Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolory z bitmapy w RGB w Corelu
Autor Wiadomość
pierog 
Znawca

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 18:32   Kolory z bitmapy w RGB w Corelu

Mam problem, ponieważ dostałem zlecenie przerysowania logo z dostarczonego .jpg'a w RGB. Zleceniodawca chce aby kolory z tego RGB "jaskrawe", były takie same w wersji wektorowej, lecz gdy otwieram ten plik w Corelu autmatycznie zmieniają mi się jego kolory, a gdy wciągam tą bitmapę do PS i spisuje kolory, następnie przerzucam do Corela w cmyk to Corel o całkiem innych kolorach generuje mi pliki w cmyk i rgb również.

Ktoś jest mi chętny pomóc?

Cmyk monitor mi nie pokaże, ale rgb powininen generować poprawnie.

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 19:12   

spróbuj otworzyć plik w Corelu PP a nie w PS i wówczas próbkowac kolory

pierog 
Znawca

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 19:19   

tak robiłem ;p lecz spróbuje jeszcze raz.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 19:32   

niom,a ja powiem tak,popatrz na moj awatar i pobiezrz sobie dodatkowo jako pomoc freehand,myśle że będziesz miał z głowy jeden problem mniej :lol:

pierog 
Znawca

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 20:30   

ok udało się :), nie mogłem zmieniać w palecie Corela wartości RGB na CMYK bo wartości RGB mi się automatycznie zmieniały na inne niż wpisywałem, dlatego kolorki wychodziły mi inne. Z drugiej strony to dziwne, bo nie powinno tak być, ale ważne, że się udało.

Rozwiązanie problemu: Otworzyłem plik od klienta w PP i przepisałem wartośći RGB w Corelu nie zmieniając palety na CMYK, następnie przy eksporcie jeden plik zapisałem jako RGB, a drugi jako CMYK i powstała wersja do druku i do internetu w kolorach jakich chciał klient.

Leci pomógł :)

[Temat do zamknięcia]

chezare 

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 23:55   

Wątpię żeby kolory same się zmieniały, są tylko inaczej wyświetlane.
Dobrze skalibrowany monitor i odpowiednio ustawione profile kolorów powodują, że monitor może symulować kolory CMYK.
Stąd brał się Twój problem. Jak byś wyłączył zarządzanie kolorami, to by było w DRAW tak samo. Kolory możesz też przeczytać w DRAW, służy do tego pipeta.

Klikasz na kolor i masz a jak chcesz go nadać jakiejś figurze to wciskasz shift i klikasz.

pierog 
Znawca

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 01:56   

Chezare hehe nie rób ze mnie amatora, takie rzeczy to ja wiem :P Powiedz mi lepiej jak wyłączyć profile kolorów ;)

a kolory same się zmieniają, udowodnię to dzisiaj lecz później, bo teraz idę spać :)

Cysorz 

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 17:44   

Jeżeli chcesz mieć widoczne te jaskrawe kolory w Draw, wyciągnij sobie na pasek narzędziowy tą ikonkę:

Ona nie wyłącza profili, zmienia tylko sposób wyświetlania.
Jeżeli natomiast chcesz mieć te kolory (te jaskrawe) w wyeksportowanym pliku, wyłącz dołączanie profilu przy eksporcie. Działa to bodajże do wersji X3, późniejsze jakoś to "obchodzą" - piszę z pamięci - mam nadzieję, że się nie mylę...

chezare 

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 21:24   

Pierog, jestem ostatnim który kogokolwiek posądzałby o amatorszczyznę, ale napisałeś post tak, że można by tak pomyśleć :-) Pytasz jak wyłączyć profile kolorów :-)
Tutaj chodzi raczej o wyłączenie zarządzania kolorami a nie profile kolorów.
Co do tych samozmieniających się kolorów to chętnie zobaczę bo jeszcze nie widziałem.
Jak by mnie ktoś poprosił o zmianę jaskrawych kolorów z RGB na CMYK, to pewnie bym powiedział, że nie wszystko co da się wyświetlić w RGB da się wydrukować w CMYK, ale przecież to wiesz.

Odpowiedz do tematu