Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
generowanie pdf-a z Pantone -
Autor Wiadomość
red_she
Początkujący

Wysłany: 21 Lipiec 2012, 00:09   generowanie pdf-a z Pantone -

Wiem, że pewnie 99% z Was ma ochotę mnie zlinczować :) za takie pytania, od jakiegoś czasu szukam i szukam i kazdy miał podobny problem ale bardziej zaawansowany.

U mnie to podstawowy problem i pytanie. Mam grafikę wektorową, w corelu, przykładowy kwadrat, któremu nadałam barwę z palety Pantone, niestety po wygenerowaniu PDFa, zamienia on się na całkiem inny odcień ;/// zaznaczam te opcje w różnych kombinacjach Convert to spot colors i nic :(

szczerze się poddaję, czy ktoś byłby tak łaskawy i wytłumaczył mi krok po kroku jak to ustawić? :(

Cysorz 

Wysłany: 21 Lipiec 2012, 10:27   

Musisz zapisywać takiego pdf'a jako X-1a lub X-3 a w zakładce "Kolor" zaznaczyć opcję "Wyprowadzaj kolory jako RODZIMY".

chezare 

Wysłany: 21 Lipiec 2012, 11:08   

Dodam tylko, że w starszych wersjach Corela było w zakładce Advenced, Preserve spot colors.
Jeśli do podglądania wygenerowanego pdfa używasz np. Adobe Reader, to nie licz na to, że zobaczysz to samo co w Corelu, który uzbrojony jest w zarządzanie kolorami.

red_she
Początkujący

Wysłany: 21 Lipiec 2012, 11:41   

Chyba się poddaje :( problem tkwi w tym, że jako przykład dostałam własnie PDFa, który widzi dokładnie taki kolor i przy wgraniu go do corela to także jest ten sam Pantone. ;///

generuje pdfy x3, zaznaczam opcję convert spot colors to process i dalej wychodzi mi dużo ciemniejszy kolor :((( całkiem inny niż ten który powinien być :(

Czytałam że w Indesignie jest to dużo łatwiejsze, i być może osoba która kiedyś wykonywała projekt własnie użyła tego programu. :( czy to możliwe?

Cysorz 

Wysłany: 22 Lipiec 2012, 01:15   

red_she napisał/a:
/.../ zaznaczam opcję convert spot colors to process /.../

Czyli konwertujesz wszystkie inne kolory do CMYK'a. O to chodziło?

chezare 

Wysłany: 22 Lipiec 2012, 10:39   

Red_she, słuchaj co się do Ciebie mówi :-)
Jak chcesz mieć w pdfie pantona, to nie zaznaczaj żeby program konwertował go do cmyka.
I jeszcze raz powtórzę, Corel potrafi symulować kolory, które będą wydrukowane, oczywiście jak jest właściwie skonfigurowany, acrobat w takiej wersji jak go używa 99% ludzi, do oglądania pdfów, tego nie potrafi i dlatego zobaczysz inne kolory niż te w Corelu.
Z Pantonem tak na marginesie jest znacznie łatwiej niż np. z cmykiem. Jeśli przy tworzeniu pdfa każesz zachować spotowe kolory, to nie musisz się przejmować tym jak są wyświetlane w pdfie, wystarczy że wiesz jak ten kolor powinien wyglądać, a od tego są np. wzorniki kolorów.

red_she
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2012, 22:41   

wiem, że jestem do uduszenia, a angielski został za mną 10 lat wstecz ;D

ale wciąż nie mogę pojąć jak to możliwe że w pdf-ie z przed roku (ktoś go stworzył) jak go otworze acrobatem normalnie widać ten kolor Pantone który chcę, i gdy załaduję go do corela również jest ten sam Pantone. Ja natomiast tworząc pdf-a widzę totalnie inny kolor.

Już zrozumiałam że tej opcji mam nie zaznaczać :)) czy dobrze rozumiem, że po prostu mam wyeksportować pdfa, w zleceniu dla drukarni napisac jakiego koloru Pantone mają użyć i wszystko będzie jasne dla nich? Czy coś jeszcze powinnam dołączyć?

chezare 

Wysłany: 26 Lipiec 2012, 09:24   

Jeszcze raz.
Programy graficzne takie jak Corel, Ilustrator, Photoshop i wiele, wiele innych mają wbudowane coś takiego jak zarządzanie kolorami.
To jest mechanizm, który ma za zadanie właściwą konwersję między systemami kolorów a oprócz tego ma symulować na ekranie kolory tak jak one zostaną wydrukowane.
W Corelu te ustawienia znajdują się w menu Narzędzia -> Zarządzanie kolorami.
Oczywiście żeby to miało sens, to musi być skalibrowany monitor.
Jak ustawić zarządzanie kolorami wiele już na tym forum napisano. Polecam szukać tekstów kolegi Tegrafa czy Wawela, oni z pewnością wiedzą z czym to się je :-) .
Teraz druga sprawa. Są programy które z profili kolorów potrafią korzystać i potrafią wyświetlić, oczywiście w przybliżeniu, jak będzie wyglądał wydruk i są takie jak darmowa przeglądarka pdfów Adobe, która tego nie umie, bo po co komuś w biurze narzędzie, które będzie wyświetlało cmyka czy pantona tak jak będzie wyglądał na wydruku? Oczywiście Adobe za niecałe 300€ taki program dostarczy :-)
Jak zrobisz tak jak na obrazku niżej to drukarnia będzie wiedziała, że w pdfie są pantony a zaimportowany pdf do Corela też pantony będzie miał.

red_she
Początkujący

Wysłany: 26 Lipiec 2012, 16:24   

ok to już wiem skąd nieporozumienie, na to wygląda że mam starego acrobata, albo upośledzonego, albo sama jestem upośledzona :))

u mnie wygląda to tak: zdanie brzmi podobnie ale to nie to samo, mam zaznaczać czy nie? :(

chezare 

Wysłany: 26 Lipiec 2012, 18:59   

Jedna wersja się pyta czy ma zachować spotowe kolory a druga czy przekształcić je w CMYK.
Raz trzeba zaznaczyć a raz odhaczyć.

Cysorz 

Wysłany: 26 Lipiec 2012, 19:25   

Okienko Color Management -> Output all objects as -> Native (chyba Native - nie mam wersji angielskiej, w polskiej jest to oznaczone jako Rodzimy.

chezare 

Wysłany: 26 Lipiec 2012, 21:51   

Malutki, to chyba nie jest dobra droga?
Obawiam się, że jak dokument jest w CMYK, to spotowe kolory do tego modelu zostaną przekonwertowane?

Cysorz 

Wysłany: 26 Lipiec 2012, 22:06   

Nie, ta opcja zachowuje oryginalne kolory, czyli jak jest CMYK i 2 Pantone to tak samo zostanie zapisany plik *.pdf (RGB, Duotone itp. zostaną przekształcone w CMYK, jako że jest to profil [X-1a, X-3] przeznaczony do druku).
Najprościej można to sprawdzić importując tak wygenerowanego *.pdf'a z powrotem do Draw - przy wciśnięciu "Drukuj" i zaznaczeniu by drukował taki dokument jako separację będzie widać wszystkie kolory (także niestandardowe palety) użyte przy projekcie.

To jedyna bezpieczna opcja przy publikowaniu *.pdf'a do druku!!!

chezare 

Wysłany: 27 Lipiec 2012, 06:12   

Zakładam, że masz rację.
Oczywiście, że przeprowadziłem różne eksperymenty bo taką mam konstrukcję, że zanim zacznę krzyczeć ratunku próbuję sobie jakoś sam dać radę :-)
Napisałem tak, bo wydaje mi się, że kiedyś 12 zgubiła mi jakiegoś pantona?
Ja tej opcji nigdy nie używałem, wystarczało że zaznaczałem że mają być zachowane spotowe kolory.
Pozdrawiam
Czarek

red_she
Początkujący

Wysłany: 27 Lipiec 2012, 13:58   

to teraz chyba rozumiem, ale wolę potwierdzić. w mojej opcji konwertowania do pdfa nie zaznaczać tej opcji o spot colors, ale zaznaczyć Native. ? :)

Cysorz 

Wysłany: 27 Lipiec 2012, 16:07   

"Convert spot colors to process" to polecenie ZAMIANY kolorów dodatkowych na CMYK-a, więc nie zaznaczaj! Po zapisaniu *.pdf'a zaimportuj go z powrotem do Draw - jeżeli Pantone nadal będą w dokumencie, to znaczy że wszystko jest OK.
Oczywiście pomijam takie drobiazgi jak to, że nie powinno łączyć się kolorów dodatkowych z kolorami triadowymi, overprinty, knockouty i dziesiątki innych "drobiazgów" ;)

red_she
Początkujący

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 12:00   

Malutki nie dobijaj mnie proszę :D

Odpowiedz do tematu