Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o istnienie takiej funkcji
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 12:35   Pytanie o istnienie takiej funkcji

Czy jest narzędzie, które usuwa dany kolor na zasadzie działania pędzla gumka?
Wiem, że jest takie, które zamienia kolor z jednego w drugi, ale czy jest gumka?

chezare 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 15:09   

a jest przecież jeszcze maska kolorów.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Lipiec 2011, 14:05   

Ale coś Ty zrobił Chezarre?
Przecież jedynie zamieniłeś czerwony kolor na biały a nie usunąłeś nic z obiektu...

chezare 

Wysłany: 5 Lipiec 2011, 22:30   

Masz rację, tyle tylko że ja nie zamieniłem czerwonego na biały tylko na kolor tła. Przeczytałem jeszcze raz Twoje pytanie i prawdę mówiąc nie bardzo go rozumiem.
Wydaje mi się, że jedyną możliwością jest ta o której już wspomniałem, maska kolorów. Wtedy gumka będzie działała tylko tam gdzie występuje(ą) zaznaczony(ne) kolor(y).

Asdef 

Wysłany: 9 Lipiec 2011, 23:08   

można zawsze zrobić maske w kolorze a pod spodem tło w B/W w ten sposob wycierajac maske odslaniasz czarnobialy "kolor"

chezare 

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 05:49   

Asdef, dziękuję za ten dowcip z czarno-białym kolorem.

Asdef 

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 15:44   

nie wiem czy to jest dowcip, ale chodzilo ci o taki efekt - tak?

przyklad w zalaczniku

przyklad1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 604 raz(y) 465.5 KB

Asdef 

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 15:44   

nie wiem czy to jest dowcip, ale chodzilo ci o taki efekt - tak?

przyklad w zalaczniku

przyklad1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 606 raz(y) 465.5 KB

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 16:16   

Kurdę, nie rozumiem. Pogubiłem się.

Chodzi mi o PĘDZEL, który USUWA jeden wybrany przez nas, zdefiniowany KOLOR.

Chcę wybrać pędzel, ustawić kolor do usunięcia na BIAŁY, potem przejechać po obrazku i efekt mam dostać taki jaki pokazałem na załączniku.

Asdef, a Ty co tam zrobiłeś na tym obrazku bo nie wiem? Może wstaw w wersje PRZED/PO.

asb.png
Pobierz Plik ściągnięto 601 raz(y) 16.71 KB

Asdef 

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 22:45   

aaa widzisz teraz jest dla mnie jasne, źle zrozumialem.. ;)

zeby edytować dany kolor, można zrobić to za pomocą maski...

Maska>>maska kolorow> zaznacz pipetke (oczywiscie w tym narzedziu) > kliknij na obszar obrazka i możesz mazać wybrany kolor :)

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 05:37   

Bunch, od samego początku mówiłem o masce kolorów. Różnica między moim i Twoim obrazkiem jest tylko taka, że w Twoim nie ma tła, a w moim było białe.

Asdef, rozśmieszył mnie kolor, który wymyśliłeś. Obrazek może być czarno-biały, kolor nie.
Akcja z kameleonem nie wygląda mi na stosowanie maski kolorów. Jeśli miałbym coś takiego zrobić, to pod kolorową fotografią umieściłbym taką samą w odcieniach szarości i do kolorowej zastosował gumkę z ustawioną przeźroczystością. Mogę się jednak w tym przypadku mylić, bo ekspertem od Photo-Paint nie jestem :-)
Bunch, trzeba sobie jakoś w życiu radzić, powiedział baca zawiązując buta dżdżownicą.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 07:25   

Bunch, trochę myląco zadał pytanie. W programach do grafiki rastrowej nie można wymazać koloru, ukazując barwę leżącą niżej. Załóżmy, że używając różnych kolorów zamalowaliśmy tło. Następnie wybraliśmy kolor biały i teraz nim malowaliśmy po rysunku. Kolor biały zastępuje więc poprzednio istniejące kolory w danych punktach obrazka (nie nakłada się tak jak farba na ścianie, że można np. zeskrobać wierzchnią warstwę). Po namalowaniu czegoś kolorem białym, pod spodem nic nie ma, nie można więc "wygumować" kolory białego, można jedynie namalować na kolorze białym inny kolor (ten biały kolor to oczywiście cały czas nasz przykładowy kolor, gdyż może się to co napisałem odnosić do dowolnego koloru). Oczywiście w pewnym sensie "coś" pod tymi kolorami może być. Jeżeli warstwa z "kolorami" nie jest tak zwaną warstwą tła, to wymazując jakiś kolor odsłaniamy to co leży na niższych warstwach (o ile dana warstwa jest ustawiona na widoczną). Jeżeli niżej nie ma żadnych warstw, to pojawia się "kolor" przezroczysty (lub jak niektórzy powyżej napisali czarno-biały). Ten wywód to tak dla osób mniej zorientowanych którzy natrafiliby na ten wątek.

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 08:14   

Roland, Bunch jest specjalistą od zadawania trudnych pytań :-)
Później zamieścił obrazek z którego jasno wynika, że nie ma w nim tła, a wszystko co na wierzchu jest scalone do kupy. Gdyby od tego zaczął, to dostał by zrozumiałą odpowiedź w pierwszym poście, a tak to wyszło jak wyszło.
Pozdrawiam

Asdef 

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 09:59   

fakt pierwszy przyklad, byl bez maski... ale to wlasnie przez "trudne" pytanie... z którego autor chcial pozbawić gumką kolor (uznalem ze byle jaki, tylko tam gdzie sie przejedzie wskaźnikiem myszy) i tak tez to pokazalem... ale okazało sie, ze chodzilo o wybrany kolor... tu zaś trzeba zastosować maske :)

faktycznie, kolor czarno-bialy nie istnieje... ale mialem na mysli odcienie szarosci, ale to przez błędną interpretacje zapytania ;)

pozdrawiam :)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 17:21   

01)

Asdef - no, to jesteśmy już w sumie na miejscu. To też chciałem osiągnąć.
W ogóle dużo innych opcji posiada ta "maska kolorów".

Szkoda tylko że nie ma w tym narzędziu rzeczywistego podglądu.
Pozwolę sobie zadać jeszcze pytanie o tę zaznaczoną opcję w niej:

Co robi wygładzanie?

Bo bynajmniej ona nie powoduje tego, że nasza maska zyskuje wtedy miększa krawędź (większe wtapianie). Suwałem tym paskiem i nic się nie zmieniało. Wiesz może co to robi?

02)

Ja tam nie wiem o co Wam chodzi z jakimś kameleonem już. Nie rozumiem o czym mówisz Chezarre. I nie rozumiem o czym mówisz z tym czarno-białym obrazkiem niżej tła również.

Ale Roland też coś napisał o wydobywaniu czegoś spod spodu pisząc:

Cytat:
Kolor biały zastępuje więc poprzednio istniejące kolory w danych punktach obrazka (nie nakłada się tak jak farba na ścianie, że można np. zeskrobać wierzchnią warstwę). Po namalowaniu czegoś kolorem białym, pod spodem nic nie ma, nie można więc "wygumować" kolory białego, można jedynie namalować na kolorze białym inny kolo

Zatem widzę że dużo nieporozumień tu się wdało. Napiszę więc co chciałem osiągnąć raz jeszcze, poniżej w kolorze niebieskim.

Wiem, że nie da się jakby "odzyskiwać" tego co zostało zamalowane 8-)
Natomiast miałem obrazek np. labiryntu (czarno-biały). Czarne ściany jako kreski, białe korytarze. I chciałem po prostu za pomocą PĘDZA, usunąć białe tło RĘCZNIE. I sie zastanawiałem czy istnieje taki rodzaj gumki, która usuwa z obrazka tylko dany kolor (w Photoshopie takie coś chyba jest - obiło mi się coś o uszy). Innymi słowy: wiem, że mogłem użyć maski na jednolitym białym tle i usunąć biały kolor, ale tylko tak dociekałem czy może da się to zrobić inaczej :-P Zawsze zastanawiam się "czy jest może INNA metoda na uzyskanie takiego efektu". W ten sposób niejako "bawię się" funkcjami programu.

Cytat:
Roland, Bunch jest specjalistą od zadawania trudnych pytań
Później zamieścił obrazek z którego jasno wynika, że nie ma w nim tła, a wszystko co na wierzchu jest scalone do kupy. Gdyby od tego zaczął, to dostał by zrozumiałą odpowiedź w pierwszym poście, a tak to wyszło jak wyszło.

Myślałem, że wiecie o co mi chodziło :)

Cytat:
Bunch, trzeba sobie jakoś w życiu radzić, powiedział baca zawiązując buta dżdżownicą.

Świetny tekst! :-D

Odpowiedz do tematu