|
Problem z zoomem |
| Autor |
Wiadomość |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 9 Styczeń 2012, 22:57 Problem z zoomem
|
|
|
| Witam posiadam program corel draw i mam problem z zoomem.Bardzo niepłynnie mi przybliża przy pomocy scroola tylko skacze ktoś wie co może być tego przeczyną? |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 02:03
|
|
|
| Witaj Mareve, może masz tak ustawioną myszkę sprawdź ile ma powiększać w jej ustawieniach |
|
|
|
 |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 16:55
|
|
|
Ustawienia myszy mam ok na 13, ale problem polega na tym, że nie tylko to mi skacze, ale także się zawiesza wykonam ruch scroolem i muszę odczekać kilka sekund zanim się coś pojawi już kiedyś tak miałem w photoshopie, ale nie pamiętam jak to rozwiązałem. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 17:16
|
|
|
| To się dzieje tylko w Corelu? |
|
|
|
 |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 19:58
|
|
|
| Tak dzieje się to tylko w corelu |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 20:55
|
|
|
| Zawsze tak było? jeśli nie wciśnij klawisz F8 i uruchom program CorelDraw (powrót do ustawień fabrycznych) |
|
|
|
 |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 20:58
|
|
|
| Tak od początku gdy zainstalowałem program to występuje ten problem. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 21:07
|
|
|
Możesz także wpisać w Pomoc Temat Pomocy -Wyszukaj - "powiększanie"
Jest tak kilka opcji np :
Aby ustalić ustawienia domyślne dla narzędzi Powiększenie i Dłoń
1. Kliknij kolejno Narzędzia Opcje.
2. Na liście kategorii kliknij pozycję Obszar roboczy, kliknij dwukrotnie pozycję Przybornik, a następnie kliknij pozycję Powiększenie, Dłoń (narzędzie).
3. Aby określić czynność, jaką ma wykonać narzędzie Powiększenie lub Dłoń po kliknięciu go prawym przyciskiem myszy w oknie rysunku, zaznacz jedną z następujących opcji:
• Pomniejsz — powoduje dwukrotne pomniejszenie rysunku
• Menu kontekstowe — powoduje wyświetlenie menu podręcznego, z którego można wybrać jeden z wielu stopni powiększenia
Aby określić ustawienia domyślne dla kółka myszy
1. Kliknij polecenie Narzędzia Opcje.
2. Na liście kategorii kliknij pozycję Obszar roboczy, a następnie kliknij pozycję Wyświetlanie.
3. Aby określić domyślne działanie kółka myszy, z listy Działanie domyślne kółka myszy wybierz pozycję Powiększenie lub Przewiń.
4. Kliknij przycisk OK. |
|
|
|
 |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 21:29
|
|
|
| Dzięki za radę jutro sprawdzę, ale nie wiem czy to pomoże. Może to wina systemu że jest 64 bitowy? |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 22:11
|
|
|
| Nie napisałeś która wersja Corela, jaka maszyna... Może wystarczy przydzielić Corelowi więcej pamięci RAM (od 25 do 45%). |
|
|
|
 |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 22:26
|
|
|
| Bodajże corel w wersji 3, sprzęt jest ok 4gb ram ,procesor czterordzeniowy, karta 1gb. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 11 Styczeń 2012, 10:03
|
|
|
Możesz jeszcze odinstalować oprogramowanie i sterowniki myszy jeśli instalowałeś dodatkowe .
Często na windosowych urządzenia działają w niektórych programach lepiej . Możesz jeszcze doinstalować uaktualnienia w systemie i programie jeśli czegoś brakuje . |
|
|
|
 |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 11 Styczeń 2012, 21:16
|
|
|
| To na pewno nie jest spowodowane myszą, ani systemem, kiedyś pamiętam miałem to w photoshopie to zmiana ustawień w photoshopie pomogła. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 12 Styczeń 2012, 09:38
|
|
|
| Może tak chociaż to inny program i bardziej chimeryczny, trzeba wszystko wyeliminować .Podłączenie innej myszy czy odinstalowanie sterów wyczyszczenie rejestrów to nie jest jakiś ogrom pracy i jeśli Ci to przeszkadza nie ma innego wyjścia niż metoda prób i błędów.WCorelu wystarczy że brak jakieś starszej wersji NET Framework i wszystko się sypie . |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 12 Styczeń 2012, 11:58
|
|
|
pytania:
- czy wcześniej miałeś problemy z Corel Draw X3 / czy to pierwsza instalacja programu ?
- czy bawiłeś się instalacją sterowników do myszy, czy zdałeś się na auto ?
- czy problem scroll dotyczy pustego dokumentu ?( mnie takie historie doczytywania dzieją się jak pracuję na bardzo , bardzo dużej ilości obiektów powiedzmy 20-30 tys. - a maszynę mam nie najgorszą - co prawda 2 rdzenie - w sumie tym bardziej nie powinieneś mieć problemu mając ich 4 )
raczej nie jest to wina systemu 64 bit - inaczej nie zainstalowałbyś programu bez Twojego zezwolenia - zakładam że masz Windows 7 - jeżeli masz zainstalowany Windows XP Mode - możesz pod nim spróbować zainstalować szybko CD i zobaczyć jak się zachowuje
tak jak pisał poprzednik - najprościej spróbować zmienić mysz - ewentualnie na wszelki wypadek przepiąć ją do innego portu USB |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 13 Styczeń 2012, 21:32
|
|
|
Narzędzia/Opcje/Pamięć. (Ctrl+J)
Jakie masz wartości w polu: "dostępna pamięc RAM"?
Rysunek1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 336 raz(y) 188.93 KB |
|
|
|
|
 |
stefard
Początkujący

|
Wysłany: 14 Styczeń 2012, 08:21
|
|
|
| Trzeba też pamiętać, że dla twojego Corela nie ma znaczenia czy jest 1 czy 10 rdzeni (nie no jakieś tam jest). Dopiero w X5 wprowadzono pełny support dla wielordzeniowości. A jak jeszcze masz np WinXP to system tez specjalnie tego nie wspiera. |
|
|
|
 |
Mareve
Początkujący

|
Wysłany: 14 Styczeń 2012, 13:03
|
|
|
Powiem tak corela użytkuję w domu na windows 7 na dobrym sprzęcie i nie mam z nim w ogóle problemów,a pamięć w użytku(Ctrl+J) mam 25% w domowym corelu i działa bdb.W pracy sprawdzę w poniedziałek jeśli mam 25% to zwiększyć ?czy też może zainstalować NET Framework?Mysz przełączałem w inne wejścia USB bez zmian, a dodam że w pracy też korzystam z widnowsa 7.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mieto
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 22 Styczeń 2013, 10:10
|
|
|
| Przepraszam za odgrzewanie kotleta ale mam taki sam problem. Moze ktos znalazł na to radę ? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Styczeń 2013, 12:31
|
|
|
Zwiększenie ilości pamięci nie przyspiesza programu. Zwiększenie ilości cofnięć też. Wręcz przeciwnie. Ponieważ dla Corela zmianą, którą należy zapamiętać i umożliwić jej cofnięcie jest nawet przesunięcie wskaźnika. Corel zawsze powiększał / pomniejszał skokami, lecz jeśli były jakieś kłopoty z wyświetlaniem chwilę trwało zanim obraz został odświeżony w nowej skali.
Sam Corel ma do powiedzenia o odświeżaniu co następuje: | Cytat: | | Niektóre tekstury są bardzo złożone, dlatego drukowanie i odświeżanie na ekranie dużych obiektów wypełnionych teksturą postscriptową może trwać długo. W zależności od stosowanego trybu widoku zamiast wypełnienia mogą się pojawić litery „PS”. |
|
|
|
|
 |
|
|