Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Artefakty błedy w wydruku
Autor Wiadomość
dihe 
Praktyk

Wysłany: 8 Luty 2011, 13:52   Artefakty błedy w wydruku

Witam, mam problem z corelem x4 storzyłem broszurę z wieloma elementami na każdej stronie dużo krzywych. Dodałem zdjęcia w tifie z przeźroczystością i wszystko wyglada ładnie. Wygląda ładnie w Corelu w pdfie i w PS. W separacjach z pdfa tez jest ok.

Ale jak próbuje z czego kolwiek wydrukować to pojawiają się artefakty na (w tym przypadku) szarych jednolitych powierzchniach. Jak na zdjęciu.
Artefakty wyznaczają krawedź przeźroczystości tifów. Wszystkie gradienty i przeźroczystości przerobiłem na tif i cały czas jest to samo.

poroszę o radę jak to wysłac w wektorze do drukarni żeby nie było tych artefaktów, bo mnie już pomysłów brak. Ostatnio drukowałem ten sam katalog z Tifów i było ok, tylko ta jakość...

Chodzi o te fioletowe zmiany na szarym kolorze. Czyli to co jest nad niebieską linią.

Cysorz 

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:13   

Nie powinno się nad obiektami wektorowymi kłaść przeźroczystych bitmap, soczewek itp.!

chezare 

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:18   

To jest przypadłość Corela od urodzenia. Bitmapa nad innym obiektem nigdy nie jest przezroczysta, choć na ekranie tak wygląda. Nie ma rady trzeba połączyć z tłem.
Przy drukowaniu i tak wszystko jest zamieniane na bitmapę :)

dihe 
Praktyk

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:24   

Cytat:
Nie ma rady trzeba połączyć z tłem.

Co przez to rozumiesz?

Cytat:
Nie powinno się nad obiektami wektorowymi kłaść przeźroczystych bitmap, soczewek itp

Ok, w takim razie jak mam zrobić żeby elementy miały cień czy szparowanie i były nad krzywymi. Chetnie się dowiem.

Cysorz 

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:29   

1. Najprościej jest tło pod spodem zamienić na bitmapę
lub
2. W Photoshopie/Photopaincie zapisać maskę jako wektor i skadrować w Corelu obiekt, ale oczywiście nie dotyczy to cieni...

dihe 
Praktyk

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:37   

ad1. czyli w tym konkretnym przypadku sugerujesz aby zamienić ten szary?

dihe 
Praktyk

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:47   

Powiem krótko. Faktycznie artefakt zniknął. Głównie dla tego że cały stał się artefaktem. Teraz wszystko jest zafioletowione. Może mam jakies złe preferencje ustawione. Zresteryzowana Bitmapa do CMYKa się zapisuje.

Cysorz 

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:53   

Nie masz tam jakiegoś Pantone albo w innej natywnej palecie? Bo ani CMYK ani RGB (nawet razem) nie powinny robić takich rzeczy...
Wrzuć ew. taki kawałek tego cdr'a (np. przycięty) do załącznika.

dihe 
Praktyk

Wysłany: 8 Luty 2011, 15:07   

wszystko jest w CMYK-u. Dokładnie
w załączniku x4 na wydruku to samo.

Rysunek1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 269 raz(y) 1.25 MB

Cysorz 

Wysłany: 8 Luty 2011, 15:39   

Sprawdziłem pod X3 i X5 - jest wszystko OK.
No nie wiem - spróbuj może jakiś inny profil ICC wybrać...

dihe 
Praktyk

Wysłany: 8 Luty 2011, 15:43   

Pytanie tylko czy druknąłes bo u mnie na monitorze tez dobrze wygląda.
Moja naswietlarnia nie przyjmuje z profilami, bo ta drukarnia nie ma możliwości z nich skorzystać, przynajmniej tak mówią.
Narazie wszystko zresteryzowałem co trzeba było i efekt kolorystyczny jest taki jak w druku z tifa. sadzę że w druku na normalnej drukarce wyjdzie to lepiej.

Cysorz 

Wysłany: 8 Luty 2011, 16:55   

Tak, druknąłem i to nie na byle czym, bo na Xeroxie 5000AP ;)
To, że drukarnia coś tam chrzani o plikach bez profilu to możesz sobie podarować - wyeksportowany plik powinien mieć w sobie zawarty już jakiś profil a ewentualnie montażysta może (chociaż nie musi) zmienić go sobie jednym kliknięciem.
Poniżej masz sprawdzony i baaaaardzo bezpieczny profil ICC, który między innymi dba o to, by nafarbienie nie przekraczało 300% - a to naprawdę rzecz godna uwagi: ISO Coated v2 300% (ECI) oraz ::Skrócony opis do tego profilu::. Możesz też ustawić Corela aby przy otwieraniu jakichkolwiek plików automatycznie podmieniał istniejące profile lub dodawał się do nowo tworzonych.

Najlepiej natomiast używać tego profilu w programach do edycji map bitowych (ja go używam pod Photoshopem) a gotowe bitmapy importować wraz z zaznaczonym profilem - wszystkim drukującym coś poważniejszego na offsecie polecam!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Luty 2011, 08:57   Re: Artefakty błedy w wydruku

dihe napisał/a:
i wszystko wyglada ładnie. Wygląda ładnie w Corelu w pdfie i w PS. W separacjach z pdfa tez jest ok.

Skoro jest ok to znaczy ze tak jest, Jesli na separacjach masz ten sam procent szarosci na cieniu i za cieniem to tak musi byc tez w druku.
Przy publikuj do pdf Corel sam splaszcza te obszary z przezroczystosciami, (konwersja na jedna bitmape) cieniami itd, robi to miejscowo, wiec zrastrowany obszar sasiaduje z wektorowym. Natomiast ma tez mozliwosc zachowania przezroczystosci, czy polprzezroczystosci wszystko zalezy od ustawien w pliku pdf.

Bardzo mozliwe ze Twoja drukarka inaczej interpretuje odcien koloru zrastrowanego a inaczej wektorowego, a one tu ze soba sasiaduja i dlatego to u Ciebie daje taki efekt.
pozdr.

dihe 
Praktyk

Wysłany: 9 Luty 2011, 12:18   

Wawel, zgdoził bym się jednak, drukowalem to na kilku drukarkach, oraz na ploterze po ripie i proofa robiłem, cały czas były te same problemy. teraz zresteryzowałem tło pod przeźroczystościami i na wydrukach wychodzi dobrze. Ciekai mnie tylko czy kolor katalogu po polsku wyjdzie taki jak po angielsku. Skoro zmieniłem ustawienia. Teoretycznie jest to samo. Praktyka pokaże.

dziekuje za-angazowanie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Luty 2011, 12:38   

To b. niepokojace ze bitmapa o takich samych kolorach ma inny odcien na wydruku niz wektor.
Drukujac bitmape i wektor o takich samych skladowych powinienes dostac to samo, kolory powinny sie zlac w jeden. Chyba ze masz poosadzane jakies profile w zdjeciach.
Sprawdz sobie wartosci procentowe tego tla, czy sa identyczne jak wektor.
Ciekawe ze z Xeroxa 5000AP jest ok.
pozdr.

Cysorz 

Wysłany: 9 Luty 2011, 13:02   

Jest OK, bo drukowałem z własnego Corela ;)

Odpowiedz do tematu