|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Wycinanie wraz z kosmykami włosów |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 13:44 Wycinanie wraz z kosmykami włosów
|
|
|
Witam. Na pewno już przeczuwacie o co chcę pytać...
Chciałem się zapytać o metodę na dobre wycięcie włosów z obrazka. Mamy zdjęcie kobiety z włosami do pasa, poburzonymi na wietrze i chcemy to wyciąć, trudna sztuka. Ale widuje się takie fotki w sieci więc jacyś graficy to potrafią. Ale jak to się robi?
Ja robiłem tak, że wycinałem wszystko jak zwykle i później pobierałem kilka próbek odcieni kolorów i pędzlem dorysowywałem cienkie "niteczki", takie pasemka.
Albo drugą metodą robiłem to tak, że powielałem pędzlem inny element włosów z trybem losowego obracania końcówki i tak "dodawałem" włosy na ostro przyciętych krawędziach włosów. Z wczweśniej wybraną odpowiednią końcówką.
No ale efekt to nie mistrzostwo świata.
Wypowiedzcie się na ten temat... |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 15:47
|
|
|
Nie wiem, czy w PhotoPainta wbudowano już narzędzie do szparowania, tak, jak zrobiono to z Photoshopem, niemniej...
RĘCZNIE.
Zupełnie ręcznie, niestety jest z tym sporo pracy, ale metoda działa w każdym warstwowym edytorze bitmap o ile ma obsługę masek, albo przynajmniej kanału alfa:
Najpierw trzeba spreparować dodatkową warstwę (obiekt) w odcieniach szarości, którą to warstwę tworzymy na podstawie oryginalnej bitmapy. Chodzi o to, żeby warstwa ta posiadała informacje o kontraście dokładnie tam, gdzie ma przebiegać granica szparowania/wycinania. Pomocny nam będzie filtr górnoprzepustowy oraz poziomy (poprawa kontrastu). Gdy już osiągniesz odpowiedni kontrast, powinieneś wypełnić jednolicie wszystkie obszary, które nie są granicą wycinania.
Następnie, tak spreparowaną warstwę przekształcasz w maskę. Na niej to dokonujesz ostatecznych poprawek, rysując raz białym, raz czarnym kolorem.
Brzmi dosyć skomplikowanie, ale...
Z UŁATWIENIAMI.
Na szczęście od dawna istnieją narzędzia ułatwiające tę robotę. Pierwszym z nich była wtyczka KnockOut. Obecnie należy ona do Corela. Jest to osobny produkt. Zasadę działania znajdziesz w internecie, np. tu Planet Photoshop, albo w materiałach wideo: TwojaTuba 1 oraz dosyć niechlujna TwojaTuba 2. W miarę znośny opis Nokautu znalazłem na stronie Gmedia.
Kiedyś KnockOut był jedynym tego typu rozwiązaniem, dziś, mamy więcej możliwości w tym względzie. Wszystkie one działają na tej samej zasadzie - pozwalają użytkownikowi zaznaczyć obszar, w którym wtyczka ma szukać granicy wycięcia, zaś resztę - pomijać. Co robi wtyczka z tym obszarem? Ano to, co opisałem w metodzie ręcznej - używa filtru górnoprzepustowego, nastepnie kontrastuje poziomami, lub wyostrzeniem.
NA MARGINESIE.
Ciekawostką jest, że filtr o identycznej nazwie i w miarę podobnej zasadzie stosuje się w obróbce dźwięku, np. do "wyszparowania" głosu sopranistki z instrumentalnego tła. Ta wspólnota dźwięku z obrazem, dotyczy wielu innych algorytmów filtrujących. |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 20:03
|
|
|
ręcznie robiłem podobnie jak opisałeś i jest GIT
z tym KnockOut'em to mnie zainteresowałeś - muszę sprawdzić |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 03:51
|
|
|
| DzumA - 78 napisał/a: | (...)
z tym KnockOut'em to mnie zainteresowałeś - muszę sprawdzić |
KnockOut'a, tylko na Maczynkę, wymyśliła firma Ultimatte. O ile pamiętam, sprzedawali go powyżej 300 zielonych, strasząc, że to promocja, a później będzie 495$. Na szczęście, niebawem, pojawił się jakiś inny, tańszy program, bodaj był to Extensis Mask Pro. Nokaut 1.5 ukazał się jakoś przed rokiem 2000, już pod szyldem Corela i to na oba systemy. Oczywiście był tańszy.
Nieco antycznych wieści na ten temat można przeczytać na stronach Digital Producera i Expert Reviews.
Prawie tak samo leciwe informacje są w Photoshop Cafe.
Przypomniało mi się, że jest jeszcze Picture Cutout, którego okrojona wersja jest dostępna za darmo. Opis znalazłem na tym blogu. Jest jeszcze FotoMix Free, ale wygląda na jakieś amatorskie dziwo. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 07:50
|
|
|
| Jest jeszcze program Vertus Fluid Mask 3 |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 09:06
|
|
|
Cześć. Dzięki za rady, podpowiedzi. Ta metoda z KnockOutem wygląda wspaniale. Musze się tym zainteresować koniecznie. Natomiast zaciekawiła mnie ta ręczna metoda.
Niestety jednak bawię się w ten sposób i bawię i nic ładnego mi nie wychodzi. W każdym przypadku kontrast nie jest tak szczegółowy aby było widać wyraźnie linie włosów (tło się nam wpiernicza w paradę i tak dalej). A bawiłem się efektami jakie wspomniałeś w poście. Macie może jakiś zapisany projekt albo chociaż obrobione już zdjęcie z myślą o takim wycinaniu włosów? Moglibyście mi pokazać do uzyskania jakiego efektu mam dążyć?
W podobny sposób wycinałem już kiedyś obiekty. Zwiększałem kontrast na duplikacie by lepiej wycinać wzdłuż linii. Ale to i tak nie było coś wspaniałego po wycięciu, a mi właśnie chodzi o to by efekt był piorunujący. Wycięte z maksymalną dokładnością. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 13:16
|
|
|
Prawie zawsze będziesz musiał robić partiami, zależnie od obszaru, a potem wszystko połączyć i dalej już - ręczny retusz na masce. Bo kontrast, który będzie w sam raz na jednym odcinku, na innym będzie za mały, albo za duży.
Popatrzę, ale mam nadzieję, że nie jest to sprawa pilna, bo stosowny plik zgrałem parę lat temu na płytę i gdzieś leży.
Był to plik PSD z epoki, kiedy Photoshop nie miał jeszcze funkcji Extract, która załatwia te sprawy. Czyli, pewnie było to za króla Photoshopa Piątego.
W każdym razie uzbrój się w cierpliwość i to na długo. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2011, 13:06
|
|
|
| Artur Miernik napisał/a: | Prawie zawsze będziesz musiał robić partiami, zależnie od obszaru, a potem wszystko połączyć i dalej już - ręczny retusz na masce. Bo kontrast, który będzie w sam raz na jednym odcinku, na innym będzie za mały, albo za duży.
Popatrzę, ale mam nadzieję, że nie jest to sprawa pilna, bo stosowny plik zgrałem parę lat temu na płytę i gdzieś leży.
Był to plik PSD z epoki, kiedy Photoshop nie miał jeszcze funkcji Extract, która załatwia te sprawy. Czyli, pewnie było to za króla Photoshopa Piątego.
W każdym razie uzbrój się w cierpliwość i to na długo. |
No dziękuję. Ale nie musi być koniecznie projekt, tylko cokolwiek co pozwoli mi to zobaczyć, co mi to wyjaśni. Bo nie wiem o czym mówisz i do jakiego efektu dążysz tym swoim sposobem. Możesz też dokładniej spróbować to opisać albo podać jakiś inny graficzny przykład.
A nie wydaję się Wam to dziwne, że program do grafiki rastrowej, w tym więc do wszelkich zabaw z bitmapami jak wycinanie właśnie... potrzebuje do precyzyjnej pracy pluginu na... wycinanie? Na Boga, to powinno być od razu albo jako darmowe ulepszenie skoro spod stajni Corela też jest. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 17:55
|
|
|
| gleba napisał/a: | | Dokładny opis krok po kroku moge przesłać Ci na maila |
Jeżeli jest to aktualne to ja bym prosił o przesłanie, bowiem wtyczka KnockOut 2 mi się w ogóle nie uruchamia. Nie wiem czego to wina i tak w gruncie rzeczy to nie chce mi się wierzyć aby działała ona tylko ze starymi wersjami. Jak można wyczytać w specyfikacji KnockOut 2:
| Cytat: | KnockOut 2 is only supported for the following host applications
Adobe(R) Photoshop(R) 5
Adobe(R) Photoshop(R) 5.5
Adobe(R) Photoshop(R) 6
Corel PHOTO-PAINT(TM) 8
Corel PHOTO-PAINT(R) 9
Corel PHOTO-PAINT(R) 10
Corel(R) Painter(TM) 6.1
Painter 7(TM) |
Sorry, ale co to za brednie, że podobno tak rewelacyjne narzędzia działa tylko z wersją numer 6 Photoshopa albo wersją 10 Corela?! A dlaczego nie działa z nowszymi? Nie rozumiem tej dziwnej polityki. Kontynuując rozpoczęty przeze mnie w innym temacie wątek wycinania włosów z tła poszperałem chwilę i chciałem przetestować ten program KnockOut2 - nie da się. U mnie się nie uruchamia w ogóle, a natrafiłem też na ten powyżej przytoczony opis jakoby nie działał z nowymi wersjami. Niby czemu? Mam wracać do Corela 9-tki?
Ja niestety klikam na instalację i czekam, czekam, czekam... zdycha. Nic się nie dzieje. Nie mam nawet jak tego sprawdzić. |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 21:01
|
|
|
niestety bunch muszę cię zmartwić
u mnie działa
pobrałem - zainstalowałem - na X4 i X5 odpala bez zarzutu
co do programu to muszę przyznać, że w bardzo szybkim czasie można uzyskać bardzo dobre wyniki - tradycyjnie testowałem na bujnych włosach i polach zboża
chyba częściej skorzystam z tej wtyczki - testując jej możliwości |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 27 Czerwiec 2011, 14:14
|
|
|
Tak, działa jednak.
Jednak działa. Już wczoraj gasząc kompa dojrzałem okienko instalacji (właściwie tylko graficzkę). Przypuszczałem że tak może być. Pewna aplikacja mi wstrzymywała instalatora mylnie go interpretując.
Badam program właśnie...
 |
|
|
|
 |
tomikk
Początkujący

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 16:31
|
|
|
witam wszystkich , czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to cholerstwo sie uruchamia w x5, nigdzie go tu nie widze
Problem rozwiązany zamykam temat ....
4.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 511 raz(y) 140.36 KB |
3.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 498 raz(y) 166.36 KB |
2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 475 raz(y) 117.68 KB |
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 469 raz(y) 102.32 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez tomikk 30 Czerwiec 2011, 19:51, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 17:22
|
|
|
Bunch
" Chciałem się zapytać o metodę na dobre wycięcie włosów z obrazka "
Poczekaj jeszcze kilka lat bujna czupryna zniknie i problem sam się rozwiąże . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|