Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[Corel 11] PDF i polskie znaki
Autor Wiadomość
glt
Początkujący

Wysłany: 20 Październik 2011, 13:58   [Corel 11] PDF i polskie znaki

Witam,
od kilku dni szukam rozwiązania/pomocy. Posiadam CorelDRAW w wersji 11. Chciałbym opublikować dokument jako PDF, plik rzecz jasna zawiera polskie znaki, które chciałbym PRAWIDŁOWO osadzić w tym PDFie. Problem w tym, że w pliku znaki są widoczne prawidłowo, czyli np.: "ąśżźćłóń". Po skopiowaniu ich (z tego PDFa) i wklejeniu gdziekolwiek, formatowanie się sypie, powstaje coś takiego: "¹oe柿ó³ñ". Font, który używam to zwykły Arial, przy publikacji zaznaczam aby czcionki zostały osadzone w dokumencie. W załączniku przesyłam zarówno .cdr jak i .pdf. Bardzo proszę o radę bo już mi ręce od tego opadają :(
Dziękuję.
Pozdrawiam

rysunek1.zip
Pobierz Plik ściągnięto 273 raz(y) 7.47 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Październik 2011, 14:57   

Tworzac pdf-a drukuj na np. program pdfcreator i to powinno rozwiazac problem.

pozdr.

Cysorz 

Wysłany: 20 Październik 2011, 16:12   

U mnie w obu plikach widać takie same, polskie litery...

A nie świeci się przypadkiem na ostatniej zakładce jakiś czerwony wykrzyknik? I czy na pewno fonty osadzasz jako "Unicode"? A może systemowy język jest inny niż "programisty"? Tylko tak strzelam...

glt
Początkujący

Wysłany: 20 Październik 2011, 16:12   

@wawel: Niestety, próbowałem PrimoPDF i PDFcreatora - efekt ten sam.

@Malutki: Zarówno w corelu jak i PDF wyświetla się ok, ale spróbuj skopiować z tego PDFa i wkleić gdzieś to zobaczysz. Język w systemie: Polski (programisty) mam. Kodowania Unicode nie da się ustawić - przynajmniej nie znalazłem takiego. Do wyboru są: ASCII 85 i Binarne. W obu przypadkach ten sam efekt jest.

Cysorz 

Wysłany: 20 Październik 2011, 16:25   

A jak masz zaznaczone ustawienia (te zażółcone)?

Nie pamiętam jak to było w v.11-tej – może spróbuj obu?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Październik 2011, 16:42   

Niestety nie mam wersji 11, a widocznie ona zachowuje sie inaczej, natomiast mozna tez zrobic plik ps -postscript i jego zamienic na pdf-a za pomoca pdffill lub ghostsriptu i gsview lub paru innych jeszcze programow, i moze to cos tu da. Problem lezy raczej w kodowaniu - a nie w osadzeniu czcionki. Z wyciaganiem tekstow z pdfow czesto sa problemy jesli nie takie to inne. Zreszta pdf nie sluzy do tego. Do przenoszenia tekstow w formie edytowalnej sa formaty wlasciwsze. Pdf byl pomyslany jako format zamkniety, aby u kazdego wygladal tak samo, niezaleznie czy ktos posiada np. dany font czy nie, dopiero z czasem to sie zmienilo - i pojawily sie lepsze lub gorsze programy do edycji takich plikow.
pozdr.

Odpowiedz do tematu