|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Katomierz - jak podzielić okrąg na wiele równych odcinków? |
Autor |
Wiadomość |
Kangur
Początkujący
|
Wysłany: 27 Marzec 2007, 17:32 Katomierz - jak podzielić okrąg na wiele równych odcinków?
|
|
|
Witam Forumowiczów.
Mam taki problem:
jak narysować kątomierz?
Okrąg musze podzielić na 180 odcinków w jednej skali i 6400 w drugiej.
Całośc po skończeniu ma wyglądać mniej więcej tak:
cały proces chce wykonać w akiś zautomatyzowany sposób, ecznie będę musiał powtarzać sekwencje 2000-3000 razy więc to odpada.
Czytałem tuturial "predkościomierz" - trochę pomogło ale mój problem jest bardziej skomplikowany.
jestem średnio-zaawansowanym użytkownikiem Corela
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Kangur |
|
|
|
|
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 27 Marzec 2007, 18:34
|
|
|
Narysuj okrąg - to będzie Twoja "ścieżka"
Następnie narysuj kreskę i skopiuj ją (tak byś miał dwie takie same kreski)
Potem zaznacz obie kreski i wybierz "Efekty > Metamorfoza". W polu Liczba kroków wpisz ilość kresek jakie mają zostać utworzone, minus 2 - to te dwie zaznaczone kreski (np. jeżeli potrzebujesz 2000 kresek to wpisujesz 1998).
Następnie wybierz przycisk "Ścieżka" i wskaż swoją ścieżkę, czyli narysowane wcześniej kółko. Zaznacz też pole "Wzdłuż całej ścieżki".
Więcej o metamorfozie:
http://corel.wodip.opole....metamorfoza.htm
Opssss... właśnie sprawdziłem, niestety max. liczba kroków w metamorfozie to 999. Możesz to rozwiązać w ten sposób, że zastosujesz metamorfozę nie do koła ale do fragmentu koła (utwórz tzw. łuk), a następnie skopiujesz ten łuk z jednoczesnym obrotem kilka razy. |
|
|
|
|
Kangur
Początkujący
|
Wysłany: 27 Marzec 2007, 19:09
|
|
|
OK, dzięki za pomoc, zaraz zobaczę czy to rozwiąże mój problem! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|