Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drukowanie 1:1
Autor Wiadomość
tutomasz44
Początkujący

Wysłany: 10 Październik 2012, 16:09   Drukowanie 1:1

Mam CorelDraw wersja 9 i chcialbym uzyc go do projektowania prostych szblonow do wycinania potem z blachy.

Pierwszy problem na ktory natknalem sie przy rysowaniu to brak mozliwosci narysowania linii ukosnej o zadanej dlugosci.
Owszem moge podac szerokosc x i wysokosc y ale musialbym chyba obliczc wpierw te wartosci z zadanej dlugosci i kata.
Nie sadze aby Corel nie zapewnial mi automatycznie takich obliczen.
Po prostu nie umiem chyba znalezc takiej opcji.

Drugi problem to drukowanie zaprojektowanego rysunku w skali 1:1
czyli jak w projekcie krawedz ma 10 cm to na wydruku tez powinna miec 10 cm. Powiedzcie mi czy to jest mozliwe a jesli tak to gdzie sa takie opcje do ustawienia.

pcdamian 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 11 Październik 2012, 13:34   

Witaj,

jeśli chodzi o krzywe linie, najprostszym sposobem będzie narysowanie linii prostej o wymaganym wymiarze, a później jej obrócenie pod odpowiednim kątem, co do wydruków 1:1 to nie powinno być z tym problemu, tak jak coś narysujesz tak powinno zostać wydrukowane, sam korzystałem z corela do obsługi lasera firmy trotec, zrób kilka prób i będzie wszystko jasne :)

tutomasz44
Początkujący

Wysłany: 11 Październik 2012, 18:47   

Dzieki za szybka odpowiedz. Z tym drukowaniem to rzeczywiscie jest tak jak piszesz, dzisiaj wszystko drukuje mi sie dobrze i skali 1:1. Musialem widocznie wczoraj miec poustawiane zle parametry drukarki bo mi nie wychodzilo i dlatego pomyslalem ze potrzebne sa jakies ekstra ustawienia.

Jesli chodzi o rysowanie ukosnych linii to mysle ze jest to jakas porazka Corela.
Pierwsze co mi przyszlo do glowy przed napisaniem na forum to bylo narysowac linie pionowa o odpowiedniej wysokosci a potem obrocic ja o odpowiedni kat i wstawic nastepnie we wlasciwe miejsce. Nie wierzylem jednak ze taki swietny program i z tak dluga tradycja bedzie mi kazal robic tak karkolomne wyczyny przy tak prostej operacji.
Dzieki za Twoje wyjasnienie, przynajmniej nie bede szukal nadaremnie nieistniejacych funkcji. Z tym rysowaniem linii pionowej o odpowiedniej dlugosci to tez cos dziwnego. Jesli zaczne linie od punktu A w gore a nastepnie wpisze ze wysokosc ma miec 20 cm to owszem program wydluza ja do 20 cm ale w obu kierunkach tak ze linia juz nie zaczyna sie w punkcie A. Chyba znowu przeoczylem jakies ustawienie? :-(

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Październik 2012, 19:16   

yy,no wydaje mi sie że ty wybierasz swobodną edycje,a masz wybrać edycje węzłów,i w tedy klikasz na jakiś tam węzeł i go przesuwasz np na osi y,czyli rysujesz se kreske,i klikasz w górny wezeł,to wezęł dolny będzie stałw miejsu gdy będziesz zwiększał skale na osi y

tutomasz44
Początkujący

Wysłany: 13 Październik 2012, 10:28   

Dzieki za odpowiedz ale mysle ze mnie nie zrozumiales z czym mam problem.
Zaczynam rysunek od zera czyli nie mam nic do edytowania i chce narysowac linie pionowa o wysokosci 200 mm zaczynajaca sie w punkcie x=0 i y=0.
Wybieram narzedzie "Krzywe Beziera" i startuje z punktu 0:0 w gore wzdluz osi y.
Po narysowaniu czesci linii wzdluz osi y uscislam jej wysokosc podajac na gorze wysokosc=200mm, rezultat jest taki ze linia ma rzeczywiscie 200 mm ale jej poczatek jest w zupelnie nieprzewidywanym miejscu osi y. Wspolrzedne srodka tego odcinka pozostaja niezmienne ale ja nie wiem gdzie on sie utworzy rysujac odrecznie.
(przy narzedziu Rysunek odreczny wszystko dziala identycznie)
Podejerzewam ze zle sie zabieram do rysowania odcinka linii prostej o scisle okreslonej dlugosci ale tylko taki sposob wyczytalem w helpie. Ja potrzebuje Corela do projektowania prostych czesci (2D), od kilku dni siedze nad nim, wiele juz umiem ale zacialem sie na pierwszej, najprostszej funkcji jaka jest narysowanie odcinka prostej o ustalonej dlugosci zaczynajacego sie w okreslonym punkcie i nachylonej do osi x pod okreslonym katem. Czy ktos z Was moglby mnie naprowadzic na wlasciwy sposob?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2012, 13:20   

a,tobie pewnie chodzi o taką funkcje jak jest w programach do tworzenia czcionek,czyli automatyczne utworzenia pola,w którym obojętnie co byś rysował,będzie to w punkcie zero w stosunku do innych tworzonych obiektó,ustalasz tylko odległośc pomiedzy ,hym no to chyba,pisze chyba bo nie wiem jak to w corelu jest,ale powinna być siatka,linie pomocnicze i funkcja przyciągaj do lini,i w tedy jak będziesz rysował to będziesz miał punkt odniesienia a obiekt będzie przyciągany do tej lini,no tyle wykombinowałóem ,ale czy dobrze kumam toi nie wiem :-P

Cysorz 

Wysłany: 13 Październik 2012, 14:10   

Narysuj taką krzywą w pionie lub poziomie, nadaj żądaną długość, kliknij dwa razy w nią - pokaże się takie kółeczko na środku - przesuń go na koniec krzywej; od tej pory to będzie oś obrotu a obracając linię o dowolny kąt zawsze będziesz miał wymaganą długość krzywej.
Corel niestety nie ma narzędzi do rysunku technicznego (o ile te z menu rozwijalnego krzywych Ci nie wystarczą), ale to program innego przeznaczenia...

tutomasz44
Początkujący

Wysłany: 13 Październik 2012, 20:35   

Dzieki za informacje. Kiedys prawie 25 lat temu pracowalem na pierwszej wersji Corela ktory wszedl pod strzechy. Wtedy program ten wydawal mi sie robic wszystko co mozna wymyslec. Mialem przerwe w uzywaniu Corel prawie 25 lat i teraz dla celow czysto chobbistycznych powrocilem do tego programu. Widze jednak ze zrobienie rysunku prawie technicznego nie jest w Corelu proste. Chyba pozostane przy SketchUp gdzie rysunki "techniczne" tworzy sie szybko i wrecz intuicyjnie. Szkoda bo Corel mi sie bardzo podobal. Przechodzic na AutoCada nie mam ani potrzeby ani czasu ani ambicji. Do Corela z pewnoscia jeszcze bede powracal w innych tematach niz rysunek techniczny.

Cysorz 

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:14   

Corel nadal "może prawie wszystko", to naprawdę potężne narzędzie w rękach kogoś kto umie je wykorzystać...
Ale to, czy się "opłaca" to już zostawmy do przemyślenia każdemu użytkownikowi z osobna :-P

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:15   

Do rysunków technicznych należy używać Corela Designer'a. Można go kupić po niższych cenach, gdy ma się wcześniejsze wersje CorelaDraw.Wersja X4 i X5 posiada już takie możliwości, o których piszesz. Niestety nie ma wersji polskiej. Jest też nakładka Alexander Penkin's Cadtool 5 kosztująca 25 $ na macromonster

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:29   

nie no sory ,dla postawienia dwóch kresek ,dopłacać jakieś pieniądze,ja osobiście bym to olał i uderzył w ten program http://www.ubucentrum.net...&max-results=10 ,oczywiście mówie o tym konkretnym przypadku a nie o corelu jako takim

Odpowiedz do tematu