|
Wydruk seryjny ver. advanced |
| Autor |
Wiadomość |
Uzny
Początkujący

|
Wysłany: 31 Sierpień 2011, 10:43 Wydruk seryjny ver. advanced
|
|
|
Witam,
Mam "drobny" problem z wydrukiem seryjnym, chciałbym ponumerować bloczki samokopiujące A6, mam wydrukowane 4 użytki na jednej kartce A4 (w zasadzie papier jest minimalnie większy niż A4, ale z tym akurat nie ma problemu). Zamiar jest taki: ponumerować wszystkie 4 użytki za 1 przejściem. Mówicie "na luzie", jednak nie tak szybko.
Z numerowaniem przedstawionym na obrazku poniżej nie ma problemu:
Interesuje mnie zmiana kolejności numerów, chodzi o to aby ćwiartka nr 1 była ponumerowana od 1 do 100, ćwiartka nr 2 od 101 do 200, ćwiartka nr 3 od 201 do 300 i w końcu ćwiartka nr 4 od 301 do 400.
Innymi słowy miałoby to "działąć" tak jak na obrazku poniżej:
Próbowałem robić 4 pliki txt i wstawiać 4 różne pola scalane, jednak podczas wydruku seryjnego numery zmieniają się tylko w jednym (tym wybranym w okienku wydruku seryjnego - logiczne, szkoda tylko, że nie da się zaznaczyć wszystkich na raz).
Tak więc pytanie do Was drudzy forumowiczne, jest na to jakiś sposób? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 31 Sierpień 2011, 11:48
|
|
|
Zrob to tak jak personalizacje...
Czyli stworz 4 pola personalizacji i 4 pliki txt przgotowane jak do personalizacji
a w nich kolejne numery w pliku a numery 1-100 w b 101 do 200 itd. (moga to tez byc 4 pliki xls trzeba tylko wkleic hurtem te numery tam do komorek w arkuszu kalkulacyjnym)
w zalaczeniu wrzucam plik txt z wygenerowanymi automatycznie numerami od 1 do 400 rozdziel to sobie na 4 pliki. Dzieki temu beda pobierane oddzielne dane do 4 roznych pol.
Tu jest tez strona ktora pokazuje jak stworzyc plik txt do personalizacji w Corelu.
http://www.unleash.com/tom/printmerge/
zalacznik z numerami.
numery.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 414 raz(y) 3.7 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 31 Sierpień 2011, 15:49 Re: Wydruk seryjny ver. advanced
|
|
|
Tu dorzucam juz przygotowany plik txt po rozdzieleniu na kolumny i polaczeniu w jednym pliku, wszystko powinno dzialac. Wystarczy wskazac taki plik przy wydruku seryjnym i kolejne 4 pola beda dostepne.
95 procent tego robi sie automatycznie. (przygotowanie takiego pliku txt)
EDIT
w pliku pdf efekt tego wydruku seryjnego.
naarkuszu.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 239 raz(y) 96.61 KB |
4pola.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 220 raz(y) 2.08 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez wawel 31 Sierpień 2011, 17:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31 Sierpień 2011, 16:58
|
|
|
Można też zrobić to w inny sposób, jeżeli ma się przygotowany odpowiednio plik tekstowy (pobierz: 1-400.txt ) czy dowolny inny. Wystarczy wtedy "przekleić" dane tutaj:
a później zaznaczyć w podglądzie wydruku pole: "Układ rozmieszczenia" oraz "Strony w pionie/poziomie" (2 i 2):
zostawiając standardowe numerowanie na podglądzie, czyli 1,2,3,4.
I to wszystko - oczywiście tylko wtedy, jak się ma zrobione w Corelu 400 stron z numeracją
To pewnie bardziej jako ciekawostka, ale może się przyda przy innym zastosowaniu... |
|
|
|
 |
Uzny
Początkujący

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2011, 11:20
|
|
|
Dzięki wielkie chłopaki. Zastosowałem metodę z 2giego posta wawela, wykombinowałem jak zrobić te numery w libreoffice i generowałem później tylko txtki (jako, że musiałem dobić do 5000 to wyszło mi 13 plików). Do posta załączam plik z libre, może komuś się przyda.
000001 - 000400.rar numerowanie |
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 10.64 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Uzny 5 Wrzesień 2011, 09:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 3 Wrzesień 2011, 07:05
|
|
|
W zasadzie nie ma już o czym pisać, Wawel podał metodę, tytułem uzupełnienia dodam, że dane w wygodny sposób i to do różnych formatów można wygenerować np. z arkusza kalkulacyjnego. Praktycznie wszystkie potrafią wypełniać komórki seriami danych.
Przykładowy plik z OpenOffica mógłby wyglądać tak jak w załączniku. Wystarczy potem skopiować to co jest w kolumnie E i wkleić do np. notatnika, dodać informację o strukturze danych (dwa pierwsze wiersze) i drukować po 100 rekordów (żeby zachować zgodność z informacjami z pierwszego postu). |
|
|
|
 |
|
|