|
Co ma piernik do wiatraka? |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 25 Październik 2011, 01:03 Co ma piernik do wiatraka?
|
|
|
Mam skrzywiony tekst. I gdy w tym tekśćie usunę, wymażę jedną literkę - to pozostałe nagle się rozjeżdżają. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. DLa pewności ustawiam wcześniej nawet ostre zakończenia węzłów, ale to nic nie daje. Nie mogę usunąć jednej litery bo reszta tekstu się deformuje. Dlaczego?
W załączonym screenie, na dole widać rozlazłe czcionki po usunięciu początku wyrazu.
Nowy-6.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 132.69 KB |
|
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 25 Październik 2011, 02:40
|
|
|
A jakim sposobem 'wymazujesz' tą literę?
Ja zawsze ręcznie zaznaczam węzły lub przycinam innym obiektem i nie mam takich sytuacji. Jedynie co mi do głowy przychodzi oprócz gumki którą zawsze omijałem szerokim łukiem, to że czcionka jest jakaś szalona i Corel źle ją zamienia w krzywe, ale to raczej dziwne by było przy tak zwykłej czcionce ;) |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 25 Październik 2011, 13:53
|
|
|
| Tak, gumką to robię. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 25 Październik 2011, 14:31
|
|
|
Gumka jest bardzo nieprecyzyjnym narzędziem, które podczas jednego użycia przetwarza w locie wiele operacji. W dodatki im bardziej skomplikowany kształt i więcej węzłów tym większe fanaberie potem wychodzą ;)
Jakbyś 'rozłączył' napis, przyciął gumką i potem ponownie 'połączył', to pewnie by działało, chociaż nie dam ręki uciąć :) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 25 Październik 2011, 15:05
|
|
|
| Ja na temat gumki mam inne zdanie niż Struna ale bardziej dziwi mnie, że stosujesz gumkę kiedy wystarczy zaznaczyć węzły niepotrzebnej litery i skasować je. Przyczyną tego, że napis się rozłazi może być zastosowanie na nim jakiegoś efektu? |
|
|
|
 |
qba
Początkujący

|
Wysłany: 25 Październik 2011, 18:22
|
|
|
| Przycięcie innym obiektem po primo, a secundo usunięcie węzłów. U mnie zawsze niezawodne. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Październik 2011, 10:08
|
|
|
Rzeczywiście najprościej jest zaznaczyć węzły litery i po prostu je usunąć.
Można również rozłączyć napis i usunąć literę, która będzie pojedynczym obiektem...
Gumka to niepotrzebnie dużo roboty... |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 26 Październik 2011, 10:19
|
|
|
załącz jak możesz tą figlarną czcionkę
ja rzadko używam gumki - ale z ciekawości sprawdziłem z kilkunastoma czcionkami -
- w X5 nie zauważyłem takiego problemu - nawet nie muszę na krzywe zamieniać gdyż po pierwszym użyciu gumki na czcionce - program automatycznie zamienia teks na krzywe |
|
|
|
 |
|
|