Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: s-p-i-n
3 Marzec 2011, 14:05
Pomocy= potrzebuje projekt do naklejki 3d
Autor Wiadomość
micronix1 
Początkujący

Wysłany: 25 Luty 2011, 21:00   Pomocy= potrzebuje projekt do naklejki 3d

Witam- Przepraszam więcej ta sytuacja się nie powtórzy, proszę o usnięcie tematu. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez micronix1 27 Luty 2011, 10:53, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 25 Luty 2011, 23:41   

Niestety te fotografie są zbyt marnej jakości żeby to dokładnie narysować.
Ostatnio zmieniony przez chezare 26 Luty 2011, 21:15, w całości zmieniany 1 raz  

pierog 
Znawca

Wysłany: 26 Luty 2011, 11:32   

ja p...... te forum powoli zmienia się w forum charytatywne! Rozumiem czasami można pomóc w jakimś prostym projekcie ,ale nie zrobić cała pracę za kogoś od a do zet widząc ,że ta osoba nawet nie próbuje cokolwiek zrobić w tym kierunku tylko liczy ,że znajdzie sobie jakiegoś frajera który wykona cała robotę za nich (no coment)! Graficy ja rozumiem ,że macie dobre serce ,ale szanujcie trochę swój czas i swoją wiedzę!

ps.szkoda ,że programiści nie są tacy mili jak niektórzy graficy tu ,tylko kasują kasę z grubej rury za pracę ,która zajmuję im zaledwie nie cała godzinę.

chezare 

Wysłany: 26 Luty 2011, 12:04   

"Tutaj osoby bardzo słabo znające program Corel, mogą zwracać się z prośbą o wykonanie za nich rysunku". Tak właściciele serwisu podpisali ten dział. Narysowanie tego obrazka zajęło mi kilka minut i nie sądzę żebym komuś wyrwał chleb z ręki, ja też żyję z takiej roboty i ani trochę mnie nie wkurza to, że ktoś drukuje wizytówki po 2 gr za sztukę czy sprzedaje banery po 10 zł za m2. Tacy "klienci" i tak prędzej czy później, a raczej prędzej, znikają z rynku bo nie stać ich na serwis chińskich maszyn. Muszę też stanąć w obronie programistów, ponieważ sam się tym przez wiele lat zajmowałem. Nie wszyscy są szamanami, powiedziałbym nawet, że takich coraz mniej. To forum nigdy nie było komercyjne i mam nadzieję, że tak zostanie.
Pozdrawiam
Czarek

pierog 
Znawca

Wysłany: 26 Luty 2011, 13:04   

chezare napisał/a:

Narysowanie tego obrazka zajęło mi kilka minut

chezare , może tego obrazka nie! ,ale widziałem ,że malowałeś jakąś tam wieś i na pewno nie zajęło ci to chwilę.Nie mam nic do ciebie to świadczy tylko ,że wporządku z ciebie gość ,ale to że tu piszę ,że "Tutaj osoby bardzo słabo znające program Corel, mogą zwracać się z prośbą o wykonanie za nich rysunku" to nie znaczy ,że jest to dobre ,chyba tylko dla forum ,bo przez to osoby chcącę by ktoś wykonał co za nich za fri zamiast iść do agencji przyjdą sobie tu ,a forum zyska większy pagerank xD.

Ja nie wychodzę z takiego założenia ,żeby wszystkim pomagać ,bo nie to po to chodziłem do szkoły , wydawałem kasę by teraz robić projekty za fri i tolerować opierdalanie się uczniów ,którzy idą na łatwiznę i nie tylko uczniów.

Ja rozumiem np. gdy ktoś naprawde sam próbuje pyta się i pyta a i tak nie potrafi czego zrobić ,wtedy można takiemu pomóc ,a nie takiemu ,który sobię mysli a znajdę jakiegoś buca na forum to to za mnie zrobi i będę miał gotowe :D

a tu przypuszczam ,że tak własnie jest:

micronix1 napisał/a:
Witam mam prośbę do uzytkowników, chce zlecic pewnej firmie zrobienie naklejek 3d( wypukłe) tak jak na zdjeciu , tylko muszę miec projekt tej naklejki , proszę o zrobienie takiego projektu w corelu i innych programach, z góry bardzo dziekuje,

s-p-i-n 

Wysłany: 26 Luty 2011, 18:43   

zamkniemy dział i będzie święty spokój ;)

oczywiście że nie będzie bo ludzie zaczną wystawiać "pseudo zlecenia" - Ty niby się natrudzisz z myślą o zarobku a po otrzymaniu przez klienta pliku Corelowego klient zniknie bez zapłaty (niejeden z taką sytuacja pewnie się spotkał), więc lepiej żeby wszystko wykonywane było uczcicie - chcesz pomagasz, nie chcesz nie pomagasz

i koniec tematu i off-topu

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Luty 2011, 19:07   

s-p-i-n napisał/a:
zamkniemy dział i będzie święty spokój ;)

Jestem za :-)
Ten dzial o ile pamietam powstal jako ironia, po wielokrotnych interwencjach moderatora - JarkaDRAW ktory nie raz tu pisal ze jest przeciwny wykonywaniu czegos (grafik, rysunkow itp) za kogos i zapowiadal ze zalozy taki dzial. Podobnego zdania byl tez bodaj cysorz. (byl tu taki uzytkownik). Na ktorego tez sie nie raz Jarek powolywal.
pozdr.

chezare 

Wysłany: 26 Luty 2011, 21:27   

Miałem już nic nie mówić, ale ponieważ przeze mnie to całe zamieszanie, a micronixowi też się wyjaśnienie należy, bo jak poczyta te posty, to nie będzie wiedział o co chodzi, to skasowałem obrazki. Mógłbym się założyć o skrzynkę piwa, że zaraz znajdzie się ktoś kto je narysuje, ale że piwa jakoś za bardzo nie lubię, to się nie założę :-)

Miłego wieczoru wszystkim życzę.
czarek

Cysorz 

Wysłany: 26 Luty 2011, 22:25   

No dziwny ten dział prawdę mówiąc ;)
Zadałem sobie trochę trudu i przeglądnąłem archiwum z prośbami. Poza kilkoma wyjątkami - pomocy szukają (właściwie powinienem napisać szukali) użytkownicy którzy zalogowali się na forum tylko po to by ktoś za nich "odwalił" robotą. Często jest tak, że "dziękuję" ani nawet "pocałujcie mnie w d***" nie chce im się napisać... Nie mam nic przeciwko pomaganiu ale może zmienić nazwę na np. "Zlecę wykonanie..." albo np. zablokować dostęp do działu dla przypadkowych ludzi a dla tych co naprawdę szukają pomocy mogłaby być np. jednorazowa opłata - chociażby symboliczne kilka złotych na jakiś cel charytatywny...
Zresztą pomysłów podejrzewam mogłoby być więcej :D

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 26 Luty 2011, 23:22   

Jak idzie do firmy wydrukować - może do którejś w której zarabiasz pieniądze- a przychodzi tutaj, aby zrobić za darmo to jest co najmniej q...estwo. Mimo iż niektórzy lubią charytatywke - jestem za dla ludzi którzy chcą pomocy nie odwalenia roboty za nich - to uważam iż na TYM forum duża część ludzi zarabia na grafice, i nie ma sensu potwierdzania famy że tu są frajerzy którzy odwalą robotę za free

chezare 

Wysłany: 27 Luty 2011, 07:57   

Malutki, jak Ci się popsuje samochód, to jedziesz do warsztatu. Reperują, zabierasz samochód i co? Na drugi dzień wracasz żeby sobie pogadać z mechanikiem? Chyba nie, no może kiedy w warsztacie pracuje śliczna sekretarka :) Co w tym dziwnego, że większość wpada tu tylko raz, jak potrzebuje pomocy? Po co mają przychodzić jak już nic nie potrzebują?
Zauważcie, że ci co się z takimi prośbami zwracają, z reguły nie wyglądają na ludzi, którzy z takiej roboty żyją, nie wyglądają też na takich, których stać na to, żeby iść do "zawodowca" i zapłacić mu 70 zł za godzinę pracy. Oni nie przyjdą ani do mnie, ani do was.
Już napisałem, że nie ma sensu szarpać się z czymś na co nie mamy wpływu i nie jesteśmy w stanie tego zmienić. Ja też przyszedłem tutaj szukając pomocy, a przecież mogłem iść do Fotolii czy Bóg wie gdzie jeszcze? Wcale nie miałem zamiaru zostawać. Używam Corela i innych programów graficznych dłużej niż co niektórzy na tym forum żyją, a mimo to wielu ciekawych rzeczy się z tego forum dowiedziałem. ZA FREE. Od frajerów? Nie sądzę.
Tak na marginesie, Kula69, ja nie komentuję postów, w których piszesz, że folia topi się w 50 stopniach C. Ciekawe jaką temperaturę ma szyba w samochodzie zostawionym na ulicy w upalny dzień?

kula69 

Wysłany: 2 Marzec 2011, 13:48   

chezare,
Odpowiadam na temat folii
Nie topi się w 50 stopniach dlatego używam TAKIEJ a nie wyższej temperatury w wyższej przy NACIĄGANIU ( ma ciut owalną szybę) może się zniekształcić - bardzo częsty błąd, nie napisałem, że w 50 sie pali :), czasami używam i 300 stopni ale ja mam ciut doświadczenia
A propos komentowania:
Ja trafiłem tu przez klienta który nie chciał płacić za trasowanie bitmapy i to on użył nazwy frajerzy sorki czezare ale to prawda - co innego pomóc uczniowi w zaliczeniu a co innego klientowi podjeżdżającemu nówką nisanem zrobić coś - nie uważasz? Także pracuje zarobkowo w zawodzie "dziesiąt" lat, wyuczyłem paru grafików i drukarzy zawsze uczyłem za free, ale nie daj się człowieku zwariować. Dlatego pracuje nie na chińczykach ale na HP i siedzę przed eizo a nie slkdgn.
Podziwiam Twoje Prace ale to nie warsztat samochodowy raczej pracownia projektowa :)

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2011, 20:34   

Nie napisałeś, że się pali, napisałeś, że się topi. "Musisz mieć nagrzewnice ale z regulacją temperatury aby nie przekroczyć 50 stopni bo stopisz folie...". Nie ma się o co spierać, ty to wiesz i ja to wiem, bo też trochę szyb okleiłem :-)

kula69 

Wysłany: 2 Marzec 2011, 21:19   

chezare,
Peace and beer ?

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2011, 21:23   

kula69, może i czasami komuś dogryzę, ale generalnie jestem pokojowo usposobiony. Piwo też nie wywołuje u mnie agresji :-)

Cysorz 

Wysłany: 2 Marzec 2011, 21:35   

chezare napisał/a:
Malutki, jak Ci się popsuje samochód, to jedziesz do warsztatu. Reperują, zabierasz samochód i co? Na drugi dzień wracasz żeby sobie pogadać z mechanikiem?

No na pewno nie wpadam i nie pytam czy mi ktoś fuchę odwali za "naciśnij podziękuj" ;). Nie ma sprawy jak to jest ktoś kto potrzebuje jakąś pierdołkę i na pewno z tym do agencji nie pójdzie – co najwyżej zrezygnuje. Pisałem to bardziej odnośnie takich postów: http://corel.wodip.opole....p?p=21635#21635

;)

timex 
Doradca

Wysłany: 3 Marzec 2011, 09:32   POMÓŻ mi wykonać rysunek

a nie WYKONAJ za mnie rysunek. Można pokierować jak i co ma zrobić, ale wykonanie rysunku za kogoś to raczej w dziale "Zlece wykonanie"

chezare 

Wysłany: 3 Marzec 2011, 13:28   

Micronix1 z Asterixem siedzą piwo piją i już dawno o tym zapomnieli, a wy się zawzięliście jak by nie było ciekawszych rzeczy do zrobienia?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi