Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
publikuj jako pdf- dziwny problem, proszę o pomoc
Autor Wiadomość
Jarogniew
Początkujący

Wysłany: 26 Kwiecień 2012, 19:18   publikuj jako pdf- dziwny problem, proszę o pomoc

Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc. Uczę się corela od niedawna, więc proszę o wyrozumiałość.
Problem pojawił się dzisiaj, a dotyczy eksportu do formatu pdf. Do tej pory nie miałem żadnego problemu z tym, elegancko szło. Dzisiaj jednak poczytałem o zarządzaniu kolorami i zmieniłem styl z ustawień domyślnych na następujące:

-wewnętrzny format RGB - ustawiłem jako Adobe RGB 1998
-profil monitora - na swój własny monitor (LG L1919S)

-import/export - import: użyj osadzonego profilu ICC (jeśli nie ma, użyj Adobe RGB 1998)
-export - osadź wewnętrzy profil RGB

Po tej operacji skaszanił się eksport jako pdf. Eksport do pjg/png itp. działa bez zarzutu.

W opcjach publikacji do pdf, próbowałem ustawiać styl (PDF/X-3, PF-X/1) ale za każdym razem
po otwarciu pdfa wyeksportowanego z Corela pojawia się tylko pusty dokument mający zawsze ustawione powiększenie na 5806% i nic więcej.

Jeśli ktoś może mi coś doradzić będę wdzięczny. Korzystam z Corel Draw 12. Wdzięczny byłbym też przy okazji nad doradzeniem, jak mam ustawić zarządzanie kolorami, jeśli na razie głównie eksportuję pliki do jpeg i pdf i przedstawiam/zamieszczam je w necie . Nie mają być przeznaczone raczej do profesjonalnego druku w drukarni, może ewentualnie do wydurku na zwykłej, taniej atramentówce. Na razie mam zbyt mało wiedzy i doświadczenia, by chodzić z projektami do drukarni. Dodam że zgodnie z tym, co wyczytałem, profil CMYK dla wyciągów barwnych ustawiłem jako COATED- Fogra 39.

Dziękuję i pozdrawiam

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Kwiecień 2012, 19:58   

Możesz wrócić do ustawień fabrycznych.
Wciśnij F8 i trzymając wciśnięty klawisz włącz program CorelDRAW .

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

Jarogniew
Początkujący

Wysłany: 26 Kwiecień 2012, 20:40   

Dzięki za radę, ale chyba jednak chyba po paru godzinach męczarni udało mi się jakoś przywrócić możliwość ponownego publikowania do pdf(chociaż w sumie nic nie zmieniałem za bardzo). Jednak wystąpił przy okazji kolejny problem- plik .cdr nie chciał się zapisywać i miało to jakiś związek z opcją osadź wewnętrzny profil RGB. Z tą opcją pliki nie chciały się zapisywać. Po odznaczeniu jej i zaznaczeniu opcji nie osadzaj profili ICC, można znów zapisywać.
Jednak nie wiem teraz, czy to nie wpłynie negatywnie np. na poprawny eksport plików jpg? czy ta opcja ma znaczenie? Załączam obrazek z tymi opcjami, o które mi chodzi.

adobe.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 420 raz(y) 82.34 KB

chezare 

Wysłany: 27 Kwiecień 2012, 04:15   

Po pierwsze całe zarządzanie kolorami jest przede wszystkim po to żeby prawidłowo przygotować dokument dla drukarni, jak na razie z usług drukarni nie korzystasz, to wyłącz to i już. Po drugie przy eksporcie do pdfa wyłącz osadzanie profili, dokument ma mieć wszystko tak jak powinien z kolorami przed eksportem. Jak drukujesz na domowych, biurowych drukarkach to lepsze jest RGB niż CMYK, tak te urządzenia są konstruowane.
JPG do oglądania też powinny być w RGB, bo nie ma co liczyć na to, że ci którzy te pliki będą oglądać skorzystają z zarządzania kolorami, będą mieli narzędzia, które z tego mechanizmu potrafią korzystać.
Dla kogoś kto miał zarządzanie kolorami wyłączone, włączenie tego mechanizmu powoduje, że wydaje im się, że szlag trafił kolory i niestety mają rację. Zarządzanie kolorami jest po to żeby ból jaki niosą ograniczenia CMYKa był jak najmniejszy :-)

Jarogniew
Początkujący

Wysłany: 28 Kwiecień 2012, 18:55   

Hej, dziękuję bardzo za pożyteczne info, dopiero teraz mogę odpisać. Zrobię, jak radzisz. Będę śledził to forum, wiele się z niego na pewno dowiem. Teraz wgryzam się w poradnik o zarządzaniu kolorem :-)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu