Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapisywanie tekstu w jeżyku rosyjskim
Autor Wiadomość
lobo4581
Praktyk

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 11:40   Zapisywanie tekstu w jeżyku rosyjskim

Witam

Mam problem związany z zapisaniem pliku z tekstem w języku rosyjskim (cyrylica). Zapisuję plik i zamykam go. Po ponownym włączeniu pliku w miejscu gdzie był tekst napisany cyrylicą są znaki zapytania. Posiadam Corela X3 i zapisuję plik do wersji 10.

Z góry dziękuję za pomoc.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 11:50   

Zrobiłem mały test z wersjami. Plik zapisany w X3 zachowuje rosyjskie znaki. Niech ktoś kliknie że pomogłem ;P

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 12:14   

lobo4581 napisał/a:
Niech ktoś kliknie że pomogłem

Sam sobie kliknij :-) Kliknąć "pomógł" może tylko zakładający wątek. A jak to ten sam? To nie wiem. Wiem natomiast, że jeże są pod ochroną, chociaż może rosyjskich to nie dotyczy.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 12:27   

lobo4581 napisał/a:
Niech ktoś kliknie że pomogłem ;P
A na czym ta pomoc polegała? Chodzi o to, żeby tak zapisać rosyjski tekst napisany cyrylicą we wcześniejszej wersji Corela by po otwarciu tekst był w dalszym ciągu napisany cyrylicą. Nigdy nie przyszło mi do głowy zapisywać w wersji 10, ale zapisany w wersji 9 otwierał się bez kłopotu. Trzeba tylko pamiętać by zmienić język na rosyjski i kodowanie.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 13:03   

Najważniejsze że się udało. Mam różne wersje corela na firmie i muszę tak zapisać by wszyscy otwierali.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 14:40   

niom to dobrze że się udało :-P ja chciałem tylko dodać że pakiet językowy rosyjski to grażdanka a nie cyrylica ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 16:25   

Zaiste. Jednak twórcy Corela i Windows nie muszą o tym wiedzieć. Nie tylko oni zresztą. Uwaga bardzo cenna, ale... Pytanie jak napisać coś grażdanką skończy się koniecznością wytłumaczenia, że to... cyrylica.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 11 Styczeń 2013, 17:14, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 16:41   

no ja nie wiem ,ale powinni wiedzieć,to tak jakby ktoś poprosił o napisanie tekstu w języku egipskim,i dostał ten tekst napisany hieroglifami :-P

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 17 Styczeń 2013, 14:39   

A to w Egipcie nie posługują się hieroglifami? ;P

Odpowiedz do tematu