|
Przeźroczystość wzdłuż krzywej i problem z fazą. |
| Autor |
Wiadomość |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 8 Listopad 2011, 10:04 Przeźroczystość wzdłuż krzywej i problem z fazą.
|
|
|
Witam! Czy jest możliwość uzyskania przeźroczystości wzdłuż krzywej np fali przechodzącej wzdłuż krawędzi jednego obiektu?
Drugie pytanie.
Przy eksporcie projektu do pdf-a i ponownym otwarciu pdf-a w corelu efekt fazy ulega dość nieciekawej rasteryzacji prawdopodobnie bez antyaliasingu. Czy obiekt z efektem fazy da się w jakiś sposób przekształcić na krzywe?
Używam Corela x5
Z góry dzięki za info |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Listopad 2011, 18:01
|
|
|
Jest taka możliwość - musisz wypełnić obiekt wypełnieniem siatkowym i odpowiednie węzły potraktować przeźroczystością (tą, która pojawia się przy metamorfozie!).
 |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Listopad 2011, 18:41
|
|
|
Nie zwróciłem uwagi na drugie pytanie ;)
Przy eksporcie do *.pdf efekt zamieniany jest na bitmapę i taka właśnie bitmapa jest potem importowana do Corela (Acrobat nie obsługuje takich efektów). Jeżeli chcesz mieć lepszą jakość, musisz przy eksporcie podać wyższe wartości dla rozdzielczości bitmap. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

|
Wysłany: 8 Listopad 2011, 19:26
|
|
|
Ad 1. Malutki dzięki za podpowiedź
Ad 2. Właśnie bitmap mi nie leży, szkoda że corel nie przekształca efektu w krzywe. Konwersja efektu na bitmap i trasowanie daje średni efekt. Thx jeszcze raz. |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Listopad 2011, 21:50
|
|
|
| Ależ Corel zachowuje wszystkie właściwości efektów! To Acrobat nie potrafi tych efektów odtworzyć... |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

|
Wysłany: 9 Listopad 2011, 08:48
|
|
|