Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cień w corelu
Autor Wiadomość
Portnoy 
Bywalec

Wysłany: 17 Sierpień 2011, 12:02   Cień w corelu

Czy ktoś z Was potrafi zrobić taki cień w corelu (chodzi mi o wektory z wypełnieniem tonalnym). Pod spodem moja próba z wypełnieniem siatkowym ale nie jest to zadowalające.

logo1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 564 raz(y) 55.54 KB

chezare 

Wysłany: 17 Sierpień 2011, 14:11   

Ja tu nie widzę ani wypełnienia tonalnego, ani cienia, a zrobić coś takiego oczywiście potrafimy.

Corel nie nauczył się nigdy robić cienia. Nawet w najnowszej wersji robi go z CMYK 0/0/0/100, a takiego cienia w rzeczywistości nie ma. Cienie w Corelu nie dość, że mało realne, to jeszcze na kogoś kto nie wie jak je rozbroić, zastawiają sporo pułapek :)
Cień z Corela jak go nie obłaskawić, to wydrukowany wygląda mniej więcej tak jak ten na obrazku z lewej strony. Lipa.

drobert 
Początkujący

Wysłany: 18 Sierpień 2011, 07:00   

chyba jednak się da....

shadow.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 479 raz(y) 67.17 KB

rgb 
Doradca

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 18 Sierpień 2011, 09:42   

drobert napisał/a:
chyba jednak się da....

poproszę niższą wersję

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 18 Sierpień 2011, 10:25   

drobert, chodzi o to jak zostanie wydrukowany taki cień z K:100.

Poza tym bywa różnie, zależy chyba od maszyny lub od drukarza, bo miałem nie raz, że taki sam cień raz był wydrukowany taki 'wyblaknięty', a kilka razy zdarzyło się w innych drukach, że ten sam projekt był ok.

drobert 
Początkujący

Wysłany: 18 Sierpień 2011, 10:37   

Struna napisał/a:
drobert, chodzi o to jak zostanie wydrukowany taki cień z K:100.

Poza tym bywa różnie, zależy chyba od maszyny lub od drukarza, bo miałem nie raz, że taki sam cień raz był wydrukowany taki 'wyblaknięty', a kilka razy zdarzyło się w innych drukach, że ten sam projekt był ok.

To jak "projekt" zostanie wydrukowany zależy od "projektu" i od tego kto i jak zrobi tzw "przygotowalnie".

drobert 
Początkujący

Wysłany: 18 Sierpień 2011, 10:46   

Corel X3, jeżeli cień (dropsdadow) ustawisz na multiply (nie na normal) i osoba robiąca separację nic nie zmieni - cień wyjdzie OK

dropshadow_multiply.jpg
dropshadow_multiply
Pobierz Plik ściągnięto 399 raz(y) 862.98 KB

dropshadow_normal.jpg
dropshadow_normal
Pobierz Plik ściągnięto 413 raz(y) 863.6 KB

chezare 

Wysłany: 18 Sierpień 2011, 11:51   

Jak by nie kombinować, cień 0/0/0/100 poza białym tłem jest do niczego.
Na moim obrazku i ten z lewej i z prawej jest normal.
Poza tym, cień jest w tytule postu, a wydaje mi się, że na obrazku żadnego cienia nie ma :-)

Portnoy 
Bywalec

Wysłany: 19 Sierpień 2011, 07:34   

Może ja się źle wyartykułowałem. Panowie, chodziło mi o uzyskanie takiego elementu jak w załączniku (u góry). To na dole to moja nieudolna próba. Czyli jak miałbym to zrobić? Spłaszczyć koło z przejściem tonalnym okrągłym? Wychodzi mi takie coś: (załącznik)

cien.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 390 raz(y) 1.76 MB

chezare 

Wysłany: 19 Sierpień 2011, 08:16   

Portnoy, to z pierwszego twojego postu, na górze, to jak na mój gust nie ma nic wspólnego z cieniem. To jest rozmyta mapa bitowa. Tak też zrobiłem z obrazkiem ze swojej pierwszej odpowiedzi. Wywiązała się dyskusja o cieniu, którego na twoim obrazku nie ma :-)
To jest tak zrobione jak ta łezka na obrazku niżej.

Rysujesz jakąś figurę, zamieniasz ją na bitmapę z przezroczystym tłem i z menu bitmapy efekty wybierasz rozmywanie gaussowskie.
Tak na marginesie, cień w Corelu to też bitmapa :-)

Portnoy 
Bywalec

Wysłany: 19 Sierpień 2011, 09:23   

tak, tak wiem. Ale właśnie chciałem wiedzieć czy taki efekt można uzyskać przy pomocy wektorów i przejść tonalnych/przeźroczystości. Chyba nie więc zostaje mi Twój sposób z bitmapą i gaussowskim. Dzięki za pomoc.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 19 Sierpień 2011, 11:09   

Portnoy

Jedyny sposób, w zasadzie dwa, aby zbliżyć się do efektu cienia w wektorach jest użycie wypełnienia siatkowego
lub interakcyjnego obrysu do wewnątrz obiektu, gdzie w pierwszym używasz po prostu gradientu (+ ewentualnie przezroczystości),
a w drugim liniowej zmiany kolorów. Oba sposoby są słabe i tylko w jakiś, zbliżony sposób oddadzą efekt cienia... ;-)

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 17:48   

Wycofuję się z tego co do tej pory napisałem, choć tamtymi metodami da się taki efekt uzyskać. W tej chwili skłaniam się do twierdzenia, że to z twojego obrazka zostało zrobione przy pomocy metamorfozy. Od koloru niebieskiego do białego.

Portnoy 
Bywalec

Wysłany: 22 Sierpień 2011, 07:09   

siatkowe.. pokazałem jak wyszło... średnio. Obrys.. hmm wychodzą wyraźne linie z kolejnymi tonami błękitu. Ale teraz zrobiłem metamorfozę i to jest to o co chodziło. IDEALNIE. Dzieki wielkie!!!

Odpowiedz do tematu