|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kadrowanie/przycinanie obiektów. |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 23 Maj 2011, 15:53 Kadrowanie/przycinanie obiektów.
|
|
|
Nie jestem zadowolony z metody kadrowania od Artura.
Co prawda obiekty zostają wykadrowane do rozmiaru strony, ale nie można już nic z nimi zrobić. A jak się je wyłączy z kadrowania, to wracają z powrotem tak jak były. Innymi słowy, kadrować możesz na koniec pracy bo już raz wykadrowanych elementów według innego kształtu nie zedytujesz.
Ja chciałbym OBCIĄĆ elementy do rozmiaru strony. Importuję np. bitmapę, jest za duża, wystaje poza kadr, chce ją przyciąć do rozmiaru strony. Jak to zrobić jakoś sprawnie i automatycznie? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Maj 2011, 16:38
|
|
|
1. Grupujesz to co chcesz przyciąć (nie może być elementów interaktywnych - np. nierozłączonych cieni).
2. Klikasz dwa razy w ikonę prostokąta na przyborniku, dorysowywujesz następny, który jest większy niż elementy, które chcesz przyciąć.
3. Łączysz ze sobą te dwa prostokąty w jeden obiekt (ctrl+L).
4. Przycinasz i już ;)
"Granice" bitmapy możesz także edytować (między innymi) za pomocą narzędzia "kształt" (F10). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 06:44
|
|
|
Bunch, Malutki dobrze mówi, tylko idzie trochę naokoło .
Wstawiasz bitmapę, która wystaje Ci poza granice strony. Klikasz 2x narzędzie prostokąt co narysuje ci tą figurę wielkości strony. Wciskasz Shift + PgUp żeby prostokąt przenieść nad bitmapę. Prostokąt masz zaznaczony z shift zaznaczasz bitmapę i klikasz ikonę "część wspólna" (ta z prawej strony). Kasujesz wystającą poza stronę bitmapę i prostokąt i gotowe. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 13:04
|
|
|
Tak, ale ja nie chcę jednej bitmapy przyciąć, tylko WSZYSTKO na tej stronie.
chcę się pozbyć tych ŚMIECI zaśmiecających i psujących mi projekt.
Działa jedynie sposób Chezarrego.
Kiedy przyciąłem tym sposobem wszystkie zgrupowane elementy - usunęło mi jedno tło, czego nie chciałem. Kiedy dałem część wspólna zadziałało, ale musiałem potem usunąć te nowo powstałe elementy.
Macie załącznik i zobaczcie na nim mój projekt. Ot tak, by zobaczyć o co biegało.
A wiecie, że musiałem rozłączyć obrysy? Bo z nimi się nie dało. One nie mogły być zgrupowane. Rozłączyłem i się udało zrobić CZĘŚĆ WSPÓLNĄ i co niepotrzebne - usunąć.
Aha! Metoda Malutkiego jest do kitu bo psuje projekt, po tej operacji znika to co nie trzeba.W sumie to i metoda Chezarre jest wadliwa też. Bo gdy zgrupowałem już obiekty i dałem CZĘŚĆ WSPÓLNĄ to jedna bitmapa mi się kurczy na obiekcie. No co za shit!
noi.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 408 raz(y) 122.35 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Bunch 25 Maj 2011, 11:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|