|
Problem.. |
| Autor |
Wiadomość |
Plamski
Początkujący

|
Wysłany: 28 Listopad 2011, 01:31 Problem..
|
|
|
Witam. Mam zadanie na TI. Mam do wykonania 5 herbów. Muszę znaleźć te herby w grafice rastrowej (jeśli dobrze zrozumiałem) i "przerysować" je tak, aby było wszystko w grafice wektorowej (przy powiększaniu nie może być pikseli). I tu moje oto pytanie. Czy jest jakiś łatwy sposób aby to zrobić? Przyznam szczerze, że jestem NAPRAWDĘ początkującym jeśli chodzi o Corela. Dzisiaj właśnie doszedłem po pół godziny jak zespawać ze sobą 2 figury. Z tym że mam kolejny problem, ponieważ ich kontury zostają (powiedzmy mam zespawany trójkąt i kwadrat aby stworzył "tarczę" [kontury wewnątrz]). Może macie jakieś tutoriale dla nowicjuszy? Bo na piątek dodatkowo muszę zrobić mapę gminy (przybliżenie do 100m.), więc jakby to powiedzieć.. ciężko będzie.
PS. Pisząc łatwy sposób nie chodzi mi o odrysowywanie ręczne. Powiedzmy zrobienie takiego herbu Manchesteru United jest.. ciężkie. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 28 Listopad 2011, 04:51
|
|
|
Akurat MU ma dosyć prosty herb.
Manchester United
Nie idź jednak tą drogą bo to będzie zwykłe oszustwo, które na dodatek łatwo będzie wykryć.
Najprostszą metodą na zrobienie z bitmapy obrazka wektorowego i to bez żadnej pracy jest jej trasowanie (menu Mapy bitowe -> Trasuj mapę bitową), tego też bym nie polecał bo później więcej roboty przy poprawianiu niż przy narysowaniu od nowa.
Generalnie bez pracy nic z tego nie wyjdzie.
Jeśli chodzi o mapę, to ten który kazał wam to zrobić wsadził was na niezłą minę. Nie wiem tylko dlaczego nie kazał wam narysować mapy świata w skali 1:100? :) Firmy produkujące mapy są bardzo przewrażliwione na punkcie kopiowania ich roboty, a uwierz że potrafią bez problemu wykryć czyja mapa została wykorzystana. Tutaj niestety wątpię żeby was było stać na wynajęcie czegoś latającego i zrobienie zdjęć, musisz się posłużyć jakąś istniejącą mapą. Jedyne co mogę doradzić to to żeby nie trzymać się kurczowo oryginału. Nic się nie stanie jak zmienisz trochę plan zagospodarowania terenu :)
Jeśli chodzi o pomoc na temat programu to marnie szukałeś bo jest w zasięgu jednego kliknięcia tu na miejscu.
Corel |
|
|
|
 |
Plamski
Początkujący

|
Wysłany: 28 Listopad 2011, 12:38
|
|
|
Kocham stwierdzenie, że coś jest proste kiedy dla innego jest to cholernie trudne ;p (to nastraja mnie do pracy ;p nie znięchęca). No co do tej mapy.. google maps, przybliżenie, print screen i obrysowywanie. Tak nam to wytłumaczył. To raczej nigdzie dalej iść nie będzie, bo to tylko zadanie na TI. Wątpie, żeby to gdzieś wykorzystał.
PS. Stwierdziłem, że nie będę robił jakiś wielce skomplikowanych herbów. Używam właśnie trasowania i przy prostszych spełnia swoje zadanie. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 28 Listopad 2011, 12:57
|
|
|
Ja nie napisałem, że dla kogoś kto nie umie obsługiwać programu narysowanie logo MU jest proste, tylko że samo logo w porównaniu do tysięcy innych jest niezbyt skomplikowane.
Metodą, której się złapałeś nie nauczysz się obsługiwać programu, który w odróżnieniu od paru innych popularnych programów tego typu, jest łatwy do opanowania. |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 29 Listopad 2011, 11:11
|
|
|
Jeżeli chcesz narysować mapę, to najpierw zrób sobie spory czajnik kawy, a potem zerknij pod adres:
http://corel.wodip.opole....p?p=29228#29228
Mam nadzieję, że ten tutek przybliży problem rysowania map. Od razu zaznaczam, że chciałem pokazać jedynie fragment problemu związanego z narysowaniem mapy. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 29 Listopad 2011, 12:30
|
|
|
| Plamski napisał/a: | | Bo na piątek dodatkowo muszę zrobić mapę gminy (przybliżenie do 100m.) |
Nie bardzo rozumiem, co to jest przybliżenie do 100m? 1cm na mapie to 100m w rzeczywistości? To robi skalę 1:10tys, a to jak na mapę gminy to strasznie duża skala... |
|
|
|
 |
Plamski
Początkujący

|
Wysłany: 29 Listopad 2011, 14:06
|
|
|
| takietam napisał/a: | | Plamski napisał/a: | | Bo na piątek dodatkowo muszę zrobić mapę gminy (przybliżenie do 100m.) |
Nie bardzo rozumiem, co to jest przybliżenie do 100m? 1cm na mapie to 100m w rzeczywistości? To robi skalę 1:10tys, a to jak na mapę gminy to strasznie duża skala... |
Google maps -> lewy dolny róg -> 500 stóp / 100m.
Co do tego, że się nie nauczę używając trasowania.. no cóż, nie wiąże swojej przyszłości z grafiką. Jestem na pierwszym roku Ekonomii i tak na serio chcę tylko to odbębnić.
PS. Dzięki za tutka. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 29 Listopad 2011, 14:39
|
|
|
Jeżeli chodzi o to:
To obawiam się, że na każdym komputerze ta odległość jest inna.
U mnie na przykład ten odcinek (100m) ma ok 17,5mm, a na laptopie wyświetla się 16mm.
Weźmy na warsztat tą pierwszą wartość, 17,5 mm. Prosta proporcja:
17,5mm na mapie daje 100m w rzeczywistości (czyli 100 000 mm)
Podzielmy to stronami, wychodzi 1mm na mapie daje nam 5714mm z groszami w rzeczywistości, a więc skala mapy wychodzi ok 1:5714...
To jest naprawdę bardzo duża skala jak dla całej gminy. W skali 1:5000 w wydziale geodezji dostaniesz mapy zasadnicze (geodezyjne). |
|
|
|
 |
|
|