Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z drukowaniem, obracanie pliku
Autor Wiadomość
marta2101 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2011, 20:02   problem z drukowaniem, obracanie pliku

Witam! mam wielki problem, od dwoch dni probuje wydrukować projekt zaliczeniowy, deadline mija i nic :( ! Pracuje w wersji 13.0, format 100 x 70cm, projekt zieleni, skomplikowany, czasem sie zacina. Ustawilam wszsytkie czcionki na krzywe, jpg na mapy bitowe CMYK, itp, itd. Publikuje do pdf ( PUBLISH TO PDF) z ustawieniami drukarskimi. Plik pdf wazy sporo ok 100 mb.
Udałam się do drukarni, po godzinie walki, nie udało sie wydrukować poprawnie. Otóż mimo, iż pracująca tam pani, przestawiała w opcjach wydruku, aby drukowanie odbylo sie z szerokości 70 cm , drukowało poziomo, zamiast pionowo. Poddała się, ale ja nie. Po powrocie do domu, obrócilam cały "obrazek" o 90 stopni i znow wyeksportowalam do pdf, zeby nie trzebabyło zmieniac orientacji przy opcjach wydruku.
Wrocilam do punktu druku, i znow to samo, drukowało z szerokości 100 cm, a pdf byl pionowy teraz... no nic.
Dałam też tej pani pliki w cdr, są mniejsze , szybsze przesylanie do drukarki -pomysłalam... ale pojawil sie inny problem- wydrukowało tylko warstwy dolne. Jestem załamana. nie wiem co robić, wcześniej drukowałam w tym samym punkcie inny projekt, i bylo wszystko ok chociaż był o pare mb lżejszy, 15 minut plik sie wysyłal do drukarki. Czy ktos może wie, dlaczego tak jest. Czy to ja może coś gdzieś odhaczyłam, zahaczyłam w jakiś opcjach w corelu. Czy to wina drukarki, czy programów, komputera w punkcie druku?

Jest może jakaś metoda na to aby te pliki pdf ważyły mniej?

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 18 Styczeń 2011, 20:13   

sprawdź czy w ustawieniach warstw (menadżer obiektów) masz wszędzie zaznaczone drukowanie

marta2101 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2011, 20:28   

mam.

chezare 

Wysłany: 18 Styczeń 2011, 20:34   

Sprawdź czy rozmiar strony pokrywa się z rozmiarami Twojej grafiki. Jeśli się pokrywa, a przy eksporcie do pdfa masz zaznaczone eksportuj dokument czy stronę, to powinno być dobrze. Innym wyjściem jest zrobienie z tego bitmapy (skompresowany tif np.).
Jeśli w tym swoim pdfie widzisz to co powinno być, to pani, która drukuje powinna udać się na przeszkolenie bo to jej wina, że nie potrafi wydrukować prawidłowo przygotowanego pliku.

Changela, to o czym mówisz nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia, możesz wyłączyć drukowanie jakiejś warstwy, a pdf dalej będzie się robił ze wszystkiego.

Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2011, 21:06   

Jeżeli pdf na ekranie otwiera się poprawnie (i tak wygląda) to wina jest po stronie RIP'a drukarki/plotera.
Zrób sobie prosty test: w Photoshopie otwórz tego pdf'a (niekoniecznie 300 dpi, chociaż warto by było) - jeżeli otworzył się dobrze to nie ma prawa się "posypać" podczas druku. Zresztą na plotery najlepiej jest przygotowywać bitmapy - większość z nich pracuje na PCL a tylko emuluje Poscript.

Na ploter możesz spokojnie bitmapy max 200 dpi wysyłać, najlepiej jako TIF LZV. Jeżeli masz dużo przeźroczystych bitmap warto je spłaszczyć/złączyć ze sobą.

PS.
Czy te "górne" warstwy to nie jest przypadkiem kolor biały? Może masz włączony overprint?

marta2101 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2011, 21:47   

Test w photoshopie zrobię jutro, bo nie mam teraz dostępu do tego programu. Niestety nie wiem, gdzie zobaczyć czy mam te overprinty, gdzies je widzialam. ale nie moge znalesc.
Wyeksportowałam plik do tiff, brzydkie kolory , szare takie bez życia, polotu, koloru. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak pozbyć sie takich linii, które się tworzą przy dodawaniu cieni.

Bez tytułu.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 268 raz(y) 40.29 KB

Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2011, 22:50   

KOLORY
No cóż, nie wiem jak masz skalibrowaną przestrzeń roboczą... W każdym razie na pewno dużo "żywsze" kolory uzyskasz stosując przy mieszaniu barw jak najmniejszą ilość składowych (np. 50C M0 Y100 K0) – lepiej to wyjdzie na wydruku niż np. 47C M10 Y87 K5. Każda porządna drukarnia udostępnia profile ICC których stosowanie "poprawia" efekt wyjściowy.Może zapytaj o to?

LINIE NA CIENIACH
Zgaduję, że korzystasz z X3? To dosyć znana bolączka tej wersji, niestety. Można to czasami ominąć (pod X3) zamieniając ten "interaktywny cień" w przeźroczystą bitmapę - trzeba poeksperymentować z rozdzielczością przy zamianie na (przeźroczystą) bitmapę.
Aha - jeżeli stosujesz "cienie" spod Corela to broń Boże C0 M0 Y0 K100 jak sugeruje program – dawaj po 100% każdej składowej koloru!

Odpowiedz do tematu