|
Ilość kolorów w dokumencie |
| Autor |
Wiadomość |
wilkosik
Początkujący

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 11:51 Ilość kolorów w dokumencie
|
|
|
Witam serdecznie, szukam już od dłuższego czasu rozwiązania dla mojego problemu.
Próbuję znaleźć jakieś "miejsce", opcję, lub osobny program, który określi mi faktyczną ilość kolorów uzytych w projekcie. Tak jak robią to "chińskie" maszyny
Otóż zawsze sobie jakoś "ręcznie" z tym radziłem, ale dostałem ostatnio projekt składający się z bardzo wielu elementów. Jako osoba, która go nie robiła nie znałem ani jego struktury ani skłądowych więc musiałem wszystko pokolei przeszukać czy gdzieś się jakieś małe "gówienko" pod warstwami grafiki nie schowało.
Czasami używałem tej opcji dostępnej w podglądzie wydruku, pokazującej, że użyłem np. pantone taki i CMYK, ale nie jest to do końca dokładne.
Chciałbym mieć możliwość otwarcia projektu (cudzego) odczytać ile ma kolorów np. ma 5 kolorów (taki, taki i taki) i wysłać do produkcji. Dodatkowo mieć jednocześnie pewność, że chińczyk nie powie mi, "ale panie kochany ten artwork ma 10 kolorów".
Czy takie coś jest w ogóle możliwe, na jakiej zasadzie maszyny drukarskie odczytują ile kolorów jest w projekcie, bo trochę tego nie rozumiem... |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 12:16
|
|
|
| plik>informacje o dokumencie |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 14:42
|
|
|
| Albo - wizualnie, poprzez włączenie podglądu wydruku w oknie drukowania. Najlepiej w zakładce wyciągi barwne. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 16:47
|
|
|
| s-p-i-n, ma racje a potem polecenie wyszukaj obiekt lub zamień paletę barw z menu edycja |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 16:47
|
|
|
Obok w/w rozwiazan - dobrych, mozna jeszcze uzyc makra - Sancho CDR Preflight 5
dobry weryfikator mat. Pokazuje sporo waznych elementow.
link:
http://macromonster.com/i...light&Submit=Go
Inne rozwiazanie to np. Acrobat Pro. potrafi rowniez pokazac informacje o pliku badz weryfikowac pliki pdf pod katem zgodnosci z konkretnymi parametrami/standardami. |
|
|
|
 |
|
|