Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobić taki napis i smugę pod nim
Autor Wiadomość
perker
Początkujący

Wysłany: 30 Lipiec 2012, 21:24   Jak zrobić taki napis i smugę pod nim

Będę malował silnik i potrzebuję zrobić takie naklejki. Podobny napis mogę uzyskać przez eurostile. Ale to nie jest dokładnie to. Więc jak go wykonać. Proszę o pomoc.

johnson_90_decals.gif
Oryginał
Pobierz Plik ściągnięto 423 raz(y) 32.86 KB

Cysorz 

Wysłany: 30 Lipiec 2012, 21:39   

Zduplikuj napis, pierwszemu nadaj obrys (np. 1 mm), drugiemu trochę więcej (np. 1,5 mm). Jeżei będziesz napis skalował, obrysom we właściwościach zaznacz opcję "skaluj z obiektem".
To najbardziej "prymitywna" metoda, ale powinna starczyć jeżeli jeszcze nie opanowałeś podstaw Corela.

perker
Początkujący

Wysłany: 30 Lipiec 2012, 22:21   

Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję, może coś wyjdzie, lecz corela mam od kilku dni na kompie ;-)

perker
Początkujący

Wysłany: 30 Lipiec 2012, 23:14   

Kolejne próby nic nie dały. Napis powinien mieć długość ok. 35cm ale jakość po przeróbkach jest straszna. Może jutro rano dam radę ;-)

Cysorz 

Wysłany: 30 Lipiec 2012, 23:37   

Tak jak pisałem wcześniej: "skaluj z obiektem". Musisz też wybrać odpowiedni typ obrysu - kąty, narożniki, grubość pędzla itd. Niestety nie można tego zrobić w myślach, trzeba trochę pogrzebać w opcjach i chociaż w minimalnym stopniu zrozumieć co to takiego "wektor"!
Przykro mi, ale nie mogę podać w dwóch słowach uniwersalnej recepty na wszystko...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 09:05   

kolega wyzej ma racje z tym obrysem,ja niestety nie mam teraz dostepu do corela,ale zasady w programach graficznych powinny byc takie same,więc wystarczy zrobić ten obrys,nastepnie przekształcic całosć na obiekt no i dodać cień ,w tej chwili mam dostep do szopa i w szopie ten cień powinien miec 123 stoponie rozpietośc 3 odległość 5 rozmiar 0,wiem ze to inny program ,no ale jak pisałem wcześniej zasady powinny być takie same chyba :roll: jakbym jednak sie mylił to z góry przepraszam że się wtrąciłem ;-)

perker
Początkujący

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 09:26   

Dla kogoś kto pierwszy raz ma kontakt z programem graficznym nic nie jest oczywiste i proste. Od 8 siedzę i czytam, kombinuję i już mnie głowa zaczęła boleć ;)
Za podpowiedzi dziękuję ale mam pytanie. Prościej dla mnie będzie edytować mój załącznik czy spróbować stworzyć nowy napis z tym paskiem ?
pozdrawiam
Jan

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 31 Lipiec 2012, 09:38   

Witam, masz tu na szybko takie coś, szału nie ma ale może Ci to jakoś ułatwi zadanie
pozdrawiam :-|

perker
Początkujący

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 09:48   

goniu, rozumiem że z tym plikiem mogę iść do drukarni i oni ten napis naniosą na naklejkę ? jeśli tak to jesteś wielka :-)
dziękuję i pozdrawiam

perker
Początkujący

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 10:06   

Skoro napis już mam to teraz muszę zrobić liczby " 4" i "25" takie jak te 90. Może jakaś podpowiedź ?

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 31 Lipiec 2012, 10:07   

Perker, napisałam Ci, że to jest dla ułatwienia, teoretycznie jest to w CMYK-u i zwektoryzowane, ale jak widzisz ta smuga pod napisem nie jest idealna (chyba, że Ci to pasuje), no i oczywiście musisz przynajmniej ustawić wielkość odpowiednią dla Twojej naklejki ... :-)

perker
Początkujący

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 10:11   

Goniu, jak dla mnie to ta smuga jest idealna ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 15:12   

hym,pic polega na czcionce,ta orginalna to Yodau,niestety nie mam pełnej na kompie ,mam tylko outline,ale princedown jest podobna i wychodzi takie cósik ,o to ci chodzi?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 16:23   

ps .wrzucam jeszcze orginalne logo johanson w AI

perker
Początkujący

Wysłany: 31 Lipiec 2012, 17:10   

Dzięki bidon184 za pomoc. Tu masz link do strony z czcionkami min. Yadou
http://czcionki.joe.pl/sciagnij/yadou.html
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu