:53   

Niektóre czcionki tak mają (zwłaszcza robione przez amatorów, jak to na darmowych stronach bywa) i nic na to nie poradzisz... Problem ten istnieje we wszystkich wersjach Corela od Corela3 do CorelaX5.

chezare 

Wysłany: 7 Styczeń 2011, 06:52   

Garth22, więcej pożytku byłoby jak byś dał namiar na ten nieszczęsny font (czcionki, to takie cuś z ołowiu :) bo z tego obrazka jego nazwy przeczytać się nie da.
To prawda, że w Corelu zawsze były problemy z fontami, ale to bardziej wina programistów tego pakietu niż amatorów, którzy produkują tony śmieci, choć są wśród nich również tacy co wiedzą o co w tym chodzi i robią rzeczy godne uwagi.
Przy okazji, kiedyś szukając jakiegoś narzędzia do przeglądania fontów (windowsowe narzędzia i FontNavigator Corela pozostawiają delikatnie mówiąc, wiele do życzenia), znalazłem darmowy program, który nazywa się AmpFont Viewer
Program pozwala podglądać TrueType, OpenType, Type1 i to zarówno zainstalowane jak i nie.
Można fonty instalować i to albo na chwilę albo na stałe, a w połączeniu np. z PDFCreatorem, który instaluje się jako wirtualna drukarka można sobie bez problemu zrobić w pdf katalog naszych fontów. Polecam, bo to chyba najlepszy programik tego typu z jakim się spotkałem.
Pozdrawiam

garth22 
Początkujący

Wysłany: 7 Styczeń 2011, 09:53   

chciałbym dołączyć rzeczony font, ale nie wiem jak to zrobić tu na forum. nie jestem biegły w "forumowaniu". ewentualnie mogę podać, że jest to font CHINELA BRUSH i można go znaleźć na stronie www.dafont.com

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 7 Styczeń 2011, 12:22   

u mnie jest podobnie z tą czcionką tyle tylko że widać pierwszą literkę ....

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Styczeń 2011, 12:40   

a duze litery wpisujesz? bo ten font ma tylko duze litery...

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 7 Styczeń 2011, 13:18   

a faktycznie duże sa wszystkie :)

chezare 

Wysłany: 7 Styczeń 2011, 17:50   

No i po co robić alarm? Z tym fontem jest wszystko w porządku, może oprócz kerningu, który pozostawia wiele do życzenia, a tak w ogóle, paskuda.

garth22 
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2011, 10:38   

ja wpisywalem i duze i male. takui sam efekt.

Odpowiedz do tematu