Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kopiowanie środków artystycznych - pomoc
Autor Wiadomość
Jardel
Początkujący

Wysłany: 10 Grudzień 2012, 19:51   Kopiowanie środków artystycznych - pomoc

Skopiowałem razem krzywe Beziera oraz środki artystyczne, po czym wkleiłem do dokumentu i niestety ale środki artystyczne są niewidoczne (wskaźnik pokazuje, że są tam ale nie są widoczne) - rys. nr 1.

Do tej pory kopiowałem pojedynczo środki artystyczne, za każdym razem kopiowałem w ten sposób, że najpierw go usuwałem, potem cofałem czynność i dopiero kopiowałem (pojawiał się normalny w kolorze czarnym). Gdy chciałem bezpośrednio skopiować, zawsze pojawiało się to coś przezroczystego.

W jaki sposób mam te skopiowane niewidoczne środki artystyczne przekształcić w widoczne w kolorze czarnym?

Dodam, że we właściwościach tych przezroczystych gdy zmieniam na kolor czarny pojawia się zwykła kreska (rys. nr 2) a nie środek artystyczny (rys. nr 3).

forum pytanie 2.jpg
Rys. 2
Pobierz Plik ściągnięto 197 raz(y) 134.53 KB

forum pytanie.jpg
Rys. 1
Pobierz Plik ściągnięto 202 raz(y) 145.29 KB

pytanie forum 3.jpg
Rys. 3
Pobierz Plik ściągnięto 210 raz(y) 140.25 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Grudzień 2012, 20:15   

Żeby skopiować środek artystyczny musisz go rozłączyć. Bo tak. Gdy rozłączysz możesz wykasować linię środkową i zostawić sam "obrys". W ostateczności poproś o skopiowanie kogoś, kto ma wersję X5, bo wygląda na to, że w niej da się kopiować. (Tylko nie zapomnij w tej sytuacji zapisać pliku jako X5). W ostateczności wgraj oba SP i zobacz, czy pomogło.

Jardel
Początkujący

Wysłany: 10 Grudzień 2012, 20:44   

Ostatecznie zrobiłem tak jak zawsze: wszystkie środki artystyczne zaznaczyłem przy użyciu SHIFTa i je wyciąłem, a potem wszystkie wkleiłem x2. Jest to wykonalne ale nie razem z krzywymi Beziera.

Odpowiedz do tematu