F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2012, 15:55 Prośba o rady dot. drukowania
|
|
|
Witam. Chciałbym poprosić Was o jakieś rady dotyczące drukowania w formacie A4 na drukarce domowej. Drukuję z Corela, także jest to kolejna rzecz "na plus" bo Wy też z niego korzystacie. Otóż mój problem jest taki, że NIGDY NIC SIĘ NIE ZGADZA. Nigdy! Po prostu nigdy. Nie pamiętam sytuacji aby coś co skomponowałem w Corelu, wyglądało po wydruku tak jakbym chciał. Zawsze występują jakieś "przesunięcia".
Czy chcę coś wydrukować na kopercie czy gdzie indziej, to zawsze wychodzi wszystko w innym miejscu.
Przypuśćmy że zmierzyłem sobie kopertę o rozmiarze DL, ustawiłem ją w jednym rogu obszaru roboczego Corela. Do niej dobrałem miejsca w jakich chcę aby był wydruk...
(wiem, że można zamiast formatu papieru A4 wybrać już format odpowiadający rozmiarowi zwanemu jako DL i wsadzić kopertę do drukarki, docisnąwszy ją takim "suwakiem", ale chce się skupić na metodzie druku z A4 ponieważ tak najczęściej drukuję a nigdy nic się nie zgadza)
... no i gdy włączam "podgląd wydruku" to wszystko jest wywalone do góry nogami. Trzeba jeszcze raz "na czuja" jakoś to dostosowywać. I ja się pytam PO CO?
Przecież odstępy od krawędzi to ja sobie zrobie już sam w obszarze roboczym. Coś tam poodsuwam i tak dalej.
Dlaczego po tym co zrobię w projekcie jeszcze raz jestem zmuszony do grzebania w jakichś ustawieniach podglądu wydruku, gdzie po otwarciu nic się nie zgadza?
Od czego to zależy? Może mam coś zdefiniowane co nie trzeba, albo właśnie nie zdefiniowane a trzeba? Właśnie NIE WIEM NIC.
Bardzo bym był wdzięczny gdyby mógł mi to ktoś jasno wytłumaczyć, od podstaw. Z góry dziękuję. |
|