|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
znikające tło |
| Autor |
Wiadomość |
michelle
Początkujący

|
Wysłany: 1 Czerwiec 2011, 19:11 znikające tło
|
|
|
| mam taki problem, być może banalny (mam nadzieję :]) podczas zapisywania pliku cdr na jpg (korzystając z opcji "eksportuj") za każdym razem w zapisanym pliku jpg (ale też innym np. TIFF, BMP) tło zapisuje się jako białe, mimo, że w cdr jest czarne; gdzieś nie zauważyłam opcji pomijania tła, przezroczystości? cokolwiek? |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 1 Czerwiec 2011, 21:19
|
|
|
| Domyślam się, że Twoje czarne tło ustawione jest za pomocą opcji dostępnej w układ>tło strony>tło pełne i jest wybrany kolor czarny? Jeżeli tak to przy eksporcie za każdym razem musisz stworzyć tło jako obiekt (np. prostokąt) i dać go na spód rysunku. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2011, 05:01
|
|
|
Jeśli S-p-i-n ma rację, a pewnie ma, to niekoniecznie musisz zmieniać przyzwyczajenia, wystarczy tam gdzie masz zaznaczone (Opcje-dokument-strona-tło) pełne, zaznaczyć jeszcze drukuj i eksportuj tło. Najlepiej jednak w tym samym miejscu zaznaczyć bez tła i to co ma być na obrazku rysować. Żeby zrobić tło dokładnie takie jak rozmiar strony wystarczy 2x kliknąć na pasku z narzędziami prostokąt. I jeszcze jedno, żeby zmiany w ustawieniach zadziałały na stałe należy w opcjach-dokument zaznaczyć "zapisz opcje jako domyślne dla nowych dokumentów".
Michelle, my belle.
These are words that go together well,
My Michelle.
La, la, ...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michelle
Początkujący

|
Wysłany: 3 Czerwiec 2011, 11:41
|
|
|
dzięki za pomoc, nie przydała się w tym razem (przyda się na przyszłość), bo sama zauważyłam inny swój błąd a sam problem był tak prozaiczny, że aż się wstydzę teraz przyznać, że nie zauważyłam takiego szczegółu :)
również pozdrawiam, szczególnie fana Beatles'ów ;] |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|