Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Makro tworzenia obiektu o współrzędnych środka z exela
Autor Wiadomość
Maestro 
Początkujący

Wysłany: 7 Grudzień 2012, 19:01   Makro tworzenia obiektu o współrzędnych środka z exela

Witam, będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś wskaże mi sposób automatycznego tworzenia w CorelDraw x3 obiektów (a konkretnie okręgów, czyli elips o jednakowych promieniach) o współrzędnych środka, które mam obliczone w exelu. Najlepiej gdyby dało się również zaimportować z trzeciej kolumny promień okręgu. Jednak już samo automatyczne pojawienie się wielu tysięcy obiektów w pożądanych miejscach przyspieszyłoby moją pracę o lata świetlne. Dlatego WIELKA PROŚBA od kartografa ;).

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Styczeń 2013, 16:35   

Właśnie zrobiłem to macro. Tworzy elipsy z danych w tabeli openoffice'a. Zajęło mi to 10 minut, bo się 3 razy machnąłem. A potem makro tworzy 1 elipsę na 2 sekundy.

Ale to nie jest macro corela, ale makro klawiszowo-myszowe utworzone za pomocą EZ-macros. Jest to program nagrywający sekwencję ruchów i kliknięć myszy oraz kliknięć klawiatury.
Odbyło się to tak:
- z lewej strony u góry ekranu okno corela, z prawej openoffice. W office kliknięta pierwsza interesująca mnie komórka - X środka pierwszej elipsy.
- Odpalam nagrywanie makra w EZmacros
- klikam na belkę górną Corela, klikam na narzędzie elipsa (zamiast tego można przed nagrywaniem kliknąć to narzędzie, potem spację i teraz zamiast klikać narzędzie znów wcisnąć spację - będzie szybciej działać)
- rysuję elipsę
- spacja
- klikam w belkę office'a
- Ctrl C
- klik belka Corela
- klik w okienko "X środka elipsy"
- Ctrl a, ctrl v. Elipsa przeniosła się po x-ie w docelowe miejsce
- klik belka office
- kursor w dół do komórki zawierającej Y środka elipsy
- i teraz powtarzam dla Y srodka, szerokości i wysokości elipsy te same czynności co dla X
czyli ctrl c, Corel, klik w odpowiednie okienko, ctrl a, ctrl v.
- klik w belkę office
- kursorem jazda do X środka kolejnej elipsy
- klik w belkę corela
- Klawisz Break kończy nagrywanie sekwencji
- I mamy sytuację: pierwsza elipsa narysowana, w office jesteśmy na pozycji do rysowania drugiej elipsy.
- po zapisaniu makra wciskając klawisz mu przypisany sprawimy że komputer szybko narysuje kolejną elipsę
- Można zadeklarować, że sekwencja ma się wykonać w wersji demo do 99 razy. Usunięcie pliku unezmac.ini z katalogu windows czyni triala wiecznym.

Skomplikowane? Pewnie tak. Pewnie nagranie tej sekwencji zajmie ci pół godziny, ale gdy już zbratasza się z EZmacros, nie będziesz umiał bez niego żyć (ja nie umiem) i coś podobnego zajmie ci parę minut. Zdecydowanie dłużej pisałem ten tekst.
Ważne żeby corel był z lewej strony ekranu u góry, bo za miesiąc rysując elipsy będziesz mógł go łatwo ustawić dokładnie w tym samym miejscu, żeby EZmacros kliknął myszką w dobre okienka w corelu.

Wierz mi, że naprawdę warto mieć ten program. Przyspiesza pracę o lata świetlne. W Win7 trzeba dodać go do wyjątków kontroli konta użytkownika.

Maestro 
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 09:39   

Wielkie dzięki, dzisiaj wypróbuję. Wygląda, że to jest to o co mi chodziło, chociaż inne (łatwiejsze?) niż się spodziewałem. Pozdrawiam

JacekS
Początkujący

Wysłany: 16 Styczeń 2013, 09:53   

Jeśli się uda, to wciśnięcie Stipie "pomógł' would be appreciated ;-)
(ale temu u góry bo awaryjnie piszę z innego loginu).

Odpowiedz do tematu