Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestawienie domyślnych ustawień jednostek mm>cm
Autor Wiadomość
Pumpkin
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2011, 23:48   Przestawienie domyślnych ustawień jednostek mm>cm

Witam wszystkich forumowiczów

Szukałem na forum ale nigdzie nie mogłem znaleźć podobnego problemu.
Chodzi mi o przestawienie jednostek miary w otwieranych dokumentach corela z "mm" na "cm" (otwieram zapisany projekt i cały czas przestawia jednostki na "mm" w ustawieniach przestawiłem wszystko i w nowym projekcie jest OK są "cm" jako domyślne ale w już utworzonych cały czas "mm").

Jest taka opcja żeby corel otwierał wszystkie pliki (już utworzone tylko trzeba coś np. wyedytować) w jednostkach "cm" ? Czy cały czas po kliknięciu na obszar roboczy trzeba to przestawiać ?

z góry dzięki

EDIT:
Przepraszam bo nie napisałem, wersja Corel'a to x4

pozdrawiam
Pumpkin

chezare 

Wysłany: 7 Maj 2011, 01:17   

Nie musisz za każdym razem przestawiać.
Ustaw w otwartym dokumencie jednostki miary na centymetry, a później:

W ten sam sposób możesz zmienić wiele innych rzeczy, np. domyślną czcionkę.
Niestety wygląda na to, że to będzie działało na każdy nowo tworzony dokument. Jeśli w trakcie pracy zmienisz jednostki i zapiszesz plik, to po ponownym otwarciu będzie jednostka, która była ustawiona w momencie zapisywania. Dla nowych dokumentów ta którą ustawiłeś w opisany wyżej sposób.

Pumpkin
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2011, 16:34   

Dzięki za odpowiedź.

Czyli przy otwieranych dokumentach (zapisanych w jednostkach "mm") będzie cały czas przestawiał na nie dopóki go nie zapiszę w "cm" :(

Zaczynam przygodę z DTP i denerwujące jest cały czas przestawianie tego, no ale cóż trzeba się przyzwyczaić.

A orientujesz się czy w x5 też tak jest czy zmienili coś ?

chezare 

Wysłany: 7 Maj 2011, 17:45   

Nie wiem jak jest w X5, ale gdybym to ja pisał ten program, to nic bym w tym fragmencie nie zmieniał, bo to jest logiczne. Jeśli wcześniej komuś, czy Tobie podobały się milimetry, to dlaczego program ma zmieniać automatycznie na centymetry? A jak rysowałeś sobie czcionkę i miałaś ustawione punkty, to jaki sens ma zmiana na centymetry? Albo z pikseli na centymetry? Wydaje mi się, że akurat tutaj program zachowuje się poprawnie.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu