Tworzenie własnych pędzli |
Autor |
Wiadomość |
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 28 Październik 2012, 16:30 Tworzenie własnych pędzli
|
|
|
Często tworząc różnego rodzaju projekty przychodzi nam do głowy by zrobić jakieś wywijasy, florale itp. Na pierwszy rzut oka wydaje nam się, że jest z tym dużo zabawy, bo kształty bywają bardzo skomplikowane. Dla przykładu prosty projekt pięciolinii.
lub
Przy tworzeniu różnych rodajów kształtów bardzo przydatne są pędzle, które możemy stworzyć sami.
W przypadku pierwszej pięciolinii, tworzymy w pierwszej kolejności wzór pędzla (5 linii połączonych w jednym punkcie i zgrupowanych ze sobą - Ctrl+G).
W kolejnym kroku wybieramy narzędzie środki artystyczne i zapisujemy nasz pędzel pod dowolna nazwą z rozszerzeniem CMX.
Teraz już możemy rysować kształty do woli i według uznania.
PS. nuty w przypadku rysowania pięciolinii można znaleźć jako fonty. |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 31 Październik 2012, 11:53
|
|
|
Jako że jestem beton z corela - dla mnie przydatny tutek :)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
hadriyagee
Początkujący
Wiek: 42 Dołączyła: 02 Lut 2013 Posty: 1 Skąd: Faisalabad
|
Wysłany: 2 Luty 2013, 07:34
|
|
|
ok, chess rivals |
Ostatnio zmieniony przez hadriyagee 2 Listopad 2015, 08:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
syed20
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 08:53 sultan
|
|
|
Od razu się przyznam, że do tego poradnika zainspirował mnie materiał znaleziony w sieci. Ponieważ był on jednak przeznaczony do wykonania w programie rastrowym, postanowiłem przerobić go na wersję wektorową. Oczywiście zdjęcia wstawiane do niniejszego fotoalbumu nie są wyginane zgodnie z kształtem kartki, jednak najczęściej nie powinno sprawiać to kłopotu w prostych zastosowaniach tego poradnika. |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 27 Listopad 2014, 13:05
|
|
|
Dasz radę wrzucić obrazki na jakiś normalny serwer? Bo, przez ten ifotos.pl, cała Twoja praca poszła na marne. |
|
|
|
|
|