Jak rozmnożyć i dopasować objekt do ścieżki? |
Autor |
Wiadomość |
brzydal
Początkujący CorelDRAW X3
|
Wysłany: 8 Kwiecień 2007, 22:09 Jak rozmnożyć i dopasować objekt do ścieżki?
|
|
|
Witam.
Chciałbym najkrótrzą drogą osiągnąć takie cudo jak na rys. "gotowy_efekt", mając do dyspozycji tylko dwa "obiekty" (drugi rysunek). Próbowałem bawić się metamorfozą, ale albo jej nie rozumiem (bardziej prawdopodobne), albo nie da się tego zrobić. Ja zduplikowałem kilka razy czarny łuk i później każdy oddzielnie dopasowywałem do ścieżki. Taki sposób pochłania sporo czasu np. przy setce takich łuków. Da się to jakoś szybciej rozłożyć na ścieżce? Jest coś takiego "dopasuj tekst do ścieżki", ale "dopasuj obiekt" nie znalazłem. Wielkie dzięki za pomoc.
P.S. Wiem, że najprawdopodobniej nie otrzymam odpowiedzi na to pytanie, ale spróbuję: czy da się w programie Inkscape obracać prowadnice tak jak w Corelu, czy jednak mogą być tylko pionowe lub poziome? ^_^
gotowy_efekt.jpg gotowy efekt |
Pobierz Plik ściągnięto 1215 raz(y) 7.3 KB |
obiekty.jpg objekty |
Pobierz Plik ściągnięto 1070 raz(y) 4.27 KB |
|
|
|
|
|
ersted
Początkujący
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2007, 01:22
|
|
|
Nie wiem czy o taki efekt Ci chodziło jak poniżej ale ja zrobiłem to tak:
• Narysowałem ów łuk (obiekt) który skopiowałem
• Ustawiłem wpisywanie tekstu, a następnie wybrałem jego edycje (prawoklik) i wkleiłem. Obiekt ten pojawił sie jako tekst co dało mozliwości transformowania go jak tekstu.
• Narysowałem ściezke po której miałyby być rozmieszczone obiekty
• Dopasowałem "tekst" do ścieżki
łuki.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 705 raz(y) 15.19 KB |
|
|
|
|
|
brzydal
Początkujący CorelDRAW X3
|
Wysłany: 9 Kwiecień 2007, 15:39
|
|
|
Na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się fajne, ale w przybliżeniu widać, że odległości między łukami są różne (jedne łączą się ze sobą, inne nawet się nie stykają). Chciałbym, aby ostatni węzeł łuku był też pierwszym następnego. Może nie da się na skróty i trzeba ręcznie, tak jak wcześniej robiłem... |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 13:21
|
|
|
chyba wpadłem na pomysł jak to zrobić wystarczy podzielić linię na której mają się znaleźć obiekty na równe odcinki (na wybranych wszystkich węzłach klikamy add i dostawia równomiernie we wszystkie strony następnie robimy split) i skorzystać z efektu blend pomiędzy dwoma oddalonymi obiektami. W ścieżkę wpisujemy wskazując Miscleaonus Blend i startując węzły jako linię. dodatkowe obiekty dodajemy poprzez odsuwanie ostatniego o długość przynajmniej jednego obiektu a ułożenie regulujemy odcinkami linii.
Mniej więcej wygląda to tak:
Graphic1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 756 raz(y) 20.62 KB |
|
|
|
|
|
|