Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ilość kolorów w dokumencie
Autor Wiadomość
wilkosik
Początkujący

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 11:51   Ilość kolorów w dokumencie

Witam serdecznie, szukam już od dłuższego czasu rozwiązania dla mojego problemu.

Próbuję znaleźć jakieś "miejsce", opcję, lub osobny program, który określi mi faktyczną ilość kolorów uzytych w projekcie. Tak jak robią to "chińskie" maszyny :shock:

Otóż zawsze sobie jakoś "ręcznie" z tym radziłem, ale dostałem ostatnio projekt składający się z bardzo wielu elementów. Jako osoba, która go nie robiła nie znałem ani jego struktury ani skłądowych więc musiałem wszystko pokolei przeszukać czy gdzieś się jakieś małe "gówienko" pod warstwami grafiki nie schowało.

Czasami używałem tej opcji dostępnej w podglądzie wydruku, pokazującej, że użyłem np. pantone taki i CMYK, ale nie jest to do końca dokładne.

Chciałbym mieć możliwość otwarcia projektu (cudzego) odczytać ile ma kolorów np. ma 5 kolorów (taki, taki i taki) i wysłać do produkcji. Dodatkowo mieć jednocześnie pewność, że chińczyk nie powie mi, "ale panie kochany ten artwork ma 10 kolorów".

Czy takie coś jest w ogóle możliwe, na jakiej zasadzie maszyny drukarskie odczytują ile kolorów jest w projekcie, bo trochę tego nie rozumiem...

s-p-i-n 

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 12:16   

plik>informacje o dokumencie

Artur Miernik 

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 14:42   

Albo - wizualnie, poprzez włączenie podglądu wydruku w oknie drukowania. Najlepiej w zakładce wyciągi barwne.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 16:47   

s-p-i-n, ma racje a potem polecenie wyszukaj obiekt lub zamień paletę barw z menu edycja

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 16:47   

Obok w/w rozwiazan - dobrych, mozna jeszcze uzyc makra - Sancho CDR Preflight 5
dobry weryfikator mat. Pokazuje sporo waznych elementow.
link:
http://macromonster.com/i...light&Submit=Go

Inne rozwiazanie to np. Acrobat Pro. potrafi rowniez pokazac informacje o pliku badz weryfikowac pliki pdf pod katem zgodnosci z konkretnymi parametrami/standardami.

Odpowiedz do tematu