|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
czy w corelu zrobię gazetkę ? |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 16:17 czy w corelu zrobię gazetkę ?
|
|
|
hejże hej
mam pytanie. czy ktoś z Was drodzy zapaleńcy corelowskich programów produkuje gazetkę?
mam pewien plan by własnie taką gazetkę robić. max 8 stron. to ma byc taki sportowy informator. jesli chodzicie na mecze to często się z takimi gazetkami napotykacie. moje pytanie czy w corelu da rade takie coś zrobic? czy raczej powinienem uzywać juz adobe ?
Nie będzie to żadna skomplikowana gazeta... pare zdjęć kilka artykułów... jakieś loga sponsorów itp... mniej więcej jak ten przykład: http://cms.lechia.blue.pl...tyn_meczowy.pdf |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 16:23
|
|
|
Taką samą zrobisz, oto dowód:
|
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 16:29
|
|
|
| heheh :] co racja to racja... |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 17:11
|
|
|
| Jeśli nie chcesz dostać szału walcząc z tekstem unikaj tylko wersji X6. Jeśli gazetka będzie drukowana i ma więcej niż cztery strony, to najlepiej sobie ją rozłożyć na jednej stronie z powiększonym obszarem roboczym, po czym przenieść na pulpit nad obszarem roboczym i wstawiać na kolejne strony zgodnie z algorytmem - pierwsza strona po prawej, ostatnia po lewej, na drugiej stronie druga strona po lewej przedostatnia po prawej i znowu jak na pierwszej. Dzięki temu po wydrukowaniu, złożeniu i zszyciu zostanie zachowana kolejność stron. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 17:22
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Jeśli nie chcesz dostać szału walcząc z tekstem unikaj tylko wersji X6. Jeśli gazetka będzie drukowana i ma więcej niż cztery strony, to najlepiej sobie ją rozłożyć na jednej stronie z powiększonym obszarem roboczym, po czym przenieść na pulpit nad obszarem roboczym i wstawiać na kolejne strony zgodnie z algorytmem - pierwsza strona po prawej, ostatnia po lewej, na drugiej stronie druga strona po lewej przedostatnia po prawej i znowu jak na pierwszej. Dzięki temu po wydrukowaniu, złożeniu i zszyciu zostanie zachowana kolejność stron. |
nie bardzo kleje.. mozesz mi na szybko zrobic wzór jakis ? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 17:30
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Jeśli nie chcesz dostać szału walcząc z tekstem unikaj tylko wersji X6. Jeśli gazetka będzie drukowana i ma więcej niż cztery strony, to najlepiej sobie ją rozłożyć na jednej stronie z powiększonym obszarem roboczym, po czym przenieść na pulpit nad obszarem roboczym i wstawiać na kolejne strony zgodnie z algorytmem - pierwsza strona po prawej, ostatnia po lewej, na drugiej stronie druga strona po lewej przedostatnia po prawej i znowu jak na pierwszej. Dzięki temu po wydrukowaniu, złożeniu i zszyciu zostanie zachowana kolejność stron. |
Nie, nie - to już przeżytek. Dzisiaj praktycznie każda drukarnia ma programy do impozycji a układanie gotowych składek tylko utrudnia pracę "impozycjoronowi". Również wygodniej jest składać strony w "widoku normalnym", więc po co sobie utrudniać pracę? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2012, 20:15
|
|
|
Niejasno to wyjaśniłam? No to przykładowy przykład zamieszczam.
| Malutki napisał/a: | | Nie, nie - to już przeżytek. Dzisiaj praktycznie każda drukarnia ma programy do impozycji a układanie gotowych składek tylko utrudnia pracę "impozycjoronowi". Również wygodniej jest składać strony w "widoku normalnym", więc po co sobie utrudniać pracę? |
Owszem, ale jeśli ktoś zechce te kilka, czy kilkanaście sztuk wydrukować w domu, to użyje raczej zwykłej kartki A4.
rozklad.cdr Książeczka w Corelu |
Pobierz Plik ściągnięto 345 raz(y) 1.33 MB |
|
|
|
|
 |
drozd
Znawca

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2012, 17:58
|
|
|
| dj - widziałeś gazetkę kierownika Twojej gminy (miszcza, słońce Peru)? To w Corelu! |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10 Wrzesień 2012, 22:41
|
|
|
Hmm... Jako wieloletni użytkownik i znawca wszystkich wersji Corela (od CorelDraw2 do CorelDraw X5, a także jako człowiek, który żyje z redakcji i składu publikacji, nigdy nie robiłbym gazety czy gazetki w Corelu, niezależnie od nakładu, w jakim miałaby być publikowana. A to dlatego, że Corel kiepsko łamie tekst. Użyłbym, by pozostać przy firmie Corel, programu Corel Ventura (a szczerze mówiąc, wolałbym zupełnie inny program, np. Quark Czy InDesign, bo Corel Ventura nie jest rozwijana - ostatnia wersja to Corel Ventura 10, która ma poważne błędy - ot, choćby niedobry moduł dzielenia wyrazów). Naturalnie całą grafikę wektorową przygotowałbym w CorelDraw i zaimportował do wspomnianych programów typograficznych, już to w formacie cdr, już to jako eps, wyeksportowany z Corela.
Dj_maras, jeśli masz ochotę, możemy o Twojej gazetce porozmawiać profesjonalnie... |
|
|
|
 |
grabarz
Początkujący

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2012, 23:02
|
|
|
Wtrącę swoje trzy grosze, trochę nie na temat.
Bogumiło, dlaczego mówisz, że w najnowszym Corelu jest trudniej pracować z tekstem? Przecież firma chwaliła się, że to właśnie moduł tekstowy został znacznie ulepszony. Pytam, bo chciałem przesiąść się z wersji X5 i po cichu liczyłem, że dzięki temu będzie mi się przyjemniej pracowało nad układaniem tekstu w projektach. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2012, 23:16
|
|
|
Ponieważ Corel źle łamie teksty (tryb Paragraph Text) i praktycznie nadaje się tylko do tekstów artystycznych (tryb Artistic Text), jeśli trzeba porządnie złamać duży tekst i wypuścić z Corela, moja rada jest taka: złam tekst w innym programie, np. InDesign, dokładnie na taki wymiar, jak chcesz, wypuść go z tego programu jako eps i zassaj do Corela (import eps).
Ponieważ trudniłem się wykonywaniem okładek książek, robiłem to notorycznie dla tekstu na czwartej stronie okładki... |
|
|
|
 |
grabarz
Początkujący

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 00:04
|
|
|
| O fatalnym łamaniu tekstu już się przekonałem, ale to już jest złe w wersji X5. Dlaczego więc wersja X6 jest jeszcze gorsza? :) |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 06:43
|
|
|
| Nie gorsza, Grabarzu. Wszystkie wersje Corela od 2 do X6 są tak samo kiepskie w łamaniu tekstów... |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 07:26
|
|
|
| Trurl napisał/a: | | Hmm... Jako wieloletni użytkownik i znawca wszystkich wersji Corela (od CorelDraw2 do CorelDraw X5, a także jako człowiek, który żyje z redakcji i składu publikacji, nigdy nie robiłbym gazety czy gazetki w Corelu, niezależnie od nakładu, w jakim miałaby być publikowana. A to dlatego, że Corel kiepsko łamie tekst. Użyłbym, by pozostać przy firmie Corel, programu Corel Ventura (a szczerze mówiąc, wolałbym zupełnie inny program, np. Quark Czy InDesign, bo Corel Ventura nie jest rozwijana - ostatnia wersja to Corel Ventura 10, która ma poważne błędy - ot, choćby niedobry moduł dzielenia wyrazów). Naturalnie całą grafikę wektorową przygotowałbym w CorelDraw i zaimportował do wspomnianych programów typograficznych, już to w formacie cdr, już to jako eps, wyeksportowany z Corela. |
Masz w 110 % rację !!! Jednak małe ale.... trzeba jeszcze posiadać Quarka lub Indyka ;) A skoro ma być tylko kilka stron i posiada "Karola" to jakoś to zmęczy. Oczywiście wyjściem jest trial jednak tu dochodzi czas na poznanie podstaw obsługi jednego z ww. programów. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 07:42
|
|
|
| rafakow napisał/a: | | trzeba jeszcze posiadać Quarka lub Indyka |
Prawda, ale to armaty... Wątek dotyczy gazetki max 8 stron, są więc inne programy, także darmowe, choćby Scribus, czy - jeszcze lepiej, tylko bez myszy - LaTeX. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2012, 21:01
|
|
|
| grabarz napisał/a: | | Bogumiło, dlaczego mówisz, że w najnowszym Corelu jest trudniej pracować z tekstem? Przecież firma chwaliła się, że to właśnie moduł tekstowy został znacznie ulepszony. Pytam, bo chciałem przesiąść się z wersji X5 i po cichu liczyłem, że dzięki temu będzie mi się przyjemniej pracowało nad układaniem tekstu w projektach. |
Firma zawsze się chwali, a nie ma wersji, w której nie występowałyby błędy. Tyle, że te błędy są coraz większego kalibru z wersji na wersję.
W wersji X6 po pierwsze nie działa to, czego teoretycznie nie da się schrzanić - ustawianie szerokości kolumn (pisałam o tym tutaj). Być może ten problem rozwiązuje SP1, ale z opisu poprawionych błędów to nie wynika. SP 1 rozwiązuje inny problem związany z tekstem - da się już otwierać dokumenty w których Corel automatycznie ponumerował strony.
Jeśli chodzi o tekst akapitowy to jest jeszcze jedna ciekawostka - jeśli kolumna tekstu to wiersze w których został użyty tabulator wyrównujący do prawej, to po zmniejszeniu ramki to co jest po tabulatorze przerzucane jest do następnego wiersza. To jest logicznie - ramka się zmniejszyła, więc tabulator znalazł się poza nią. W każdej wersji Corela tekst tak się zachowa. Problem w tym, że w każdej dotychczasowej wersji wstawienie nowego tabulatora lub powiększenie ramki skutkowało powrotem wartości na swoje miejsce. W X6 zostają tam, gdzie były i trzeba ręcznie je "sprowadzać" z powrotem.
Przykład:
1 Wiersz<tabulator wyrównujący do prawej>wpis
Po zmniejszeniu ramki mamy:
2 Wiersz
<tabulator wyrównujący do prawej>wpis
W każdym normalnym programie i wszystkich wersjach Corela po wstawieniu tabulatora lub zwiększeniu wymiaru ramki wpis wraca do postaci pierwotnej (1). W wersji X6 nie wraca (2).
Innych funkcjonalności nie zdążyłam doświadczyć, bo szaf najpierw wyładował się na mnie, po czym zainstalował X5. W tej tekst z kolei skacze jak się ramkę myszką chwyci, ale przynajmniej reszta działa jajko tako. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 17 Wrzesień 2012, 22:18
|
|
|
oddałem do drukarni gotowy plik. Był w nim format A4 z podzielonymi dwoama stronami A5... tak jak poczatkowo wydawało mi się normalne... ostania strona z pierwszą itp. pan drukarz :] powiedzial ze lepiej kazdą stronę soboną dać. w ten sposób maczyna zrobi mi przełożenie kartki w maszynie i zszycie... maszyna poda mu A4 nadrukuje strony (pierwszą i ostanią.... itp) po czym złoży i zszyje... i wyskoczy z maszyny gotowy produkt... także dorga Bugumiło.... zrobiłem tak jak dałaś wzór... ale i tak nie pomogło...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 17 Wrzesień 2012, 22:20
|
|
|
| Drukarnia sama robi impozycje... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|