|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Pełne justowanie tekstu w kolumnach |
| Autor |
Wiadomość |
krnck
Bywalec

|
Wysłany: 11 Luty 2011, 23:12 Pełne justowanie tekstu w kolumnach
|
|
|
Witam,
mam taki diagram (w załączniku). Pod spodem jest tekst, opisy haseł do krzyżówki.
Jak wykonać w Corelu justowanie pełne każdej kolumny (wyrównanie do lewej i do prawej). Tekst jest wyrównany tylko do lewej.
krzyzowka.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 267 raz(y) 108.64 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Luty 2011, 23:32
|
|
|
Żeby można było justować tekst, musi się on znajdować w ramce tekstowej, czyli klikając na symbol tekstu klikasz [LPM] i trzymając go wciśniętego zaznaczasz obszar dla tekstu.
Żeby przekształcić tekst artystyczny na taki w ramce, zaznaczasz tekst i wciskasz [ctr+F8]. Jeżeli masz go podzielonego już na oddzielne linie, to musisz zaznaczyć go po kolej od pierwszej do ostatniej linii i wcisnąć [ctrl+L]. Może się tak stać, że taki przekształcony tekst "zbije się" w jedną linię, wtedy z menu wybierasz Tekst -> Formatowanie akapitu i tam wpisujesz odpowiednie wartości (np. 100% rozmiaru). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Luty 2011, 00:57
|
|
|
Malutki, tym razem się niestety z Tobą nie mogę zgodzić. Do tekstu ozdobnego też można zastosować justowanie pełne. Niestety w tym konkretnym przypadku nie da się tego zrobić, bo każdy wiersz, to oddzielny kawałek tekstu. Zresztą prawdę mówiąc raczej nie ma to sensu, bo nie można kontrolować szerokości takiej kolumny. Jej zwężanie czy rozciąganie wpływa na wygląd fontu, a z tego co widzę szerokość dopasowuje się chyba do najdłuższego akapitu (nie mam pewności, bo nie badałem:). Pozostaje tak jak napisał Malutki zastosowanie ramki tekstowej i podzielenie jej na trzy kolumny, ale przy tak małej szerokości kolumny i foncie o wielkości 9 pkt będzie to wyglądało paskudnie.
justowanie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|