Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Temperatura w niskonanakładówkach laserowych
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 11 Styczeń 2013, 15:52   Temperatura w niskonanakładówkach laserowych

Może opiszę od początku.
Potrzebuję sobie wydrukować tzw. kalkomanię, taką co się moczy w wodzie i nakleja.
Kupiłem gotowy papier do kalkomanii - do drukarek laserowych. Wydrukowałem na mojej taniej drukarce kolorowej (laserowej) HP CP1515.
Jednak jakość jest powiedzmy mniej niż średnia. Przy wycinaniu toner odpryskuje. Krycie nie jest zbyt mocne, a sam raster dość gruby (600 dpi).
W zaprzyjaźnionym zakładzie mają cyfrową minoltę do druku niskonakładowego. Chciałbym spróbować na tym urządzeniu. Jednak właściciel ma opory, bo kiedyś klient przynióśł folię do drukarek laserowych i folia przykleiła sie do wałków.
Czy ktoś wie jakie temperatury są w takich urządzeniach? Czy wyższe niż w zwykłych drukarkach laserowych? Papier według opisu wytrzymuje 180 stopni.

Cysorz 

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 16:07   

W zwykłych, wolnych cyfrówkach ok. 170-180 stopni, w profesjonalnych nawet do 250. Kalkomanię drukowałem na takiej właśnie maszynie i nie było żadnego problemu, tyle że moja cyfra ma dodatkowe utrwalanie olejowe.

nakan
Bywalec

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 16:34   

Cytat:
Jednak jakość jest powiedzmy mniej niż średnia. Przy wycinaniu toner odpryskuje. Krycie nie jest zbyt mocne, a sam raster dość gruby (600 dpi).

Jeśli nikt ci tego nie wydrukuje możesz spróbować czegoś takiego. Nie wiem jak to będzie się miało do kalkomanii ale parę lat temu stosowałem pewien ciekawy "patent" na ulepszanie wydruków, głownie na na folii przezroczystej. Chodziło o poprawienie słabego krycia, odpryskiwania i ścierania się tonera. (musiałem mieć wydruki które dało się "przestyknąć" na kopioramie a naświetlarki to był drogi luksus).

A patent polegał na tym.

Brałem pudełko wielkości a4 (w takich jakich sprzedaje się lepszy papier do drukarek , A4 wysokie na jakiś centymetr ) spryskiwałem wewnętrzną stronę "zakrywki" pudełka rozpuszczalnikiem nitro a następnie zamykałem wydruk na kilkanaście sekund aby "skąpał się w oparach". Oczywiście czas takiej sauny trzeba sobie ustalić po jeśli potrzymamy zbyt długo toner się za bardzo "rozleje".
Po takim zabiegu krycie było idealne, toner nie odpryskiwał ani się nie ścierał, mogłem z takich wydruków spokojnie robić odbitki fotograficzne na kopioramie co wcześniej było niemożliwe, parę razy "utrwalałem" w ten sposób wizytówki wydrukowane na drukarce laserowej. Efekty były świetne.

Patentu na podbicie dpi niestety nie posiadam :)

Nie wiem czy teraz to zadziała bo skład tonerów przez te parę lat mógł się zmienić ale zawsze można przetestować.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 21:42   

Malutki napisał/a:
W zwykłych, wolnych cyfrówkach ok. 170-180 stopni, w profesjonalnych nawet do 250. Kalkomanię drukowałem na takiej właśnie maszynie i nie było żadnego problemu, tyle że moja cyfra ma dodatkowe utrwalanie olejowe.

Dzięki, chociaż dalej mam stracha czy wsadzać do Minolty, ale spróbuję.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 11 Styczeń 2013, 21:54   

nakan napisał/a:

Brałem pudełko wielkości a4 (w takich jakich sprzedaje się lepszy papier do drukarek , A4 wysokie na jakiś centymetr ) spryskiwałem wewnętrzną stronę "zakrywki" pudełka rozpuszczalnikiem nitro a następnie zamykałem wydruk na kilkanaście sekund aby "skąpał się w oparach". Oczywiście czas takiej sauny trzeba sobie ustalić po jeśli potrzymamy zbyt długo toner się za bardzo "rozleje".
Po takim zabiegu krycie było idealne, toner nie odpryskiwał ani się nie ścierał, mogłem z takich wydruków spokojnie robić odbitki fotograficzne na kopioramie co wcześniej było niemożliwe, parę razy "utrwalałem" w ten sposób wizytówki wydrukowane na drukarce laserowej. Efekty były świetne.

Ja też stosowałem podobną metodę do pogłębienia czerni na kalkach (matryce gazet), ale kupiłem gotowy płyn "Tonverdichter LF-M" którym spryskiwało się kalki. Zostało mi go jeszcze z pół litra z dawnych lat. Ale na kolorowe tonery chyba nie działa. Spryskałem pół kartki i nie widać różnicy.

Największym problemem przy robieniu kalkomanii jest chyba to, że ten papier ma biały podkład i toner ze zwykłej drukarki, do tej farby za dobrze nie trzyma.

Odpowiedz do tematu