Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
SKŁAD ULOTKI - PRZESKALOWANIE
Autor Wiadomość
Benek104
Początkujący

Wysłany: 6 Lipiec 2011, 19:15   SKŁAD ULOTKI - PRZESKALOWANIE

Witam.

Jestem tu nowy. Nie wiem czy nie powielam tematu jeżeli tak to przepraszam.

Chciałem zapytać jak przygotować ulotkę do druku, jak zrobić jej skład (A4 - składana na 3) ?

Mam tez pytanie jak ustawić przeskalowanie na np. 80%.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 6 Lipiec 2011, 21:54   

http://corel.wodip.opole....ighlight=ulotka
a najlepiej weź wytyczne od drukarni w której będziesz drukował, np.:
http://www.chroma.pl/pomoc.aspx
Jeśli pracujesz w X5 masz gotowe szablony w zakładce PLIK->NOWY Z SZABLONU
Co do skalowania to robisz to tutaj zaznaczywszy wcześniej obiekt lub ich grupę

skala.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 360 raz(y) 870.33 KB

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 7 Lipiec 2011, 01:13   

A skład montujesz np tak, w zależności czy falcujesz w U czy w Z, tu przykład falcowania w U.

A wy się dziwicie że ludziom w drukarni ręce i inne części ciała opadają.

środek robi się wtedy po kolei: od lewej strona 1, 2, 3

ulotkaA4_falcowana_wU.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 399 raz(y) 42.69 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 08:18   

kula69 napisał/a:

http://www.chroma.pl/pomoc.aspx

Ciekawe zapisy maja ;-) Mimo ze przyjmuja pliki cdr.
Ostatnio zmieniony przez wawel 9 Lipiec 2011, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 08:35   

Eee na pocieszenie Adobe też się czepiają :-) Niezłe kwiatki musieli dostawać, skoro mają takie zapisy.
Ja wczoraj mordowałam ulotkę, którą klient przygotował... w wordzie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 08:52   

joannaw.79 napisał/a:

Ja wczoraj mordowałam ulotkę, którą klient przygotował... w wordzie.

No widzisz Ty ja "mordowalas", a ktos inny wprowadzilby zapis o nie ponoszeniu odpowiedzialnosci ;-) . A Word to nie Corel, wiec nawet taki zapis w przypadku tego pierwszego mialby jakies uzasadnienie. (takie tez widywalem)
pozdr.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 15:43   

Ale ja już po otrzymaniu pliku poinformowałam klienta o kosztach przygotowania projektu graficznego. I tyle. Wolę nawet tak, bo wtedy sama robię projekt i wiem, że jak coś zawalę to tylko ja, a nie że muszę szukać w pdfie "co autor chciał przez to powiedzieć" jak niespodzianki wyskakują :-)

ka-mis 
Praktyk
Praktyk

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 15:47   

Corel Źle ustawia Trim Boxy przy publikuj jako pdf z tego co wiem z naświetlarni.
Co do konwersji kolorów to do RGB sie zgodzę, ale cmyk z corela jest równie dobry jak z adobe chyba że przyjmują prace w corelu i maja źle ustawienie u siebie profili barwnych.
Overprinty - to już jakieś nieporozumienie bo ktoś możne sobie je dla efektu zrobić i w tedy wyjdzie kicha choć ostatnio dostałem kilka praz z nadrukowanym białym i wyszło ... nic nie wyszło bo się nie wydrukowało.

Jest to cena jaka się płaci za niski koszt wydruku - u mnie w drukarni w której pracuję o takich cenach można pomarzyć ale każda praca jest traktowana indywidualnie no i przy pewnych nakładach wychodzi taniej :P .

I robią tylko standardowe wyroby.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 15:55   

Overprinty są konieczne przy niewielkim tekście, np 6-7 punktów w kolorze czarnym na kolorowym tle. Corel niestety daje wtedy wybieranie spod czarnego i trzeba overprint ustawić ręcznie. Robię to zawsze po akceptacji projektu przez klienta, żeby nie wpadło mu do głowy zmieniać koloru tekstu a mnie mogłoby się zapomnieć o zadanym overprincie.
A tak na marginesie, dobry drukarz tak spasuje blachy że tam nic nie będzie świecić nawet bez overprintu, ale język ma przy tym barwny :-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 16:05   

Skoro na forum jest tu pare osob ktore pracuja w drukarniach to zapytam o wasze zapisy macie cos o plikach generowanych z Corela? Typu nie przyjmujemy plikow generowanych z programu Corel lub nie bierzemy odpowiedzialnosci za pliki bezposrednio lub posrednio pochodzace z Corela?
Lub takie zalecenia ja te ze strony drukarni:
- przy publikuj do pdf 450 dpi (jest na filmach)
- wylaczanie kolorow spotowych
- kompresja jpg
- krzywienie czcionek juz u siebie w otrzymanym pliku pdf przed drukiem.
ps
Nie zauwazylem tych problemow z boxami, ale tez nie sprawdzalem wszystkich wers
ji/podwersji programu.
pozdr.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 17:55   

Odrzucenie pdfów z Corela = odrzucenie na oko 75% klientów (lub coś koło tego). Ale może mogą sobie na to pozwolić...

TrimBox z Corela jest o tyle ciekawy, że np. lewy górny narożnik MediaBox z programów Adobe ma współrzędne 0,0 (wtedy ten sam narożnik TrimBox ma współrzędne dodatnie), to w przypadku pdfów z Corela współrzędne 0,0 ma lewy górny narożnik TrimBox - wtedy lewy górny narożnik MediaBox ma wartości ujemne... Czy jakoś podobnie :-)

Acrobat czyta poprawnie, w programach obrabiających pdfy trzeba to uwzględnić.

Pozdrawiam

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 11:30   

My w drukarni kochamy pliki z corela :-)

- publikuj do pdf na 450dpi to się nie spotkałam, na jakich filmach?
- wyłączenie kolorów spotowych jest chyba zrozumiałe? Jeśli zamówienie na druk jest "druk z CMYK", to ja nie biorę odpowiedzialności jak RIP rozseparuje kolor np. Pantone
- kompresji jpg nie żądamy nigdy, wręcz przeciwnie: albo LZW albo żadnej
- krzywienie czcionek tylko w wypadku, kiedy klient wysyła plik otwarty

Mnie się zawsze wydawało, że corel w ogóle nie robi MediaBox, ale szczerze mówiąc, nie zwracałam na to specjalnie uwagi, więc tu mogę się mylić.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 11:47   

Pdf zawsze ma zdefiniowany MediaBox. Reszty może nie mieć, ten jeden - zawsze.

Wracając do pytania założyciela wątku - może wystarczy na Twoje potrzeby jak przeskalujesz pdfa?

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 11:56   

joannaw.79 napisał/a:
My w drukarni kochamy pliki z corela :-)
Niestety sa takie co nie kochaja, i jak sie czyta takie rzeczy to mozna sie zaczac zastanawiac czy warto otwierac program Corel, skoro potem moga byc takie "tlumaczenia ze strony jednej czy drugiej drukarni"
joannaw.79 napisał/a:

- publikuj do pdf na 450dpi to się nie spotkałam, na jakich filmach?

Instruktarzowych pt. jak przygotowac plik z programu graficznego.
Drukuja z liniatura 175, na stronie jest informacja o 350 dpi, (tu tez mozna dyskutowac czy nie za duzo, bo roznie drukarnie do tego podchodza, rozny przelicznik, 2, 1,5, 1,4), a na filmach widzialem 450.
joannaw.79 napisał/a:

- wyłączenie kolorów spotowych jest chyba zrozumiałe? Jeśli zamówienie na druk jest "druk z CMYK", to ja nie biorę odpowiedzialności jak RIP rozseparuje kolor np. Pantone

Jesli jest takie zamowienie to oczywiscie tak, ale ktos kto sie srednio orientuje, zrobi jak na filmie i dostanie cmyka, a chcial "ladny" kolor z palety pantone.
joannaw.79 napisał/a:

- kompresji jpg nie żądamy nigdy, wręcz przeciwnie: albo LZW albo żadnej

Tu tez widze rozbieznosci miedzy drukarniami, sa takie co beda chcialy zip, bo im np. Preflight dla pdf-x wyrzuca informacje ze plik nie przechodzi weryfikacji.

Dziekuje za te informacje. :-)

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:07   

Cytat:
Niestety sa takie co nie kochaja, i jak sie czyta takie rzeczy to mozna sie zaczac zastanawiac czy warto otwierac program Corel, skoro potem moga byc takie "tlumaczenia ze strony jednej czy drugiej drukarni"

bo niestety, corel NIE jest programem do składu. I trzeba naprawdę dobrze się orientować w tym, co się robi, żeby kwiatki nie wyszły. Ileż razy byłam świadkiem: "oooojjjjejjjjj", najczęstszy przykład obok szybkiego kadrowania, to "skalowanie" zdjęć metodą ciągnięcia za narożnik, i jak potem zdjęcie ma milion dpi rozdzielczości to wiadomo, że na RIPie się wywali (garnkowi urwało ucho :-) ).
Drukarnie się zwyczajnie zabezpieczają. My dzwonimy do klienta i albo: ma nam klepnąć proofa albo poinstruujemy go co poprawić, albo uświadomimy ile kosztuje poprawienie projektu (czytaj: zrobienie go od nowa). Dlatego najbezpieczniejszym wykonaniem pdf jest wciąż druk do postscriptu i destylacja. Wtedy kwiatki już w pdf widać (w plikach zrobionych metodą publikuj do pdf niestety nie zawsze, ostatnio się z tym spotkałam i grafik się upierał że u niego pdf był dobry, no nie był bo jakby był to by garnkowi tego ucha nie urwało).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:12   

joannaw.79 napisał/a:
Dlatego najbezpieczniejszym wykonaniem pdf jest wciąż druk do postscriptu i destylacja.

Pewnie tak, chociaż zdania są podzielone. Tym niemniej, sposób ten ma na pewno jedną wadę: wymaga posiadania Acrobata i Distillera, co już nie jest takie znowu oczywiste w przypadku freelacerów i małych agencji (> 2000 zł jak nic).

Pozdrawiam

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:18   

tegraf napisał/a:

Pewnie tak, chociaż zdania są podzielone. Tym niemniej, sposób ten ma na pewno jedną wadę: wymaga posiadania Acrobata i Distillera, co już nie jest takie znowu oczywiste w przypadku freelacerów i małych agencji (> 2000 zł jak nic).

Pozdrawiam

Poligrafia jest dziedziną dla bogatych niestety. Mówię o prawdziwej poligrafii, nie dzieciach robiących wizytówki za 20zł i uważających się za grafików. Stać na Corela? To w Acrobata też niech zainwestuje, w monitor i dopiero potem jazda do roboty. Nerwowa jestem, przepraszam, bo dziś za papier trzeba płacić :-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:18   

tegraf napisał/a:

Pozdrawiam

Otoz wlasnie, wiele osob juz traktuje destylowanie plikow za stara szkole, nie na czasie. Padaja argumenty:
- tworzony jest plik postscript (jezyk nie rozwijany od lat)
- pliki tworzone przez publikuj do pdf sa oczyszczane ze zbednych informacji i przenoszone sa te istotne dla potrzeb druku w pdfx
- Wielu grafikow juz od dawna nie stosuje destylacji.
- koszty
- dluzej trwa taka operacja

Sporo sie rzeczy zmienia w dtp, np. dowiedzialem sie ze najprawdopodobniej w nowych wersjach Quarka znikna separacje.
pozdr.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:25   

joannaw.79 napisał/a:
Stać na Corela? To w Acrobata też niech zainwestuje, w monitor i dopiero potem jazda do roboty.

Jak stać na Corela, to po jakimś czasie stać i na Acrobata. Gorzej, jak nie stać - a ma :-)
Dlatego te wizytówki po 20.

Współczuję z tym papierem. Piątek to nie jest dobry dzień na takie sprawy (podobnie jak poniedziałek, wtorek, środa i czwartek).

Pozdrawiam

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:29   

Cytat:
Otoz wlasnie, wiele osob juz traktuje destylowanie plikow za stara szkole, nie na czasie. Padaja argumenty:
- tworzony jest plik postscript (jezyk nie rozwijany od lat)
- pliki tworzone przez publikuj do pdf sa oczyszczane ze zbednych informacji i przenoszone sa te istotne dla potrzeb druku w pdfx
- Wielu grafikow juz od dawna nie stosuje destylacji.
- koszty
- dluzej trwa taka operacja

Sporo sie rzeczy zmienia w dtp, np. dowiedzialem sie ze najprawdopodobniej w nowych wersjach Quarka znikna separacje.
pozdr.

Prawda, że postcript już umarł i nie wyobrażam sobie destylacji plików z Indyka, ale niestety z corela tylko jest wciąż bezpieczne. Pliki tworzone przez publikuj do pdf właśnie nie zostają oczyszczone ze śmieci.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 9 Lipiec 2011, 00:23   

tegraf napisał/a:
joannaw.79 napisał/a:
Stać na Corela? To w Acrobata też niech zainwestuje, w monitor i dopiero potem jazda do roboty.

Jak stać na Corela, to po jakimś czasie stać i na Acrobata. Gorzej, jak nie stać - a ma :-)
Dlatego te wizytówki po 20.

Współczuję z tym papierem. Piątek to nie jest dobry dzień na takie sprawy (podobnie jak poniedziałek, wtorek, środa i czwartek).

Pozdrawiam

Nie wkurzaj mnie po zapłaceniu 35 tysięcy złotych.

chezare 

Wysłany: 9 Lipiec 2011, 10:01   

Jeszcze trochę i się zabiję, jaki diabeł mnie zaciągnął na to forum?
Było dobrze, drukowało się to co się wydrukować miało, od czasu do czasu coś było nie tak, ale moje zdrowie psychiczne na tym nie cierpiało, bo jak człowiek niedouczony to musi zdawać sobie sprawę, że nie wszystko i nie zawsze się uda.
Najpierw wsadziłem kij w mrowisko pt. zarządzanie kolorami i potrafię już robić pdfy, których żaden Acrobat nie otwiera :-) Teraz znowu jakieś TrimBoxy, MediaBoxy, Joanna gryzie bo ją papiernia zrujnowała. Ludzie pokupujcie sobie te Acrobaty, a najlepiej drukarnie i wtedy będziecie mogli kombinować ile dusza zapragnie. Scyzorykiem też można rzeźbić tylko trzeba się nauczyć.
Póki co jest piękna pogoda. Nie wiem jak Wy ja przy komputerze nie zamierzam siedzieć.

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 9 Lipiec 2011, 15:49   

Cytat:
potrafię już robić pdfy, których żaden Acrobat nie otwiera :-)

poproszę o takiego a na bank otworzę. Poza tym: nie papiernia a hurtownia papieru, a po drugie nie gryzę tylko powarczałam :-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 9 Lipiec 2011, 16:17   

chezare napisał/a:
Scyzorykiem też można rzeźbić tylko trzeba się nauczyć.
Póki co jest piękna pogoda. Nie wiem jak Wy ja przy komputerze nie zamierzam siedzieć.

mam gościa kolegę z którym jeżdżę na ryby i on w 10 -15 minut rzeźbi w znalezionej korze cudne maski-potworki czyli "cezarze przybywaj" będziesz miał rzeźbę+wodę+wypoczynek + jakąś pogodę :mrgreen:
p.s. właśnie wróciłem z rybek było cudnie

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 9 Lipiec 2011, 18:40   

poproszę szczupaka :-) . Ech, Wam to dobrze a ja jutro egzamin z technik druku, na dziś poprawki w ulotkach...

Odpowiedz do tematu