|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Tło wyrazu - jak zrobić |
Autor |
Wiadomość |
zbyshek83
Początkujący
|
Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 12:31 Tło wyrazu - jak zrobić
|
|
|
Witam,
jestem początkującym użytkownikiem programu Corel i właśnie dopadł mnie pewien problem który dla Was pewnie takim nie będzie :) dlatego liczę na Waszą pomoc.
Tak się złożyło, że od niedawna obsługuję duży ploter, do którego projekty robię w Corelu.
Wycinam teksty i przeróżne obrazki które później znajdują się na płytach nagrobkowych.
Jako, że jestem nowy nie potrafię zrobić niektórych trików. Oto ten mi potrzebny:
#######
Potrzebuję zrobić tło wyrazu w taki sposób aby same litery były białe a na około czarna obwódka (efekt mniej więcej taki jakbyśmy zaznaczyli kursorem słowo w corelu czy wordzie). Widziałem również takie napisy, że to tło było kształtem zbliżone do otaczanych liter.
#######
Szukałem takich bajerów wśród czcionek ale nic takiego a nawet podobnego nie znalazłem i bardzo bym prosił o pomoc w znalezieniu takiej opcji w corelu bądź takowej czcionki.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 14:36
|
|
|
1. Efekt podświetlenia z Worda to nic innego jak prostokąt o danym kolorze, przesunięty za wyraz, np. poleceniem Rozmieszczenie > Kolejność
2. Podświetlenie o kształcie liter, to nic innego jak obrys. Przeczytaj dokładny opis na stronie:
http://corel.wodip.opole.pl/efekty/obrys/obrys.htm |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|