Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie pod cięcie laserem i konwersja do DXF / DWG
Autor Wiadomość
erde
Początkujący

Wysłany: 12 Kwiecień 2019, 14:26   Przygotowanie pod cięcie laserem i konwersja do DXF / DWG

Cześć,
Jestem totalnie zielony w Corelu, dopiero wczoraj zacząłem...
Udało mi się przygotować kształt elementu, który docelowo chcę wyciąć laserem z blachy nierdzewnej.
1. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i sprawdził mój plik czy nadaje się on do cięcia i czy nie ma w nim jakiś głupich błędów?
2. Większość punktów cięcia oczekuje pliku DXF lub DWG... Próbowałem zmienić mój CDR w DXF konwerterami online ale one totalnie rozjechały moje wymiary. Element zamiast mieć szerokość 360mm ma nagle szerokość ok 10.... Czy ktoś jest w stanie wyeksportować ten mój projekt do DXF / DWG tak by zachował on wymiary w skali 1:1?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc :)

opata5.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 252 raz(y) 1.38 MB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 12 Kwiecień 2019, 16:13   

Jest mały problem ,raczej niewielu forumowiczów posiada najnowszą wersję programu CorelDraw .
Podczas zapisywania pliku ,możesz wybrać w rozwijanym menu niższą wersję programu na przykład X5 .
wersję X5 możesz otworzyć również w darmowym programie Inkscape i zapisać w wymaganym rozszerzeniu DXF lub DWG ,możliwe że wówczas plik będzie prawidłowy , bez przekłamań .

erde
Początkujący

Wysłany: 14 Kwiecień 2019, 17:13   

restauro napisał/a:
Jest mały problem ,raczej niewielu forumowiczów posiada najnowszą wersję programu CorelDraw .
Podczas zapisywania pliku ,możesz wybrać w rozwijanym menu niższą wersję programu na przykład X5 .
wersję X5 możesz otworzyć również w darmowym programie Inkscape i zapisać w wymaganym rozszerzeniu DXF lub DWG ,możliwe że wówczas plik będzie prawidłowy , bez przekłamań .

Wybaczcie :) Teraz zapisałem w niższej wersji. Co prawda nie widzę w opcji X5 ale wersja 15 to chyba będzie tożsame? Sprawdź proszę czy teraz dasz radę otworzyć :)

opata5_v15.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 240 raz(y) 1.38 MB

Cysorz 

Wysłany: 14 Kwiecień 2019, 19:41   

Nie mam żadnego programu do CAD, ale oba pliki [ link: https://we.tl/t-VkPrlbqxC7 ] po zaimportowaniu z powrotem do Draw wyświetlają się prawidłowo.

erde
Początkujący

Wysłany: 15 Kwiecień 2019, 00:47   

Cysorz napisał/a:
Nie mam żadnego programu do CAD, ale oba pliki [ link: https://we.tl/t-VkPrlbqxC7 ] po zaimportowaniu z powrotem do Draw wyświetlają się prawidłowo.

Cysorz, bardzo dziękuję za pomoc. Gdybyście jeszcze mogli rzucić fachowym okiem czy tam nie ma jakiś głupich błędów technicznych / formalnych i czy to się w ogóle będzie nadawało do cięcia laserem? Głównie chodzi mi o płynne linie - czy np. po moich kombinacjach z łączeniem kształtów / krzywych itp gdzieś nie zmajstrowałem np. jakiś dziwnych węzłów, które potem będą widoczne na materiale po cięciu. :roll:

Cysorz 

Wysłany: 15 Kwiecień 2019, 01:10   

Na to nie potrafię odpowiedzieć z pewnością, bo CNC to nie moja "działka". Jeżeli chodzi o zwykły ploter tnący to wszystko jest OK - jeżeli w podglądzie szkieletowym jest wszystko w porządku, to powinno się dobrze wyciąć. Może jedna rzecz: mój poprzedni ploter (program?) potrafił np. traktować obiekt z wypełnieniem i konturem jako dwa różne obiekty i ciąć to samo dwa razy.
Ale powtórzę - CNC to nie moja "działka"...

restauro 

Wysłany: 15 Kwiecień 2019, 09:53   

W widoku szkieletowym ,widzę dwa węzły do usunięcia .

Obrazek1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 316 raz(y) 173.11 KB

Nowy obraz.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 127.97 KB

erde
Początkujący

Wysłany: 15 Kwiecień 2019, 14:47   

Właśnie o to mi chodziło :poklon Dziękuję Wam bardzo. Czy wystarczy, że usunę te węzły i będzie ok? Czy trzeba je jakoś "scalić" aby mi się kształt nie rozjechał? :roll: Nie mam teraz możliwości sprawdzenia - dopiero wieczorkiem :-?

restauro 

Wysłany: 15 Kwiecień 2019, 15:20   

Usun jeden i drugi (razem ) z obu stron .

Odpowiedz do tematu