Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki to jest naprawdę kolor?
Autor Wiadomość
Martha 
Praktyk

Pomogła: 7 razy
  Wysłany: 25 Listopad 2011, 23:46   Jaki to jest naprawdę kolor?

Zakręciłam się i proszę o pomoc.
Logo zapisane w kolorach CMYK a widzę je w 3-ch różnych kolorach. Wiem, że monitor dokładnie nie odwzoruje CMYK ale to co widzę to mnie przeraża, tak różnią się te kolory :!:
Wszystkie te próbki zawarte w załączniku otworzyłam w PhotoFiltre oraz Paint Shop Pro i jest taki sam efekt.
1. PrintScreen z Corela-podgląd pełnoekranowy LOGO.
2. Eksport LOGO w Corelu do jpg.
3. Taki kolor pokazuje Podgląd obrazów systemu Windows (PrintScreen).
Który kolor jest najbardziej prawdopodobny przy druku?

kolor.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 379 raz(y) 31.1 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Listopad 2011, 09:04   

Programy typu PhotoFiltre, czy podgląd obrazów systemu Windows mozesz sobie darowac przy ocenie plikow w cmyku, bo to nie sa programy ktore potrafia poprawnie wyswietlic cmyka.

Do oceny kolorow uzywaj programow ktore maja to zarzadzanie kolorami takie jak trzeba tj profesjonalne uwzgledniajace profile cmyk, wiec Corel X5, photo-paint, AI, photoshop itd. Mozna sie tez podeprzec wydrukowanym wzornikiem kolorow.

wiecej na ten temat znajdziesz na forum, bo bylo o tym wielokrotnie, np. tu
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 26 Listopad 2011, 12:32   

Czyli po prostu ufać temu co pokazuje nam obecnie Corel w projekcie?
Ja też tak mam, że inaczej w Corelu, inaczej w przegądarce Windowsowskiej zdjęć, a IrfanView to już zupełnie pokazuje inne kolory.

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2011, 12:19   

Wawel oczywiście ma rację. Nie da się do końca obejrzeć cmyka na ekranie, bo służy on do drukowania, a ekran do wyświetlania i to w zupełnie innej przestrzeni barw. Dzięki zarządzaniu kolorami, kalibracji monitora, które tworzą tabele przeliczania kolorów tak żeby użytkownik zobaczył mniej więcej to co zobaczyć powinien programy ten problem minimalizują. To, że różne programy różnie obrazki wyświetlają wynika m. in. z tego, że jedne z zarządzania kolorami korzystają a inne, takie jak np. wspomniany przez F IrfanView, Acrobat Reader czy windowsowa podglądaczka, nie.
Ile to razy człowiek słyszy, panie Czarku ale ten kolor to jest do d. Ja odpowiadam wtedy, że do d. to pani ma monitor.
Oczywiście żartuję ale tak ten problem w praktyce wygląda.
Oprócz wszystkich kalibracji, właściwie ustawionego zarządzania kolorami, sprawdzonej drukarni dobrą metodą jest kolekcjonowanie tego co się zrobiło, oczywiście nie mówię o dublowaniu banerów 50x50m :). Można wtedy sprawdzić jak dane rozwiązanie kolorystyczne sprawdziło się w praktyce, ale to przychodzi z czasem.
Podobne problemy dotyczą też grafiki, która ma być tylko wyświetlana, choć tu problem jest nierozwiązywalny bo nie da się zdalnie regulować monitora użytkownika i zmusić go żeby sobie skalibrował urządzenia.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 6 Grudzień 2011, 01:17   

To w takim razie powiedz mi Czarku, jak mam udobruchać klienta, który mi będzie reklamował wszystko, bo dostał wydruk inny od tego, co ja mu wysyłałem w podglądzie na screeenach w JPG czy stronach w PDFie w procesie jego projektowania? 8-)

Jak w ogóle pokazywać to klientom? Przecież bardzo istotny jest kolor, nawet niewielkie różnice.

Raz dostałem od firmy księgę znaku, gdzie były zdefiniowane kolory z pomocą wartości CMYK jakie składały się na kolorystykę jego-tego. Czyli tego co miałem wykonać. Wtedy więc nie obchodziło mnie jak to wygląda mi na JPGu w IrfanWiev (a wyglądało koszmarnie, kontrast jakiś wysoki, ogólnie paskudnie...).

Ale cała reszta klientów jest "z ulicy" i nie ma zdefiniowanych swoich barw, sama tego nie zrobi. Płaci i chce widzieć w trakcie to co ja robie. Jak sobie z tym poradzić? Jak pokazywać kolor tak, by był najdokładniejszy. Czym?

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 6 Grudzień 2011, 05:28   

F-Głowy napisał/a:
jak mam udobruchać klienta, który mi będzie reklamował wszystko, bo dostał wydruk inny od tego, co ja mu wysyłałem w podglądzie na screeenach w JPG czy stronach w PDFie w procesie jego projektowania? 8-)

Jak w ogóle pokazywać to klientom? Przecież bardzo istotny jest kolor, nawet niewielkie różnice.

F-Głowy, istnieją proofy - po to się je robi

chezare 

Wysłany: 6 Grudzień 2011, 08:25   

F, Kula dobrze mówi. Jak powiesz klientowi, że sobie obejrzy projekt za drobną stówkę drożej to w większości przypadków od razu mu się zwiększa tolerancja na kolory :)
Ty masz robić tak żeby było dobrze a klientowi musisz cały czas uświadamiać, że ten jego monitor jest do d., że nie ma właściwego oprogramowania żeby obejrzeć we właściwych kolorach projekt itd. Mówisz, że raz dostałeś od firmy księgę znaku? Ja gdy mam do czynienia z jakimś logo zawsze się tego domagam i rzadko dostaję to co bym chciał. W większości przypadków nawet duże, wydawałoby się poważne firmy nie dbają o własny wizerunek. Są też takie, które dbają aż za bardzo i nie wiem czy wtedy nie jest jeszcze gorzej. Szczególnie w przypadku gdy po drugiej stronie siedzi paniusia, która pojęcia nie ma o czym mówi i centymetrem mierzy pola ochronne :) Teraz np. robię coś bodaj dla największego polskiego banku i materiały, które dostałem są kolejny już raz tragiczne ale jak znam życie znowu będę sto razy wysyłał a oni będą się sto razy pytali jaka jest odległość logo od krawędzi kartki. Prośba żeby sobie w biurze wydrukowali i zmierzyli jak zwykle nie zadziała. Na szczęście jest coś takiego jak czas, który w miarę upływu łagodzi żądania klienta :).
Kula napisał o próbnych wydrukach i to jest jedyna droga ale niestety dosyć kosztowna.
Ważne żebyś ty był przekonany, że zrobiłeś wszystko zgodnie ze sztuką i najlepiej jak umiesz. Nie przejmuj się tym, że od czasu do czasu komuś wyniki się nie spodobają bo to jest nieuniknione, każdy widzi inaczej. Nie raz zdarzy się też tak, że przez własny pośpiech, nieuwagę coś popsujesz i zamiast zarobić, dołożysz do interesu. To jest taka robota. Jak ci klient mówi, że coś ma być w kolorze kwaśno-miętowym albo kawy z mlekiem, to się pytaj ile ma być tego mleka :)

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 7 Grudzień 2011, 10:40   

Dostałam niedawno skan wizytówki koszmarnie wykontrastowany z prośbą żeby ten niebieski był taki jak oni mają na wydruku. Nie było mi akurat po drodze jechać do Poznania więc poprosiłam o przesyłkę pocztą tej wydrukowanej. Jak usłyszeli o minimalnym wysiłku (przechadzka na pocztę) to szybciutko poprosili żebym sama ładnie dobrała a oni zdają się na mnie :-)
Kawa z mlekiem i śliwka to już klasyka. Teraz czekam na kolor jabłkowy :-)

kula69 

Wysłany: 7 Grudzień 2011, 15:50   

joannaw.79, dla mnie hitem jest burgund - pytam jaki rocznik i z którego stoku

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Grudzień 2011, 16:41   

Chyba nie oczekujecie ze przyjdzie typowy klient i poda wam skladowe w cmyku lub numer pantona? Dla niego kawa z mlekiem, burgund czy ecru to zwykly sposob okreslania koloru.
To moze tez dzialac w druga strone jak sie spotka 2 grafikow i zaczna rozmawiac o kolorach:

Spotyka sie 2 grafikow,
- Moja zona ostatnio poszla do solarium, wrocila do domu i ledwo ja poznalem.
- Dlaczego?
- Byla calkiem "spalona", wiesz kolor jej skóry po wizycie w solarium to 40 cyanu, 50 magenty, 40 zóltego i nawet w czarnym kanale bylo tak ze 40. ;-)

pozdr.

Szymad 
Początkujący

Wysłany: 15 Grudzień 2011, 21:16   Kolor ...- Paleta użytkownika

Mam pytanie do ekspertów. czy Ktoś? wie jak wyzerować paletę kolorów użytkownika. Dzwoniłem do supportu Corela i też nie mają takiej wiedzy. Używam X5 importując pliki z kolorami pantonowymi z pakietu Adobe - zawsze wzbogacają paletę użytkownika. Ilustrator pozwala na taką opcję, ale Corel nie wiem! :-(

kula69 

Wysłany: 15 Grudzień 2011, 22:50   

Szymad, naciśnij strzałkę w górnym rogu zakładki tej palety i masz różne opcje

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 16 Grudzień 2011, 08:18   

Jeśli nie masz własnych potrzebnych ustawień najprościej wcisnąć magiczny klawisz F8 podczas startu programu .Dzięki temu będziesz miał system świeżutki niczym prosto z fabryki .

Szymad 
Początkujący

Wysłany: 16 Grudzień 2011, 19:51   

Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze drobne wyjaśnienie w domu używam X5, zaś w pracy - gdzie mam kłopot z paletą użytkownika X4. Jednakże moje pytanie brzmiało:
Jak wyzerować paletę użytkownika? a nie wszystkie ustawienia programu Corel.
F8 w czasie startu zapewne każdy zna. Support nie znał odpowiedzi na moje pytanie. Może w takim razie czy może drodzy użytkownicy wiecie gdzie jest przechowywana paleta użytkownika i czy ewentualnie można ją w jakikolwiek sposób edytować? :cry:

restauro 

Wysłany: 16 Grudzień 2011, 20:41   

Zobacz= Narzędzia -Edytor palet .Może tam da się usunąć ?

Nowy obraz.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 272 raz(y) 56.1 KB

Szymad 
Początkujący

Wysłany: 16 Grudzień 2011, 21:16   

Ciekawe - dziękuję, nie używałem tego narzędzia. W X5 wygląda ono inaczej. Dostęp jest podobnie jak z ikony koloru do folderu "Moje palety" ale widocznie nic w niej nie mam bo folder nie jest aktywny. Jest tam 6 ikonek z których piąta od lewej.

Edytor w X5.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 279 raz(y) 170.33 KB

Szymad 
Początkujący

Wysłany: 16 Grudzień 2011, 21:17   

... jest nieaktywna - może to jest edycja i wywalanie niechcianych kolorów?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Grudzień 2011, 21:25   

Nie wiem czy w nowych corelach tez to jest w tym samym miejscu ale w starych

edycja palety
okno-> palety kolorow -> edytor palet i tam mozna robic co sie chce z kolorami.

a palety sa w user custom data -> palletes a to wszystko w documents and settings.

Palety mozna edytowac, wczytywac, zapisywac itp.
pozdr.

restauro 

Wysłany: 17 Grudzień 2011, 12:09   

Sprawdzałem u znajomego w X5 Jeśli włączysz " Paleta dokumentu " opcja "Zresetuj paletę " powinna się aktywować .

paleta.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 296 raz(y) 40.86 KB

3.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 290 raz(y) 39.82 KB

Odpowiedz do tematu