|
Tryby kompozycyjne |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 14:57 Tryby kompozycyjne
|
|
|
Czy możecie mi nieco wyjaśnić dlaczego wszędzie (czy to program video czy graficzny) występują te same tak zwane tryby kompozycyjne?
Ktoś uparł się by tak je nazywać i że występuje ich tylko taka ustalona liczba?
No bo czy w video, czy w grafice mamy te rozwijane listy i do czegoś to musi zatem służyć.
Do czego służy?
Ja używam tego wtedy gdy mam obiekt z białym tłem - jeden z trybów automatycznie usuwa mi świetnie i dokładnie biały kolor. Innym razem na odwrót.
A przy niektórych pracach, dzięki zabawie tym trybem dostajemy bardzo fajne cieniowanie postaci:
No ale - ja nie wiem do czego to jest przeznaczone tak profesjonalnie :) Do czego? Skoro i w video też to jest więc coś robić musi, nie? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 19 Lipiec 2011, 18:50
|
|
|
| miszcz301 napisał/a: | | może ten link coś wyjaśni | Nie. Lakoniczny artykuł.
Ale jak Ty coś wiesz na ten temat, też możesz się podzielić. Chętnie, jak wiesz, posłucham. |
|
|
|
 |
dktw
Bywalec

Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 47 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 23 Lipiec 2011, 12:18 Re: Tryby kompozycyjne
|
|
|
hej
jeśli podzrucony przez kolegę link Ci nie wystarcza poszukaj coś o trybach mieszania warstw, (blending modes),
grneralnie są to różne sposoby wyświetlania i modyfikacji pikseli nakładanych na siebie obrazów, czy tez pociągnięć pędzli
widzę że wiesz mniej więcej jak je stosować:
| F-Głowy napisał/a: |
Ja używam tego wtedy gdy mam obiekt z białym tłem - jeden z trybów automatycznie usuwa mi świetnie i dokładnie biały kolor. Innym razem na odwrót.
a |
czyli tu używasz mnożenia/iloczynu/multiply
np. nakładka/overley podbija kontrast w specyficzny sposób itd.
w podanym artykule masz dokładnie jakie efekty daje stosowanie poszczególnych trybów
pozdr. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 23 Lipiec 2011, 23:02
|
|
|
No tak, w podanym artykule jest to opisane. Ale mało.
I brakuje przykładów gdzie i do czego to można wykorzystać (takich jak np. wspomniane usuwanie białego koloru - przydaje się to w przenoszeniu skanów rysunków odręcznych na przykład). |
|
|
|
 |
|
|