Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
krzywe...
Autor Wiadomość
Berry 
Początkujący

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 15:55   krzywe...

Witam, mam małe kłopoty jeśli chodzi o "wypełnienie jednolite" czy jest możliwość użycia wypełnienia jeśli np. połączym dwa obiekty, mi to poprostu nie wychodzi, musze na nowo właczyć "Krzywe Beziera" i obrysować ten element zamknąc go i wtedy nadać kolor...
przykład:

http://zapodaj.net/viewer.php?id=9843.JPG

http://zapodaj.net/viewer.php?id=27174.JPG

inne pytanie, mam kwadrat tło- zielony kolor, teraz chce zrobić przejście coś jak gradient z lewego górnego rogu do prawego, oczywiście zielony ma zostać i manimuluje np suwakiem tak by od tego lewego górnego rogu do tego miejsca ktore uważam zostało nadany wlaśnie ten tonalny kolor, próbowałem "wypełnieniem tonalnym" no ale tam są kolory ustalone ii one nadają tło w całości zakrywając wcześniejszą zieleń...

EDIT:
jest możliwość ustawienia na stałe konturu oraz koloru dla krzywych beziera?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 16:37   

1. Pobaw się z funkcjami "spawaj", "przytnij", "część wspólna" - są tam dostępne poprzez jedno-dwa kliknięcia wszystkie potrzebne Ci opcje;
2. "Interakcyjna przeźroczystość" (i/lub "wypełnienie siatkowe" przy bardziej skomplikowanych operacjach). Alternatywą (w szczególnych przypadkach) jest też funkcja spod PPM* "nadrukuj kontur/obiekt";
3. Bez zaznaczania obiektu kliknij PPM* na wybranym kolorze i z opcji wybierz żądaną lub tak samo bez zaznaczania czegokolwiek wejdź w menu konturu/wypełnienia i zatwierdź.

Kto pyta nie błądzi 8-) .

* P[rawy]P[rzycisk]M[yszy]

Berry 
Początkujący

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 17:51   

1) tak ale nie ma możliwości wypełnienia kolorem żadnego z elips, a o kolor wypełnienia własnie mi chodzi nie o "kształtowanie"...

2)
a)Interakcja przeźroczystość hmm wydaje mi się że ta funkcja w sposób gradientowy nadaje tylko przeźroczystość nie nadaje koloru...

b)wypełnienie siatkowe, fajna funkcja, po dłuższej zabwie fajne fractal-e wychodza,ale to dalej nie to :)

c)nadrukuj kontur/obiekt jak to działa ?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 18:35   

1. Jeżeli nie ma takiej możliwości, to krzywa jest otwarta;
2a. W opcjach jest masa możliwości - jeżeli one nie wystarczają, to zamieść zrzut, bo być może chodzi o coś zupełnie innego;
2b. "Szczególne przypadki" to efekt druku na drukarkach postscriptowych ;)

Berry 
Początkujący

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 19:57   

1) ok robie trójkat(przykładowo), wybieram "przyciąganie do obiektów", zaznaczam "krzywe beziera" robie dwa boki /\ coś takiego,potem włącze np przybliżenie i znowu włącze "krzywe beziera" robie spód trójkatą łącząc dolne krawędzie, no i nie ma szans żebym potem nadal mu "kolor wypełnienia"

2)jest kwadrat wypelnienie jest zielone,no i teraz chce wziasc jakis gradient zaznaczyć że ma dawać żółty kolor, klikam w lewym górnym rogu kwadratu i ciagne do dolnego prawego rogu kwadratu,no i poprostu robi przejscie tonalne,z lewej strony idzie żółly kolor potem robi się coraz słbaszy i przechodzi w zielony(czyli w to tło)....nie wiem jak to można inaczej tłumaczyć... :)

JarekDRAW 

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 21:30   

Jeżeli chodzi o wypełnianie kolorem:
Cysorz napisał/a:
1. Jeżeli nie ma takiej możliwości, to krzywa jest otwarta;

Co do grandietu, czy o to Tobie chodzi?

grandi.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 550 raz(y) 158.86 KB

Berry 
Początkujący

Wysłany: 27 Czerwiec 2007, 21:53   

1)no więc jęśli nie jest domknięta,no więc jak ją domknąć żebym mógł wypęłnić kolorem ...

2)ehhhh pokzałeś gradient no i co?:)
ok tak to ma wygladąć przed kwadrat zielone tło

http://zapodaj.net/viewer...20nazwy%201.jpg

biore zólty gradient i chce żeby wyszło coś takiego

http://zapodaj.net/viewer...20nazwy%202.jpg

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 28 Czerwiec 2007, 01:08   

co do tego zielono-żółtego to, tak jak podpowiedział Cysorz, użyj innego narzędzia. Proponuję użyć transparent tool - to ta ikonka z kieliszkiem. A idzie to tak:

1. rysujesz kwadrat i nadajesz mu zielony kolor
2. klikasz w klawisz "+" (co daje ci kopię kwadratu)
3. nadajesz mu żółty kolor
4. wybierasz narzędzie przezroczystości, klikasz w róg i ciągniesz w żądanym kierunku

patrz załączony graphic1.jpg

potem to już sobie kombinujesz z ustawieniami - daj znać jak trzeba ci więcej info

Co do wypełnienia trójkącika to Cysorz ci to już wyjaśnił - masz nie zamknięte krzywe. Po narysowaniu dwóch linii przerwałeś ciągłość w chwili powiększania rysunku. Jeśli chcesz zamknąć obiekt jest na to kilka sposobów. Ja bym wybrała ten:

1. wybierz "shape tool"
2. dodaj punkt przed końcem prawego ramienia
3. przeciągnij ostatni punkt do ostatniego punktu na lewym ramieniu (powinny się automatycznie połączyć przy zetknięciu)
4. wyrównaj jeśli trzeba
4. nadaj kolor

Patrz trojkat.jpg

trojkat.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 594 raz(y) 21.54 KB

Graphic1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 624 raz(y) 28.83 KB

JarekDRAW 

Wysłany: 28 Czerwiec 2007, 04:53   

A ja propnuje:

grnadi1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 612 raz(y) 135.37 KB

makolek 
Bywalec

Wysłany: 28 Czerwiec 2007, 06:05   

wydaje mi się ..że nieco skomplikowaj pytanie pytający .. przez co i odpowiedzi śą .. nie takie... (albo ja źle zrozumiałem pytanie) :roll:
ale czy nei chodzi o to?:

gradient.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 573 raz(y) 37.87 KB

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 28 Czerwiec 2007, 10:22   

interaktywna przezroczystość daje większe możliwości manipulacji,ale każda metoda dobra jeśli osiąga się zamierzony cel :)

Berry 
Początkujący

Wysłany: 28 Czerwiec 2007, 11:55   

makolek proszę Cię:)
Jagna też zrobiłem to wczoraj w ten sposób,już poowoli domyślam się jak zrobić to co zamierzyłem...

EDIT:
może macie jakieś tutki do tego typu prac:

http://www.shutterstock.c...385-dancer.html

http://www.shutterstock.c...background.html

zależy mi również na jakimś tutorialu w którym opisane jest jak przerzucić z jpg autko na wektory z zachowaniem kolorów...

Pytanko: czy jest możliwość np po stworzeniu rysunku usunąć krzywe, tak by kolor tła został i można było nim potem manipulować?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 28 Czerwiec 2007, 18:07   

1. Każdy tutorial w tym przypadku Ci się przyda ;). Podstawą jest poznanie możliwości operowania na krzywych i tutaj żaden tutorial nie zrobi z Ciebie guru w ciągu kilku dni. Wierz mi, ale nawet teraz, po jakichś 15 latach codziennego ślęczenia przy tym programie odkrywam raz na czas jakieś nowe możliwości. Tak więc ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Tutaj masz kilka naprawdę dobrych tutoriali, które jeżeli je opanujesz pozwolą na płynną pracę z programem.

2. Są tylko dwa sposoby: Trace i ręcznie "dopieścić" pracę albo na podstawie istniejącej bitmapy zrobić to od początku. Druga metoda chociaż bardziej pracochłonna jest o wiele bardziej efektywna i dokładniejsza. Kiedyś na pixpose.com (teraz coś strona nie działa) gość zamieścił pracę - skład metro wjeżdżający na peron - która w wektorach miała 1 GB (tak, gigabajt) a pracował nad nią codziennie po 3-4 godziny przez 11 miesięcy...

3. Fizycznie nie można, ale wystarczy usunąć obramowanie (PPM na × z palety kolorów).

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 3 Lipiec 2007, 10:40   

Nie zrozumiałem stwierdzenia, że kolory gradientu są "ustalone"... Gradient ma dwa kolory podstawowe - dowolnie wybrane lub więcej, praktycznie tyle ile się zmieści. Wartości każdego koloru można dokładnie odczytać i zmienić. Można też na stronie manipulować suwakami wypełnienia ustalając "odległość" jednego koloru od drugiego. A jak kto ma chęć może sobie to jeszcze połączyć z przezroczystością. Narzędzie INTERACTIVE MESH FILL TOOL (klawisz M) daje też kolosalne możliwości kształtowania wypełnienia gradientem. trzeba się tylko pobawić programem...

Berry 
Początkujący

Wysłany: 4 Lipiec 2007, 12:52   

1)k dopytam bez zakładania wątku, zaimportowałem zdjecie i wykadrowałem, chciałbym teraz zaokrąglić rogi tego zdjęcia jest jakaś możlwiość?

2)następna sprawa to wyłącznie tła w kwadracie, chodzi o to że stworzyłem jeden z niebieskim wypełnieniem kolejne kwadraty oczywiscie które tworze również wychodzą z niebieskim wypełnieniem, zależało mi jednak na wypełnieniu w pierwszym kwadracie jak wyłączyć wypełnienie by nie było go w kolejnych?

JarekDRAW 

Wysłany: 4 Lipiec 2007, 13:02   

Co do 1 możesz to zaokrąglić narzędziem F10.

Co do 2 na górze palety kolorów jest krzyżyk (Brak wypełnienia)

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 4 Lipiec 2007, 16:39   

Berry napisał/a:
1)k dopytam bez zakładania wątku, zaimportowałem zdjecie i wykadrowałem, chciałbym teraz zaokrąglić rogi tego zdjęcia jest jakaś możlwiość?

Z automatu nie ma takiej możliwości przy bitmapach, jednak możesz taką bitmapę "włożyć" (Efekty -> Szybkie kadrowanie -> Umieść w kadrze) do prostokąta, na który już F10 działa.

JarekDRAW 

Wysłany: 4 Lipiec 2007, 21:40   

Cysorz napisał/a:
na który już F10 działa.

Nie wiem jak u was ale u mnie bez problemu narzędzie na bitmapy działa.

narze.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 524 raz(y) 40.97 KB

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 5 Lipiec 2007, 08:19   

Sposób który podał Cysorz jest najprostszy, tylko trzeba dodać, że w wersji angielskiej nazywa się to Powerclip/Place Inside Container. "Kontener" może być dowolnego kształtu.

Inna sprawa to fakt, że każde zdjęcie może być potraktowane przez F10 jak obiekt do edycji węzłów, w związku z czym nie tylko można mu zaokrąglić rogi ale np. usuwać "niedocięte" krawędzie zdjęcia, zmieniać kształt, itd.

Co do wypełnień i krawędzi to warto pamiętać, że wypełnienie pobieramy z palety lewym klawiszem myszy a kolor krawędzi prawym. Dotyczy to także wspomnianego przez JarkaDrawa krzyżyka w palecie.

JarekDRAW 

Wysłany: 5 Lipiec 2007, 08:28   

Stawe napisał/a:
Sposób który podał Cysorz jest najprostszy

Fakt ten sposób jest najszybszy!!!!

atreks
Początkujący

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 00:47   

Witam.
A ja mam takie pytanie zaokrąglam narożniki np prostokąta prze F10.
A jak zaokrąglić automatycznie nieregularny wielobok zrobiony z polilini np trapezoid.

Czyli rysuję dowolny wielobok o ostrych lub rozwartych kątach i chcę zaokrąglić automatycznie jego wszystkie narożniki tym samym promieniem, i nie bawić się krzywymi przy każdym z narożników. Oczywiście kontur włosowy na ploter.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 07:24   

Bardzo ciekawy problem... ja niestety nie znam takiego narzędzia. Automatyczne zaokrąglanie narożników działa na obiektach-prostokątach, zwykłych i "trzypunktowych". Innych się nie da. Może jakimś skryptem?

moskit 
Praktyk

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 14:23   

A coś takiego?

Zamiana w krzywe, narzedziem kształt zaznaczyłem wszystkie węzły, zamień linie w krzywą, później węzeł symetryczny także dla wszystkich jednocześnie. No i można dla wybranych węzłów.

Rysunek1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 549 raz(y) 156.16 KB

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lipiec 2007, 00:08   

Skrypt raczej nic nie da, bo nie można pod akcję podciągnąć "czegoś" o zmiennej wartości. Pozostaje raczej ręczna dłubanina, o ile nie da się wytyczyć symetrycznego środka.

atreks
Początkujący

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 17:05   

Moskit twój sposób u mnie nie działa zrobilem tak jaki piszesz zaznaczylem wezly, w krzywą, wezel symetryczny i z nieregularnego wieloboku, wielokąta zrobiło mi się jajo. :)

Odpowiedz do tematu