Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roland
21 Czerwiec 2011, 12:38
Zamiana z png na krzywe
Autor Wiadomość
michero
Początkujący

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 12:24   Zamiana z png na krzywe

Cześć.
Trafiłem na wasze forum szukając w google, a szukam oczywiście pomocy;) Mam zrobione logo, w png, zamarzyłem sobie zrobić parę gadżetów z tym logiem, ale wszędzie dostaję odpowiedź, że najlepiej jakby logo było zamienione na krzywe. Niestety nie mam o tym żadnego pojęcia, jeśli chodzi o grafikę to mój poziom jest na poziomie prostych rzeczy w paincie. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc, czyli zamienić na krzywe? O ile to w ogóle możliwe, mam nadzieję, że tak.
Załączam logo.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam:)

logo.png
Pobierz Plik ściągnięto 1078 raz(y) 113.81 KB

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 12:41   

da się wszystko... lecz to co zamieściłeś
1.nie przypomina loga,
2.jest słabej jakości ---> ciężko zrobić dokładnie w krzywych

masz lepszej jakości obrazek ? co to jest to okrągłe pod kartami ?

s-p-i-n 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 12:57   

mi to na pilke wyglada

michero
Początkujący

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 15:15   

Na początek przepraszam za zły dział, nie zauważyłem tego.
Dlaczego nie wygląda to na logo?:) i tak, jest to piłka, jak tak patrzę to wydaje mi się, że jest dobrze widoczne, no ale to nie ja jestem ekspertem;) co do jakości to niestety mam tylko to. Same obrazki kart są dostępne większe, natomiast ta piłka, z tego co się orientuję (nie ja robiłem ten obrazek), to tylko w takim rozmiarze. Generalnie zamysł jest taki, żeby na piłce były te karty. Mimo wszystko czy dałoby się coś z tym zrobić?

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 17:26   

Kolega Kula zrobi :-)

michero
Początkujący

Wysłany: 28 Czerwiec 2011, 10:52   

Rozumiem, że nic się z tym niestety nie da zrobić?

chezare 

Wysłany: 28 Czerwiec 2011, 20:44   

Źle rozumiesz, da się tylko potrzebne są te karty, bo na tym zamieszczonym obrazku nic nie widać.

michero
Początkujący

Wysłany: 29 Czerwiec 2011, 14:47   

Trochę to pocieszające;) W takim razie wrzucam karty i jeszcze raz dzięki za zainteresowanie

karty.rar
Pobierz Plik ściągnięto 565 raz(y) 652.94 KB

DzumA - 78

Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 08:27   

PILKA - wektor.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 607 raz(y) 610.31 KB

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
  Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 19:03   

chezare napisał/a:
Kolega Kula zrobi :-)

może i da radę (o ile go znam), ale czy może coś zmienić? i jeśli to nie tajemnica to na jakie produkty potrzebujesz bo może się okazać że trzeba z 2-3 rodzaje przygotować w zależności od rodzaju druku

michero
Początkujący

Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 23:07   

Oczywiście, że nie tajemnica:) Logo chciałbym wykorzystać do naklejek, na kubek i być może koszulki. Na początek naklejki i w sumie gdzie nie pisałem to odpisywali, że najlepiej jakby logo było zamienione na krzywe właśnie.

DzumA - 78, wielkie dzięki

chezare 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 01:31   

Trafiłeś na marne firmy, albo dostarczałeś im marne materiały. Widzę, że kolega Dżuma zastąpił Kulę :-) . Dobrze, że zajrzałem bo już miałem rysować tę piłkę, a tak mogę iść w kimono :-)

kula69 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 06:45   

michero, dziś wieczorem zrobię Ci typowo pod solvent i nadruk cyfrowy ale uważam że trasowanie które zrobił DzumA - 78 jest ok. Jeśli też tak uważasz to nie będę się bawił. Widzisz pisali tak bo, chcieli mieć lepszą jakość. Ja zmieniłbym tylko karty na klasyczne Piatnika

michero
Początkujący

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 09:57   

chezare, dostarczyłem im to logo, które wrzuciłem tutaj. Nie wiem czy można uznać je za marne, ale takie odpowiedzi dostawałem;) jeśli też znasz jakieś lepsze firmy od takich rzeczy - chętnie poznam:)
kula69, jeśli uważasz, że lepiej wyglądałoby z klasycznymi kartami, masz je pod ręką i chce ci się bawić to ja jak najbardziej jestem otwarty

chezare 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 21:17   

Kula, nareszcie się obudziłeś. Dżuma Cię wyręczył :-)
Michero, nie wiem do kogo z tym obrazkiem chodziłeś?
Przyglądam się tej piłce i widzę, że obrazek ma nawet przyzwoitą rozdzielczość, ale głowy nie dam, że to nie sztuczny zabieg ze zwiększeniem wspomnianej. PNG, a png to na pewno nie cmyk, którego wymagają popularne metody druku, choć można wydrukować i z rgb czy jakichś innych zestawów kolorów. Tak prawdę mówiąc to w tym przypadku ja się drukarzom specjalnie nie dziwię. Są od drukowania a nie poprawiania dostarczonych materiałów. Podejrzane są takie, które chcą grafikę w konkretnym formacie, najczęściej cdr.
Przypuszczam, że poszedłeś do jakichś "specjalistów" od sitodruku? Zastanów się i sam sobie odpowiedz na pytanie, jaki sens ma np. umieszczanie bitmapy w dokumencie programu, który jest głównie do tworzenia grafiki wektorowej (np. CorelDRAW), zapisanie jej w formacie tegoż programu i chodzenie z takim plikiem do drukarni, bo chcą z Corela. Ja w tym sensu nie widzę. Albo wyobraź sobie, że z wektorowego obrazka, który wyprodukował Dżuma zrobisz odpowiednich rozmiarów bitmapę, w odpowiedniej palecie kolorów i w odpowiedniej rozdzielczości i zapiszesz do rastrowego formatu, np. tifa. Wygonią cię z drukarni bo plik nie ma rozszerzenia cdr? Bez sensu.
Oczywiście są technologie, które rzeczywiście wymagają wektorowego rysunku. Gdybyś obrazek chciał wyciąć laserem, albo wyciąć na ploterze z folii, to musi być on odpowiednio przygotowany i wektorowy, ale i w tym przypadku format cdr nie jest najlepszy dla takich produkcji.
W każdym razie jak kolega Kula przygotuje Ci plik, a w drukarni coś im nie będzie się podobało, to możesz ich wysłać na drzewo do pompowania liści, bo Kula zajmuje się tym od drugiej strony i wie jak to powinno wyglądać :-)

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2 Lipiec 2011, 11:14   

Ja też zajmuję się tym od drugiej strony i potwierdzam: plik nadaje się na sito i tampon (tampon kubki, sito koszulki). Poszukaj firm zajmujących się termotransferem, oni nie robią takich ceregieli.

michero
Początkujący

Wysłany: 3 Lipiec 2011, 14:32   

chezare, wysyłałem zapytania do wielu firm w mojej okolicy (Katowice) w sprawie naklejek, bo to mi jest na razie potrzebne, jaka cena, jaka minimalna ilość itd. Bo w sumie to potrzebuję małej ilości, od biedy to i 3 by mi starczyły:) Albo i większa minimalna ilość, ale w cenie, na którą pozwala budżet. I została jedna firma i odpisali mi, że to logo, które im wysłałem potrzebowaliby w większej rozdzielczości albo zamienione na krzywe. Stąd ten mój temat tutaj:)

kula69 

Wysłany: 3 Lipiec 2011, 18:32   

michero, daj to do drukarni cyfrowej, niech Ci puszczą na solvencie lub uv za wydruk nie zapłacisz dużo, to samo z kubkiem lub koszulką - jak będziesz miał problemy to daj znać na pw
Nic nie robiłem bo.. wariacko pojechałem na zlot do Niemiec. Lało ole było super :-D

chezare 

Wysłany: 3 Lipiec 2011, 19:49   

Nie wiem jakiej wielkości ma być ta naklejka ale jak im 300 dpi za mało, to po prostu nie chcieli się tym bawić.

baku93 
Początkujący

Wysłany: 1 Czerwiec 2014, 14:15   

Hej,
mam podobny porblem jak kolega na początku..
Tylko, że moje logo chciałbym mieć dużo większe (na baner dla zespołu 1,5 x 4 m)
Nie potrafię przekształcić pliku PNG na wektorową, albo na PDF żeby można go było w dobrej jakości wydrukować...

Pomożecie ?

maxxie_logo_raster.png
Pobierz Plik ściągnięto 241 raz(y) 1.85 MB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 1 Czerwiec 2014, 15:08   

Wektor

rafbar225
Początkujący

Wysłany: 16 Październik 2014, 19:52   

Witam, potrzebuję zamienić logo klubu z .png na krzywe, ponieważ chcemy zamówić szaliki, a gość, który to wykona potrzebuje pliku w krzywych. Ja niestety kompletnie się na tym nie znam. Jakość niestety jest nie najlepsza, ale mam nadzieję, że da się coś z tego zrobić. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Ostatnio zmieniony przez rafbar225 16 Październik 2014, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Październik 2014, 19:54   

pliku nie widze kolego :-) napisz do mnie na bidon69@o2.pl lub wrzuć na np http://hostuje.net/ obadamy co sie da zrobic

rafbar225
Początkujący

Wysłany: 16 Październik 2014, 19:56   

No właśnie nie mogę coś załącznika wgrać, zaraz wyślę na jakiś serwer i edytuję posta z linkiem.

EDIT://
http://wrzucaj.net/images...kszony_herb.png

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Październik 2014, 19:59   

a u mnie na chomiku tego nie ma?? :roll: hym napisz wojewodzctwo te ten błąd zostanie naprawiony :-)

Odpowiedz do tematu