|
Nie mogę dokończyć bannera bo wszystko mi się wiesza |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 10:28 Nie mogę dokończyć bannera bo wszystko mi się wiesza
|
|
|
Chciałęm zrobić banner o wymiarach 2,5m x 5m.
Więc wpisuję obszar pracy o takich wymiarach, ale dla łatwiejszej pracy i faktu, że ludzie będą oglądać banner z odległości, wpisuję w Narzędzia -> Opcje -> Obszar roboczy -> Rozdzielczość renderowania -> wpisuje tu 60 DPI
Ale to nic nie daje. Zrobiłem projekt, wszystko się wiesza. Zaimportować do nowego projektu nie idzie tego co było w starym. Wczytywanie trwa godzinę... Co mam zrobić?
Przecież dałem tak mało, bo 60 DPI na tak duży wymiar grafiki, więc czemu mi zdechło wszystko? A może gdzie indziej to DPI się wpisuje?
Co mam wpisać jeśli mam robić taki duży banner? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 10:40
|
|
|
projekt banera zrób 1:1
przy exporcie wpisz odpowiednie DPI
a tam w opcjach zmień na 300 i tak zostaw |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 10:53
|
|
|
| miszcz301 napisał/a: | projekt banera zrób 1:1
przy exporcie wpisz odpowiednie DPI
a tam w opcjach zmień na 300 i tak zostaw |
Sorry, ale nie rozumiem. Jak 1:1? A nie robię 1:1 jak widnieje mi w wymiarach strony 250cm x 500?
I mam "w opcjach tam zmienić na 300"? Czyli co, mam robić banner 5 metrowy z 300 DPI?! Co?
Nie rozumiem. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 11:07
|
|
|
robisz 1:1 spoko
rozdzielczość renderowania w opcjach jest do efektów (cieni itd), więc niech zostanie 300dpi
przy exporcie projektu banera np tiffa ustaw 60 dpi, chwile może to potrwać , w zależności
od maszyny,
w załączniku pomocna tabelka jak dobierać dpi do wymiarów
tabela rozdzielczości.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 310 raz(y) 43.34 KB |
|
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 11:30
|
|
|
Hej, dzięki za tę TABELKĘ. Tego czegoś szukałem, przyda się, jest pomocna.
Ale mówisz zatem bym "robił jak robił", to znaczy że program co? robi zawsze w 300 DPI tylko? No musi sie dac gdzieś to zmienić chyba? Jak mam DRAWa pod taki projekt jak banner ustawić? Bo mi szlag trafił poprzedni projekt i moze to z racji rozdzielczosci duzej. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 11:36
|
|
|
robiąc projekt w drawie masz g. wektorową,
jeśli chcesz ustawić DPI, to musisz wyexportowac projekt do pliku rastrowego, (jpg, tiff, png, itd)
więc po kliknięciu exportu i wpisaniu nazwy powinieneś dostać takie okno jak w załączniku i tam wpisać np. 60 DPI
Nowy-1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 269 raz(y) 52.24 KB |
|
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 12:13
|
|
|
No tak, ale bitmapy zaimportowane zachowują się tez inaczej w tym programie.
Mogę je zmniejszac i powiększac i nie tracą jakości. Tak jakby program "zapamiętywał" ich największy kształt i potem "inteligentnie przywracał" do poprzedniego rozmiaru.
To dziwne...
No ale pójdźmy dalej.... Czyli reasumując nie jest ważna jakość DPI w tamtym polu co mówiłem?
No ale to dlaczego mi się projekt zaczął zwieszać jak wpisałem aż 5 metrów na 2,5 metra? Szukałem
przyczyny, postanowiłem wziąć na temat DPI.
Ale po zgrupowaniu wszystkiego, nie mogę już wybrać opcji EXPORT i tym samym zapisać do TIFFA!
I nie wiem jak do TIFFa wyeksportować, bo po wykadrowaniu grupy przy użyciu prostokąta, utraciłem tę opcję. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 12:49
|
|
|
| Bunch napisał/a: | No tak, ale bitmapy zaimportowane zachowują się tez inaczej w tym programie.
Mogę je zmniejszac i powiększac i nie tracą jakości. Tak jakby program "zapamiętywał" ich największy kształt i potem "inteligentnie przywracał" do poprzedniego rozmiaru.
To dziwne... |
popatrz ba załącznik
| Bunch napisał/a: |
No ale to dlaczego mi się projekt zaczął zwieszać jak wpisałem aż 5 metrów na 2,5 metra? Szukałem
przyczyny, postanowiłem wziąć na temat DPI. |
może to chwile potrwać, zwłaszcza jak masz jakieś bitmapy, lub dużo efektów...
Ale po zgrupowaniu wszystkiego, nie mogę już wybrać opcji EXPORT i tym samym zapisać do TIFFA!
I nie wiem jak do TIFFa wyeksportować, bo po wykadrowaniu grupy przy użyciu prostokąta, utraciłem tę opcję. |
wexportować powinno dać się wszystko, gdzieś tkwi problem
Rysunek1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 280 raz(y) 270.67 KB |
|
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:00
|
|
|
| Co chcesz mi powiedzieć przez ten załącznik? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:02
|
|
|
bitmapy tracą jakość, ale tego nie widzisz.
załącz plik z tym banerem jak nie duży. coś wymyślimy |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:38
|
|
|
Tracą? A w druku jakie wyjdą jak ja je widze bardzo ładne a bawię się nimi w powiększanie i pomniejszanie?
Jak dałem na EKSPORT swojego Bannera 2,5 x 5m do TIFFa przy rozdzielczości 60 DPI i CMYK to pokazało rozmiar do jakiego zapisze równy 3,3GB - czy to normalne?
I mi się zawiesza przy zapisywaniu tak dużego pliku. Co mam robić? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:46
|
|
|
wg mnie robiąc projekt z bitmapami nie powinno się patrzeć na oko czy będzie pikseloza czy nie będzie.
tiff pewnie bez kompresjii więc jest to możliwe jak najbardziej, zapisz do jpg, albo tiff z kompresją
ps.
kiedyś robiłem projekt rozmiar b2 chyba , przy 300 dpi miał ponad 2GB |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:48
|
|
|
| miszcz301 napisał/a: |
tiff pewnie bez kompresjii więc jest to możliwe jak najbardziej, zapisz do jpg, albo tiff z kompresją
|
No ale jeśli ma to iść pod druk, to nie moge ustawiać mu kompresji przecież, nie? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 13:49
|
|
|
hm coś musi być nie tak , ja wyexportowalem Twój projekt w 3 sekundy , waży 10 mega (tiff bez kompresji )
pewnie coś w ustawieniach ... jak możesz to daj F8 i przywróć ustawienia fabryczne
edit :
a ustawiasz 60 dpi ? |
| Ostatnio zmieniony przez miszcz301 17 Maj 2011, 13:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 14:01
|
|
|
odznacz "zachowaj rozmiar oryginalny"
i powinno banglać
pozdro ide do domu :) |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 14:07
|
|
|
| Cytat: | | a ustawiasz 60 dpi ? |
A powiedz mi prosze gdzie (tutaj w PDF a nie w TIFFie) się ustawia wartość DPI?
No a czy czasem rozmiar oryginalny właśnie nie powinien być? Przecież oryginalny rozmiar to 2,5 metra na 5 metrów.
Ale to jest jakieś pokichane! Pokazuje mi na 60 DPI rozmiar końcowy ponad 3GB, a zrobię dwa ruchy - dam niżej, potem wyżej o jedną wartość i nagle z 3GB pokazuje już 270 MB.
No i czemu niby tobie to do 10 MB zapisuje a mi do 200 (jak sie jakimś LOSOWYM trafem uda)?! A zwyczajnie chce mi po 3GB pliki ładować?
Tak nie może być. Co się dzieje do diabła?
AKTUALIZACJA:
Już się zgodziłem na te warunki:
Klikam OKEJ - męczy się pare minut, zrobiło. I wiecie ile waży na koniec? 30MB a nie 200! Więc tym bardziej co się dzieje do diabła?! I jak się przypatrzycie na dołączony obrazek, to oszacowało mi wage pliku nie na 200MB jak pisałem z pamięci, tylko na 4 bajty! Przy takiej samej rozdzielczości i wymiarach. Ja nie wiem co się dzieje do jasnej cholery. Co to, jakieś LOSOWANIE przy wyborze? Czemu mi tak wariuje?
A PDFa nie mogę zrobić z "ustawieniami drukarskimi" nawet bo też się zawiesza. Tiffa mi zrobił, ale PDFa nie chce bo się zawiesza. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 14:29
|
|
|
| a nie lepiej zrobić projekt 1:10 i niech drukarnia powiększa? |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 14:37
|
|
|
| Bunch napisał/a: | | miszcz301 napisał/a: |
|
No ale jeśli ma to iść pod druk, to nie moge ustawiać mu kompresji przecież, nie? |
nie ma żadnego problemu dla drukarni: kompresja LZW jest kompresją bezstratną dla plików TIF
często z niej korzystam - w celu znacznego zmniejszenia objętości pliku
więcej z artykułu:
LZW czyli Lempel-Ziv-Welch, metoda kompresji bezstratnej opracowana w przez Lampela i Ziva i opublikowana w 1984 roku przez Welcha.
Algorytm LZW jest dosyć prosty. Budowany jest słownik powtarzających się ciągów znaków. Powtarzający się wyraz jest zastępowany w całym tekście krótkim oznaczeniem. Takie przypisanie jest oczywiście zapisywane i dzięki temu dekompresor może odtworzyć plik w postaci nie zmienionej. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 14:38
|
|
|
| kula69 napisał/a: | | a nie lepiej zrobić projekt 1:10 i niech drukarnia powiększa? | ja tez tak uwazam zeby lepiej zrobic mniejsze proporcje i niech drukarnia sobie powieksza |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 14:46
|
|
|
| Bunch napisał/a: | | No ale jeśli ma to iść pod druk, to nie moge ustawiać mu kompresji przecież, nie? |
Kompresja TIFF to inna kompresja niż jpg (taki zip bardziej). Kompresja jpg to kompresja wynikająca z usunięcia szczegółów z obrazka (w pewnym uproszczeniu). Tak więc do drukarni możesz spokojnie dać tifa z kompresją.
Okno eksportu do tifa powinno wyglądąć tak (te Twoje 30 MB to coś mało jednak...)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 15:32
|
|
|
| Cytat: | | ja tez tak uwazam zeby lepiej zrobic mniejsze proporcje i niech drukarnia sobie powieksza |
No a można tak? Pod warunkiem, że będzie to zrobione w Drawie a drukarni dostarczy się plik CDR. Dobrze rozumiem?
| Cytat: | | Okno eksportu do tifa powinno wyglądąć tak (te Twoje 30 MB to coś mało jednak...) |
Dziękuję za obrazek, dzięki wielkie. Jednak ja miałem tak samo wyliczone jak u Ciebie (miałęm ustawione na nieskompresowany) a po kliknięciu OK zrobiło mi plik 30 megabajtowy a nie 200-stu.
PS
A jak to zapisać do PDFa? Czy sie do PDFa nie zapisuje? Nie widzę nigdzie w opcjach PDFa możliwości zmiany DPI. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 23:12
|
|
|
| Bunch, odpowiedź już tu padła. Wyeksportuj obrazek w skali zwiększając odpowiednio rozdzielczość. Z tego co pamiętam to z kompresowania tiffa może wyjść lipa. |
|
|
|
 |
beer4free
Bywalec

|
Wysłany: 17 Maj 2011, 23:40
|
|
|
ja robię czasami tak, zanaczam całość pracy, mapy bitowe -> przekształć w mape bitową 150 dpi, tryb RGB i potem eksportuje do pdf lub tiff w cmyku w zależnosci od dnia i nastroju |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

|
Wysłany: 18 Maj 2011, 06:46
|
|
|
No a można tak? Pod warunkiem, że będzie to zrobione w Drawie a drukarni dostarczy się plik CDR. Dobrze rozumiem?
|
nie musi być CDR, może być tiff, ale oczywiście w odpowiedniej rozdzielczości, który po powiększeniu będzie miał odpowiednie DPI
A jak to zapisać do PDFa? Czy sie do PDFa nie zapisuje? Nie widzę nigdzie w opcjach PDFa możliwości zmiany DPI. |
po kliknięciu publikuj pdf, klikasz na dole ustawienia i tam są w zakładce obiekty opcje do map bitowych...
wyexportowałem plik wg twojego okienka, które zamieścileś parę postów wyżej, myślał chwilę, ale wynikowy tiff ważył 300 mega.
spróbuj jak pisałem wyżej odznaczyć opcje, "zachowaj rozmiar oryginalny"
Ogólnie problem z tego tematu jest rozwiązany ?? |
|
|
|
 |
|
|