Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tecza
Autor Wiadomość
gtark
Początkujący

Wysłany: 11 Październik 2012, 15:30   Tecza

Witam zastanawiam się jakimi narzedziami wykonac cos podobnego. Tzn domyslam się, że chodzi o gradient ale nie wiem co zrobic by był zakrzywiony i kazdy kolor przechodzil w innym miejscu w czern.
Nie chodzi mi o to, zeby ktos wykonał ten obrazek, chodzi mi tylko o wskazówki, rady jak go wykonac samemu :)

obrazek.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 344 raz(y) 11.88 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Październik 2012, 17:51   

znaczy w programach wektorowych to coś takiego ,jak dla mnie to jest to droga przez męke,w programach do grafiki rastrowej to to jest jakis tam krztałt(no tutaj to jakiś kwiat),gradient widmo lub tęcza no i zastosowane smużenie i rozmywanie,następnie pędzel deszcz,dodanie fasady płaskożeżby no i albo ekran lub dostosowanie krycia,a te przechodzenie w czerń to ze smużenia wynika,mozna też użyć przyciemniania,gąbki,albo poprostu zastosować blask wewnętrzny i wybrać kolor czarny,zawsze też można użyc zniekrztałcen,znależć jakis obrazek i pobawić sie ,np twoj to za jednym kliknięciem filtra wygląda tak,naprawde ja osobiście nie widze tego w wektorach,no chyba że ktoś jest magikiem od wektorów ,no to szacun i to wielki dla niego

Cysorz 

Wysłany: 11 Październik 2012, 19:56   

Nie jest to wcale takie trudne, wystarczy użyć siatki "mesch".
W pokazanym przypadku trzeba by było użyć sporej ilości węzłów na siatce, ale można podobny efekt uzyskać bez większych problemów, a w dodatku mieć pełną kontrolę na kolorami - jako że wypełniony obiekt będzie zachowywał się jak wektor!

chezare 

Wysłany: 11 Październik 2012, 21:41   

Rozwiązanie problemu zaczyna się od jego analizy.
Na obrazku jest szereg kształtów wypełnionych łagodnymi przejściami między kolorami z rozmytymi krawędziami stapiającymi się z tłem. Jak ustalisz takie fakty, to zrobienie czegoś podobnego nie jest większym problemem.

Wektorowy kształt wypełniony tonalnie, zamieniony na bitmapę z przeźroczystym tłem, rozmycie i dodanie przeźroczystości. Wszystko w DRAW.
Oczywiście wszystko to łatwiej wykonać w programie do edycji i tworzenia grafiki rastrowej.

Odpowiedz do tematu