|
Lista użytych kolorów? |
| Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:27 Lista użytych kolorów?
|
|
|
Hejka.
Pytanie jest dość osobliwe i może banalnie proste, ale czy w CD X6 można jakoś podejrzeć listę użytych do projektu kolorów?
Opisze to na przykładzie, z którym mam problem. Otóż mam projekt, który robiłem jakiś czas temu - były to skomplikowane, wieloobiektowe projekty opakowań/kartoników i kwestia jest taka, że miały być użyte PANTONE-y określone przez producenta. Oczywiście zrobiłem tak jak chcieli - z ta małą pomyłką, że niektóre z wielu obiektów były w danym kolorze, jednak zapisane jako CMYK, a nie PANTONE. Teraz po jakimś czasie chcieli to ustawić na maszyny i okazało się, że ich programy wykazują użycie 4 PANTONE-ów ORAZ 2 obiektów w CMYK-u. Oni akurat zaznaczyli mi co było nie tak, ale teraz nie jestem pewien, czy gdzieś indziej nie spieprzyłem tak samo, a nie mam ochoty klikać na wszystkie kolorowe obiekty po kolei, a tych projektów mam kilkadzieścia.
Czy jest gdzieś jakaś opcja, która pokazuje coś w tym stylu? Bo jak mi wywali, że są tylko PANTONE-y to gitara i mogę odesłać, a tak mogą zaraz mi znów je zwrócić i zaczniemy uskuteczniać plikowego ping-ponga.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:47
|
|
|
| Nie wiem jak jest w X6 ale jest coś takiego jak właściwości dokumentu albo informacje o dokumencie. Szukaj tego w menu Plik, tam są informacje o kolorach. Jak jest gdzieś CMYK to możesz obiekty tak wypełnione znaleźć używając polecenia szukaj z menu edycja. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:49
|
|
|
Ctrl+P i zakładka "Pełnokolorowy" (to z X5)
lub
"Plik -> Właściwości obiektu (-->) Wypełnienia/Kontury" (też z X5).
Nie mam X6 ale zapewne znajdziesz takie opcje bez większych problemów... |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:56
|
|
|
Chez, tymi opcjami szukania toś mnie poratował - praktycznie nigdy tego nie użyłem bo nie potrzebowałem, więc nie wiedziałem nawet, ze ma tak zaawansowane ustawienia Dorzucam ci punkcik.
Nie mnie jednak to nadal trochę do domku przez ogródek, prawda? Jak rozumiem, takie opcji jak pisałem wcześniej to nie ma, co? Bo dane o dokumencie, jakie przeglądałem w "Pliku" albo w innych miejscach, które mi się pierwsze rzuciły, to nie było - wyświetlał jedynie paletę dokumentu, ale ta się "wypełnia" podczas jego edycji/tworzenia i jak otworzę teraz, to jest pusta.
Ktoś jeszcze ma pomysł? Co prawda na teraz chez podsunął mi rozwiązanie, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 8 Listopad 2012, 00:01
|
|
|
OOooooo! Malutki strzelił w dychę! Tak coś czułem w bebechach, że będzie to miało związek z opcjami drukowania, ale nie potrafiłem tego znaleźć! Dokładnie o to chodziło. Dzięki wielkie, Malutki. Punkt dla ciebie
Temat do zamknięcia. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Listopad 2012, 00:18
|
|
|
| No to kliknij Pajacyka :D |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 8 Listopad 2012, 00:21
|
|
|
Ja bym się jednak nieśmiało upierał, że w informacjach o dokumencie też można to znaleźć ale każdy pociąg który jedzie do Yumy jest dobry
 |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 8 Listopad 2012, 08:09
|
|
|
| Możesz też wykonać akcję File/Print/Separation i podejrzeć, co nie jest Pantonem... :) |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 8 Listopad 2012, 08:34
|
|
|
Właśnie tak zrobiłem Trurl po info od Malutkiego, który nakierował mnie na odpowiednie tory.
Co do screenu chez, to faktycznie widać czy zostały użyte inne kolory w pliku, jednak on nie pokazuje co, tak jak separacja w "drukuj". Nie napisałem tego wcześniej, wybacz. Bo to, że jakieś są obiekty w CMYK-u to w moim przypadku nie ulegało wątpliwości, to były tam tabele informacyjne dotyczące projektu, które nie musiały i nie były kolorowane PANTONE-ami, bo nie wchodziły w skład druku
Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź. Każdy dostaje +, bo dorzucił cegiełkę A Pajacyk został kliknięty |
|
|
|
 |
|
|