Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Błędy z PDF-a
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 8 Styczeń 2013, 18:44   Błędy z PDF-a

Witam. Mam X4
Dostaję dużo PDF-ów z Czech, robionych też Corelem. Czarna rozpacz jeśli chodzi o teksty, które nie zawsze zamieniają na krzywe, a Corel nie rozpoznaje, że mam takie same Myriad Pro, ale dwie inne rzeczy mnie wkurzają. Może ktoś ma pomysł.
1. Pliki zawierają dużo przejść tonalnych i wszystkie szare przejścia zamieniają się na dodatkowe kolory z własnej palety barw. Tak więc typowy CMYK zamienia sie na 5 wyciągów barwnych CMYK + czarny własny. Co gorsza w sposób automatyczny poprzez zmień/zamień nie udaje mi się usunąć tego czarnego i muszę wejść ręcznie w każde przejście i zamienić samemu.
2. Pliki zawierają dużo map bitowych. Po zaznaczeniu którejś mam np. informację Tif CMYK 300 dpi.
Przy druku dostaję ostrzeżenie, że są mapy poniżej 96 dpi i mapy tak się drukują (w niskiej rozdzielczości). Muszę zaznaczyć mapę, wejść w "zmień rozmiar/rozdzielczość", nic nie muszę zmieniać (bo prawidłowo wyswietla się rozmiar i rozdzielczość), wystarczy kliknąć OK i juz mapy drukują się dobrze. I tak np. 45 razy.

Cysorz 

Wysłany: 8 Styczeń 2013, 20:20   

Te dodatkowe kolory raczej się nie "tworzą" w Twoim Corelu - prawdopodobnie ktoś użył czarnego z innej palety kolorów. Na Twoim miejscu jeżeli pliki są bardzo problematyczne a nie masz Acrobata Pro to może masz jakiegoś Photoshopa CS2 lub wyżej? Tam otworzyć, spłaszczyć cały dokument i po sprawie...

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 8 Styczeń 2013, 20:32   

Mam Acrobata Pro, ale co dziwne Acrobat traktuje to przejście tonalne jako klasyczne Black i nie widzi żadnych kolorów dodatkowych, a w Corelu mam już 5 kolorów.
Photoshopa mam starego 6.5, ale nie mogę spłaszczyć pliku bo muszę w nim dokonywac zmian. Tam gdzie nie muszę nic zmieniać wczytuję plik do InDesigna i wypuszczam blachy i jest wszystko OK. Nie ma żadnego dodatkowego koloru.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Styczeń 2013, 20:37   

Większość tych problemów rozwiąże Acrobat (pełna wersja, nie czytnik) - cały czas mowa o formacie pdf (zamiana na krzywe, konwersja kolorów dodatkowych do cmyk, rozdzielczość bitmap).

Jaki zatem jest cel importu tych pdfów do Corela? Trzeba nanosić jakieś poprawki?

Edit: Tak jest, jak się wysyła w tym samym czasie. Wiem już o poprawkach.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 8 Styczeń 2013, 21:40   

Tak jak pisałem. Mam pełnego Acrobata Pro. I jak gdyby w PDF-ie nie widać piątego koloru. Część etykiet robię dla jednej drukarni w tej postaci, że drukuję PDF-a kompozyt z którego robią płyty CTP i w naświetlarni mój pdf jest jako czysty CMYK. Ale czasem wysyłam do zrobienia filmów jako seperacje i wtedy mój Corel wysyła 5 wyciągów.
Co ciekawe dotyczy to tylko czystej czerni. W jednej etykiecie było przejście od białego do 20% black i od razu zrobiło się 5 kolorów, ale klient wstrzymał etykietę i żeby ją zrobić bardziej popielatą dorzucił 20% cyanu, czyli zrobił od białego do C20,0,0,K20 i wtedy corel już widział to przejście prawidłowo.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Styczeń 2013, 22:51   

A możesz dać linka do takiej etykiety? W cdr (rozumiem, że po zaimportowaniu pdf), oryginalnego czeskiego i Twojego (po eksporcie z Corela)?

Jak nie tajne to, oczywiście. Jak się da, to ponazywaj odpowiednio, żebyśmy się nie pogubili.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 8 Styczeń 2013, 22:53   

Być może problem rozwiążą wtyczki do Acrobata. Podeślij ze dwa takie pedeefy, albo daj linki do nich, to zobaczę, co da się zrobić...
Wszystkie fonty muszą być zdownloadowane. Powszechnym problemem w pedeefach jest to, że nie mają podłączonych fontów. Jeśli możesz, to zwróć na to uwagę ludziom, od których je otrzymujesz. Drukarnia, jeśli dostanie pedeefa bez zdownloadowanych fontów, nie chce z nim pracować i odsyła go do klienta. Zwłaszcza, jeśli w pedeefie są teksty w różnych językach, np. w czeskim.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 06:41   

Jaki jest sens z Corela przekształcać do pdf-a, by potem znowu wczytywać do Corela? Dlaczego nie przesyłać w postaci prezentacji Corela, cmx, która (przynajmniej teoretycznie) gwarantuje, że plik w każdym Corelu otworzy się w postaci, w jakiej został zapisany (czcionki są osadzane)?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 11:50   

Bogumiło, Marak dostaje pedeefy i zapewne nie może dostawać plików cdr. Dlatego musi je zaimporować do Corela, żeby otrzymać pliki cdr...

Cysorz 

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 12:04   

Jeżeli do drukarni wysyłasz PDF-y to nie musisz się tym przejmować (Corel obsługuje masę palet i czasami ten sam czarny z dwóch różnych potraktuje jako dwa oddzielne). Jeżeli do druku oddajesz CMYK'a to wysyłaj w standardzie PDF/X-1a - jeżeli specjalnie nie odznaczysz tam CMYK'a to plik będzie OK.
Nie wiem w jakim celu wysyłasz separację - dawno się z czymś takim nie spotkałem, według mnie to zdecydowanie bardziej komplikuje pracę niż ją ułatwia...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 13:25   

Trurl napisał/a:
Bogumiło, Marak dostaje pedeefy i zapewne nie może dostawać plików cdr. Dlatego musi je zaimporować do Corela, żeby otrzymać pliki cdr...
Własnie to mnie dziwi, że dostaje pdf-y tworzone w Corelu które potem z mozołem do Corela usiłuje zaimportować. Nie sądzę, żeby Czesi nie wiedzieli, że Corel eksportuje i importuje do formatu pdf bardzo różnie i nieprzewidywalnie. Napisał przecież, że dostaje z Czech materiały i wpada w czarną rozpacz, gdy musi coś poprawić. Domniemywam, że współpracuje z nimi, więc po co z Corela via pdf do Corela?

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 19:48   

Po kolei postaram odpowiedzieć się wszystkim.
1. Na to co dostaję nie mam wpływu, bo po drodze jest kilku pośredników i ktoś komuś powiedział, że najlepiej przesyłać PDF-y i tak to trwa. Domyślam, się że robią w Corelu bo kilka razy, chyba przez pomyłkę przysłali .cdr.
2. Ponieważ klient się tajniaczy nie moge wrzucić całych etykiet na forum, ale postaram przygotować się fragmenty i wrzucić. Potrwa to kilka dni.
3. Do Bogumiły: Ja akurat do .cmx nie mam zaufania. Czasem sam sobie oczyszczam .cdry ze śmieci robiąc export do cmx-a i potem z powrotem wczytując i zdarzają się przekłamania.
4. Seperację robię wtedy gdy ze względu na pilność nie ma czasu robić blach przez CTP, tylko pod ręką mam przygotowalnię fleksograficzną, gdzie naświetlam filmy i drukarnia sama robi blachy. Ale im muszę dawać pliki .ps lub .prn rozseparowane.
5. Ktoś tu pisał o załączaniu czcionek. W plikach PDF które otrzymują są zawarte czcionki. Indesign wczytuje czeskie czcionki bez problemu. Czy komuś udało się zmusić Corela do korzystania z czcionek zawartych w pliku .PDF? - bo mnie nie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 20:25   

Z moich doświadczeń z pdf-ami wynika, że należy próbować kilku wersji Corela i otwierać w tej, która czyni to najlepiej. To naprawdę robi wrażenie na kliencie, gdy przy nim zapisuje się do pdf-a np. na wersji X5, by zaimportować... sieczkę. Po czym otwiera tego pdfa prawidłowo korzystając z wersji X3.

Ach, zapomniałam. Nie ma czcionek czeskich. To ta sama strona kodowa , co nasza, Windows ANSI 1250 Europa Środkowa. Nie powinno być żadnych kłopotów ze znakami diakrytycznymi (problem może tylko sprawiać ich wprowadzanie jeśli się nie pamięta numerów). Tak więc jeśli dysponujesz użyta w pdf-ie czcionką możesz ją po prostu w Corelu wybrać.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 9 Styczeń 2013, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 20:25   

4. Nie potrafią zaświecić pojedynczej separacji z kompozytu? To jakaś ściema, ale skoro masz pełną wersję Acrobata to możesz stworzony PDF/X-1a przez Corela tam wczytać i zrobić separację.
5. Nawet darmowe aplikacje potrafią korzystać z zestawu "subset" zawartego w plikach *.pdf - Corel ma niestety inną politykę, chociaż można (w Corelu) taki pakiet dołączyć do publikowanego dokumentu.
Można spróbować "wyciągnąć" fonty z takiego pliku na wiele sposobów, ale jest to w większości przypadków nielegalne, więc nie będę tego opisywał. Dodam tylko, że jedna z wcześniejszych wersji Acrobata odczytując dokument tworzyła w swoich "Tempach" katalog z takimi fontami...

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 22:23   

Malutki napisał/a:
4. Nie potrafią zaświecić pojedynczej separacji z kompozytu? To jakaś ściema, ale skoro masz pełną wersję Acrobata to możesz stworzony PDF/X-1a przez Corela tam wczytać i zrobić separację.

To nie tyle, ze nie potrafią, co z założenia sa ustawieni na swoje świecenia do flexo, czyli negatyw, bez lustra, inne kąty rastra więc nie chce im sie bawić ze mną. Oczywiście mogę zrobić pdfa i z niego wypuszczać ps-y tylko po co iść okrężną drogą skoro z Corela mogę bezpośrednio to zrobić.
Malutki napisał/a:
5. Nawet darmowe aplikacje potrafią korzystać z zestawu "subset" zawartego w plikach *.pdf - Corel ma niestety inną politykę, chociaż można (w Corelu) taki pakiet dołączyć do publikowanego dokumentu.
Można spróbować "wyciągnąć" fonty z takiego pliku na wiele sposobów, ale jest to w większości przypadków nielegalne, więc nie będę tego opisywał. Dodam tylko, że jedna z wcześniejszych wersji Acrobata odczytując dokument tworzyła w swoich "Tempach" katalog z takimi fontami...

Szkoda, że nie znam żadnego sposobu, bo bardzo by mi się przydał. Po to tylko żeby odczytac plik i zamienić na krzywe. Wczesniejszej wersji Acrobata nie posiadam. Czy wiesz jaka to wersja - spróbuję zdobyć.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 22:31   

Strasznie to skomplikowane i aż się prosi o kłopoty, jak stąpanie po polu minowym.

Jeżeli nie musisz edytować tekstów w Corelu, to możesz je zamienić na krzywe w Acrobacie, przed importem.

1. Otwierasz plik w Acrobacie, usuwasz wszystko co jest i tak stworzoną pustą stronę zapisujesz na dysku (np. pod nazwą "tlo.pdf")
2. Otwórz dokument z fontami do zamiany na krzywe. Następnie wybierz: Dokument > Tło > Dodaj/Zastąp.... > Plik. Wybierz utworzony właśnie plik. Ustaw opcję "Krycie" na 0.1%. Pamiętaj o zakresie stron, jeżeli jest więcej niż jedna.
3. Zapisz.
4. Zaawansowane > Drukowanie > Podgląd spłaszczania. Zaznacz "Konwertuj cały tekst na krzywe". Kliknij "Zastosuj". Tu również pamiętaj o zakresie stron.

Możesz też spróbować:
http://online.puzzleflow.com/process/font2curves/

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 23:41   

tegraf napisał/a:
Strasznie...
1. Otwierasz plik w Acrobacie, usuwasz wszystko co jest i tak stworzoną pustą stronę zapisujesz na dysku (np. pod nazwą "tlo.pdf")
.....
Możesz też spróbować:
http://online.puzzleflow.com/process/font2curves/

Wypróbowałem oba sposoby na drobnym pliku testowym i oba zadziałały, choc tło zrobiłem jako pustą strone w Corelu, bo za diabła nie wiem jak w Acrobacie kasować obiekty.
Mam wersję Acrobat 8 Professional (angielską).
Dzięki za pomoc. Jeden problem z głowy.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 19:12   

Właśnie dzisiaj dostałem kolejny .pdf z bitmapami. Wyrzuciłem wszystko i zostawiłem jedną bitmapę.
Plik w załączeniu (wersja X4).
Jak się ją zaznaczy - wyświetla się informacja, że ma 381 x 381 dpi.
Ale przy próbie druku zaświeca się ostrzeżenie o próbie druku obiektu ponizej 96 dpi.
I rzeczywiście druk jest w niskiej jakości.
Wystarczy jednak wejść w menu "mapy bitowe/zmień rozmiar rozdzielczość"
kliknąć OK i juz jest wszystko dobrze.

test.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 224 raz(y) 17.54 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 20:05   

Ta bitmapa jest przeskalowywana. Sprawdź sam jak to działa. Napisz coś czcionką np. 100, przekształć w bitmapę 72 dpi i zmniejsz. Mimo, że bitmapa będzie miała ponad 96 dpi dostaniesz komunikat, że ma poniżej.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 20:06   

A można w X3? I jeszcze pdf generowany przez Ciebie, ten z 5 kolorami. Rozumiem, że czeski jest tajny?

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 20:15   

tegraf napisał/a:
A można w X3? I jeszcze pdf generowany przez Ciebie, ten z 5 kolorami. Rozumiem, że czeski jest tajny?

Jest w X3.
Bogumiła ma rację. Zrobiłem takie doświadczenie i efekt jest identyczny, ale niewątpliwie
jest to kolejny błąd Corela.

Ten czeski 5. kolor przygotuje może przez weekend. Teraz troszkę mi czasu brakuje.

test_x3.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 232 raz(y) 24.96 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 21:46   

Marak, daj tego pedeefa, a nie plik cdr!

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 22:04   

marak napisał/a:
Zrobiłem takie doświadczenie i efekt jest identyczny, ale niewątpliwie
jest to kolejny błąd Corela.
to nie jest błąd corela,to tak jak z gumką od majtek,jesli ma 12cm to choćbyś rozciągnął ją na 12m nie zmienisz ilości materiału,tak samo jest z bitmapą , zwykłe rozciągniecie jej, nic nie daje

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 22:14   

Trurl napisał/a:
Marak, daj tego pedeefa, a nie plik cdr!

PDF-a dać nie mogę. Klient się nie zgadza na publikację. Chyba, że ktoś mnie uświadomi jak z PDF-a wyrzucić część obiektów, i zostawić tylko te które nie są objęte prawami autorskimi.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 22:16   

Nie rozumiesz. Porównanie z gumka do majtek dobre, ale nie do końca, bo jest na odwrót — ma 12 m a Ty ją ścieśniasz do 12 cm.

Corel, nie wiadomo po co, pamięta o jaki procent powiększyłeś lub pomniejszyłeś daną figurę lub bitmapę. I mimo, że przeskalowany obiekt wklejasz do nowego dokumentu, to w określonych w procentach wymiarach nie masz 100%, tylko wartość po zmniejszeniu lub powiększeniu. Tak właśnie jest w omawianym przypadku, tyle, że tu, żeby było śmieszniej, bitmapa została zmniejszona, a z wartości wynika że została powiększona o kilka tysięcy procent. Tak czy owak rzędu nie dojdziesz.

Odpowiedz do tematu